De Duitse krant Welt, misschien wel de populairste publicatie van het land, staat bekend om haar pro-Oekraïense houding en heeft in het verleden talloze artikelen gepubliceerd over het waarschijnlijke succes van het Oekraïense militaire offensief tegen Rusland.

In een column die gisteren werd gepubliceerd door Sascha Lehnartz, hoofdcorrespondent van de krant, worden de kansen van Oekraïne in de oorlog echter uitermate somber ingeschat, schrijft John Cody.

Onder de titel “Heeft Kiev al verloren?” beschrijft het artikel hoe het Oekraïense leger steeds moedelozer wordt, tot het punt dat de opperbevelhebber van het land toegeeft dat er sprake is van een “patstelling” aan het front.

“De winter staat voor de deur. Het tegenoffensief lijkt te zijn mislukt. De geallieerden zijn moe. En sinds uiterlijk begin november heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky een nieuwe tegenstander die niet per se te verwachten was: zijn eigen opperbevelhebber, Valery Zaluzhny,” schrijft Die Welt.

Welt verwijst naar een recent interview in de Economist, waarin de topgeneraal van Oekraïne, Valery Zaluzhny, verklaarde dat “we, net als in de Eerste Wereldoorlog, een technisch niveau hebben bereikt dat ons in een patstelling brengt” en dat Oekraïne, om te winnen, wonderwapens nodig heeft om de Russen te verslaan, “zoals Chinees buskruit”.

De krant beschrijft hoe de bekentenis van Zaluzhny een duidelijke schande is voor Zelensky.

“Iedereen is moe en er zijn verschillende meningen, ongeacht hun status,” zei Zelensky in reactie op de opmerkingen tijdens een persconferentie met EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, en voegde eraan toe:

“Maar het is geen patstelling.” Zijn plaatsvervangend bureauchef Ihor Zhovkva zei dat praten over een patstelling “het werk van de agressor makkelijker maakt” en “paniek” veroorzaakt onder Oekraïense bondgenoten.

  Zij willen geen vrede, en dus moet u zich voorbereiden op een verschrikkelijke wereldoorlog

In een reactie schreef Welt dat de groeiende verdeeldheid tussen de Oekraïense strijdkrachten en de regering over de status van de oorlog een belangrijk keerpunt zou kunnen betekenen.

“Het geschil tussen de president en de hoogste militair laat zien dat het verenigde thuisfront in Oekraïne aan het afbrokkelen is. En elke twijfel die in Kiev wordt geuit over de vooruitzichten van Oekraïne op succes wordt versterkt in de wandelgangen van Europese en Amerikaanse regeringshoofdkwartieren,” schrijft Lehnartz.

Welt wijst er ook op dat de politieke overwinningen van verschillende populistische leiders in Europa waarschijnlijk ernstige problemen zullen opleveren wat betreft de voortdurende materiële en financiële steun aan Oekraïne. Een dieper wordende begrotingscrisis in Duitsland zou ook kunnen betekenen dat er nog meer wordt bezuinigd op het budget van Oekraïne, waardoor de oorlogsinspanning van het land in gevaar komt.

“De recente verkiezingsoverwinningen van Geert Wilders in Nederland en Robert Fico in Slowakije – die beide verdere wapentransacties aan Oekraïne afwijzen – zijn ook symptomen van een groeiende oorlogsmoeheid in het Westen,” schrijft Welt.

“De Italiaanse premier Giorgia Meloni gaf dit in september toe toen ze aan de telefoon werd belazerd door een komisch duo uit Moskou: ze zag “veel vermoeidheid aan alle kanten.” De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft de Oekraïense strategie al “mislukt” verklaard. Iedereen weet dat, maar niemand (behalve Orbán) durft het hardop te zeggen,” vervolgt de krant.

Orbán wordt al lange tijd bekritiseerd voor zijn vredesinspanningen in Oekraïne en waarschuwt dat Rusland niet verslagen kan worden omdat het een nucleaire macht is en dat duizenden Oekraïners en Russen hun vaders en broers verliezen door een uitputtingsoorlog.

  Publieke opinie schijnt zich tegen de militaire dienstplicht in Oekraïne te keren, hoe zal het Zelensky-regime daarop reageren?

Welt somt vervolgens de belangrijkste obstakels op waarmee Oekraïne op het slagveld wordt geconfronteerd en merkt op dat Oekraïne tijdens het tegenoffensief minder dan 0,25 procent van het grondgebied dat het op Rusland wil heroveren, heeft heroverd. Als gevolg hiervan “wordt het aantal mensen dat gelooft dat Oekraïne deze oorlog nog kan ‘winnen’, dat wil zeggen de bevrijding van alle door Rusland bezette gebieden kan bewerkstelligen, met de dag kleiner. Ruslands Plan A, om Kiev in een paar dagen in te nemen en min of meer direct te regeren, is “jammerlijk mislukt”, zegt James Nixey, directeur van het Rusland en Eurazië programma van de Britse denktank Chatham House. Maar plan B lijkt te werken: wachten tot Oekraïnes bondgenoten het opgeven en naar huis gaan.””

In de krant wordt echter opgemerkt dat deze patstelling lijkt te zijn bedoeld – althans tot op zekere hoogte. Westerse regeringen hebben bijvoorbeeld moeite om eenvoudige militaire technologie, zoals artilleriegranaten, in het beloofde aantal te leveren. Deze regeringen zijn nog steeds terughoudend met het leveren van meer geavanceerde militaire wapens, zoals de Taurus geleide raketten, die in theorie de Kertsj-brug, een vitale aanvoerroute voor Rusland, zouden kunnen vernietigen. Westerse regeringen zijn echter nog steeds zeer terughoudend met het leveren van dergelijke wapens aan Oekraïne uit angst dat de oorlog zou kunnen escaleren. In feite willen ze alleen genoeg wapens leveren om ervoor te zorgen dat Oekraïne niet kan verliezen, maar ook niet kan winnen:

Dit is symptomatisch voor de Duitse houding, maar uiteindelijk ook voor de Amerikaanse regering. De Amerikaanse deskundige op het gebied van buitenlands beleid Walter Russell Mead klaagde onlangs in de Wall Street Journal dat de patstelling uiteindelijk het doel was van de regering Biden: uitgeputte Oekraïners zouden Rusland op een gegeven moment vrede moeten aanbieden, “en het Witte Huis verkoopt dit dan als een glorieuze overwinning voor de democratie en de rechtsstaat.”

  T-90M tank heeft bij het elimineren van vestingwerk van Oekraïense strijdkrachten voorkomen dat ze door ATGM's werd vernietigd

Het Welt-artikel eindigt echter op een controversiële noot.

Ondanks het feit dat een groot deel van het artikel beschrijft hoe de oorlog in een impasse is geraakt, met ongelooflijke verliezen voor zowel Rusland als Oekraïne tot gevolg, impliceert het artikel dat de enige manier om verder te komen het verdubbelen van de militaire steun voor Oekraïne is in plaats van het werken aan een vreedzame oplossing.

“Het Westen zal moeten beslissen of het nog in zichzelf gelooft. En snel,” concludeert Welt.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Top Poetin-Kim: Westerse hysterie kan historisch falen van westers imperialisme en criminaliteit niet verhullenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelNederland gaf 400 miljard euro uit aan migranten tussen 1995 en 2019, volgens nieuwe baanbrekende studie
Volgend artikelDe multiculturele tijdbom explodeert – en de slachtoffers krijgen de schuld
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

13 REACTIES

 1. Wat moeten we nu in Godsnaam leren van eender welke idioten van het navo-blok…stop met deze Onzin… nogmaals en voor altijd, Poetin en de zijnen bepalen wat en hoe..💪♥️🇷🇺🌹

 2. Voor de VS is de nato oorlog toch een gedeeltelijk succes. Hun grootste concurrent, de EU heeft door deze oorlog al een economisch en financieel verlies van +/- 1,5 biljoen € (industrieën en vele bedrijven, die bankroet zijn, totale verarming van de bevolking mede als gevolg van de kunstmadige dramatische stijging van de energieprijzen, hoofdzakelijk door belastingsverhogingen, staatsschulden die de pan uitrijzen, …). Ondertussen heeft de nato al een financiële en militaire steun verleend van 2,5 à 3 maal het totaal defensiebudget van Rusland, wat terugvloeit naar het vs MIC.

  • Beste Inhetmeer,
   Die gasten worden/zijn net zo beflikkerd als Jan met de pet in het westen.
   Als voorbeeld; ” je doet het voor een ander, het is getest en veilig”.
   Er zijn nog steeds hele volksstammen die weer in de rij staan voor de zoveelste prik.
   Er zijn ook nog steeds hele volksstammen die de overtuiging hebben dat Putin schuld heeft aan zowat alles. Zelfs de door de EU veroorzaakte inflatie.

   De waarheid is een bedreiging voor de machten achter de gordijnen, daarom doen ze er alles aan om Jan soldaat en Jan met de pet onwetend te houden en te misleiden.

   Naar mijn mening zullen de bekende politici en overige bekende pratende koppen onder de trein worden gegooid en gebruikt worden om het volk stoom te laten afblazen en het gevoel krijgen dat er schoon schip gemaakt is.
   Maar let op, pas dan komt de Orde uit chaos waarbij de echte machthebbers de touwtjes in handen nemen.

   De machten achter de schermen weten verdomd goed dat de spanningen oplopen in de wereld en om dat te kanaliseren gaan de ons bekende figuren fungeren als katvangers.
   ‘ slimme’ politici hebben niet voor niets nu de politiek verlaten. Zij zien goed hoe de hazen gaan lopen en kozen eieren voor hun geld.

   Ik kan het mis hebben, maar zo zie ik het gebeuren.
   Ik hoop van ganse harte dat de massa dit ook tijdig gaat inzien omdat straks het tij niet meer te keren is.

   Het enige wat wij kunnen doen is om zoveel mogelijk aan onwetende mensen de juiste informatie te geven, met bronnen en/of bewijzen.

   • Citaat, “Het enige wat wij kunnen doen is om zoveel mogelijk aan onwetende mensen de juiste informatie te geven, met bronnen en/of bewijzen.”
    Dat probeer ik al 2 jaren op een rustige en nette manier en het resultaat is dat ik 2 buren, mijn zus en broer en een aantal struisvogelschapen in mijn kennissenkring ben kwijt geraakt. Velen zitten gevangen in de staatspropaganda en zullen nooit wakker worden totdat deze indoctrinatiezenders van de Nederlandse Propaganda Omroep bakzeil gaan halen maar die kans is nihil want dan leiden ze enorm gezichtsverlies.

 3. ‘Geheime vredesbesprekingen legerleiders Rusland en Oekraïne, maar Zelensky wil doorvechten’

  Nieuwe oorlog op het programma: Amerikanen plaatsen in 2024 ‘Typhon’ raketsysteem
  in de buurt van China, wat volgens militaire experts een nucleair conflict zal ontketenen

  Volgens ’s werelds meest gevierde onderzoeksjournalist Seymour Hersh voeren de legerleiders van Rusland en Oekraïne (de generaals Gerasimov en Zaluzhny) in het geheim onderhandelingen over een vredesverdrag. Probleem is dat president Zelensky – hierin aangestuurd door de VS / NAVO – hoe dan ook wil doorvechten, ondanks het inmiddels breed erkende gegeven dat hij de strijd verloren heeft (en überhaupt nooit had kunnen winnen). Zelensky is ondertussen zó boos dat hij niet snel nog meer wapens van het Westen krijgt, dat hij een toespraak voor Amerikaanse senatoren heeft afgezegd. Ook zou hij volgens de Oekraïense nieuwssite Strana de regionale gouverneurs verboden hebben nog te communiceren met generaal Zaluzhny, die al tijden sterk van mening verschilt over de te volgen strategie.

  De Russische media namen een artikel van Seymour Hersh over, de vermaarde onderzoeksjournalist die ook in de afgelopen jaren met de ene na de andere spraakmakende onthulling kwam. Hersh kon tot nu toe door niets of niemand ontkracht worden. Tot zijn recente openbaringen behoorden onder meer dat IS(IS) een creatie van de Amerikaanse, Turkse en Saudische geheime diensten was, dat de gifgasaanval in Ghouta (Syrië) werd uitgevoerd door Westers gezinde (en gesteunde) rebellen met gas dat door Saudi Arabië was geleverd, en dat de Nordstream II gaspijpleiding met goedkeuring van president Biden door de CIA werd opgeblazen.

  Oekraïne moet verloren grondgebied aan Rusland afstaan >>>

  https://www.xandernieuws.net/algemeen/geheim-vredesverdrag-legerleiders-rusland-en-oekraine-maar-zelensky-wil-doorvechten/

  • Geen overbodige luxe gezien de houding van het westen om president Poetin terecht te laten staan voor het ICC. De Amerikanen zijn daarnaast gek genoeg om een poging te wagen om Poetin z’n regeringsvliegtuig desnoods neer te halen zonder acht te slaan op de consequenties.

  • ….Laat ons hopen dat Poetin terug veilig thuis geraakt! ik vind het trouwens bijzonder moedig van Poetin dat hij deze reis durft te ondernemen. De wijze waarop hij ontvangen werd was fantastisch en alvast een opsteker voor Rusland’s internationaal imago. SLAVA ROSSIYA !

 4. Hé wacht eens, de eerste helft van dit artikel is inhoudelijk hetzelfde als ik in verschillende Navo-kranten lees.
  Is er een briefing geweest?
  Ik denk – denk – dat er onzekerheid is in de USA over de voortzetting van de operatie. Feit is dat als Biden binnen enkele maanden van het toneel verdwijnt de oorlog ook weg is. Het is/was zijn oorlog, zijn grote doel al van voor zijn aantreden. Ze konden niet snel genoeg uit Afghanistan verdwijnen want er ging iets interessants gebeuren: de instorting van Rusland. Het is een groot fisaco.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in