Nooit eerder in de moderne geschiedenis is de voedselcrisis zo erg geworden, zo erg zelfs dat zij door zoveel grote problemen tegelijk wordt beïnvloed en verergerd. Wij bevinden ons in een “perfecte storm” en het zal alleen maar erger worden naarmate de maanden verstrijken, schrijft JD Heyes.

Ten eerste zal de wereldwijde meststoffencrisis leiden tot een productieverlies over de hele wereld, waardoor ongeveer 500 miljoen mensen getroffen zullen worden. De prijzen van gewassen van India tot Vietnam tot de Filipijnen zijn alleen al in het afgelopen jaar verdubbeld of verdrievoudigd, en met de tekorten aan kunstmest als gevolg van het conflict tussen Rusland en Oekraïne zal de opbrengst van de oogsten in het volgende seizoen naar verwachting nog eens met 10 procent dalen, wat neerkomt op een verlies van 36 miljoen ton rijst.

Ook tarwe zal met dezelfde problemen te kampen hebben. Een deskundige op het gebied van landbouwgrondstoffen waarschuwde dat de oorlog in Oekraïne alleen al een verlies van ongeveer 19 tot 34 miljoen ton aan exportproductie zou kunnen betekenen.

Oekraïne en Rusland zijn verantwoordelijk voor ruwweg 30 procent van de wereldexport van tarwe, en 65 procent van die van zonnebloem. In een context waarin die markten steeds nauwer met elkaar verbonden zijn, kan een kleine onderbreking van het aanbod invloed hebben op hun prijzen. Als de oorlog tussen de twee landen voortduurt, zou het verlies kunnen oplopen tot 43 miljoen ton in 2023.

De prijzen van tarweproducten zijn ook gestegen. Van begin maart tot begin april is de prijs van tarwe met bijna 20 procent gestegen.

  Hoe Amerika zichzelf en de oude wereldorde vernietigt

Bovendien lijken de vooruitzichten voor de komende maanden, met de bizarre weerpatronen, niet al te veelbelovend. In de Verenigde Staten was een groot deel van de wintertarwe verwoest door aanhoudende droogte. Volgens het Ministerie van Landbouw van de Verenigde Staten bevindt 69 procent van de totale wintertarweproductie zich in een gebied dat te kampen heeft met droogte, met inbegrip van de hardrode winter, de zachtrode winter en de zachte witte variëteiten. Dit omvat 82 procent van de productie in Kansas, 82 procent in Colorado, 99 procent in Texas en 99 procent in Montana.

Maïs ziet er ook niet geweldig uit – Rusland en Oekraïne zijn twee van de grootste exporteurs van maïs ter wereld en het conflict zorgt voor grote instabiliteit, waardoor de prijzen ervan de pan uit rijzen.

Aantal ondervoede mensen neemt toe sinds 2014

Het aantal ondervoede mensen is jaarlijks met meer dan 10 miljoen toegenomen. Zelfs voordat de pandemie toesloeg, waren bijna 700 miljoen mensen niet in staat om voldoende voedsel te verwerven om in hun dagelijkse minimumbehoeften aan voedingsenergie te voorzien. De pandemie heeft er echter voor gezorgd dat nog eens 120 miljoen mensen op het randje van de hongerdood zijn gekomen.

Ook de voedselprijzen zijn gestegen. Volgens de voedselprijzenindex waren de prijzen in december 2021 met meer dan een vijfde gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. De prijzen van graan hebben hun hoogste jaarniveau bereikt sinds 2012; plantaardige olie bereikte een recordhoogte met een stijging van 65,8 procent ten opzichte van 2020; en suiker steeg met 29,8 procent ten opzichte van het voorgaande jaar tot zijn hoogste niveau sinds 2016.

  De militarisering van de Coronacrisis rukt op in Europa

Ook vlees en zuivel zijn niet gespaard gebleven: de vleesprijzen liggen 12,7 procent hoger dan in 2020, en de prijs van zuivel lag in hetzelfde tijdsbestek gemiddeld 16,9 procent hoger.

Deze prijzen mogen door deskundigen op het gebied van voedselbeleid niet worden weggewuifd. Toen de prijs van basisvoedsel in 2007 en 2008 steeg, leidde dat in talrijke landen tot voedselrellen, en tot een politieke verschuiving in het Midden-Oosten.

Consumenten over de hele wereld die gewoonlijk niet met voedselonzekerheid te maken hebben, voelen de gevolgen nu al. In Japan stegen de prijzen van hun best verkochte snacks met 20 procent – de eerste prijsstijging sinds 1979.

In Canada zou de stijging van de voedselprijzen de oorzaak zijn van de sterke toename van winkeldiefstallen, vooral van vlees, kaas en alcohol.

Het conflict tussen Rusland en Oekraïne kan ook gevolgen hebben voor de voedselzekerheid. In 2014, nadat westerse landen Rusland een reeks sancties hadden opgelegd na zijn invasie op de Krim, voerde Moskou tegensancties uit waarbij de invoer van rundvlees, varkensvlees, fruit, gevogelte, kaas en melk uit de Europese Unie, de Verenigde Staten, Australië, Canada en Noorwegen volledig verboden werd.

Milieu-, economische en geopolitieke indicatoren lijken allemaal te wijzen op verdere stijgingen van de voedselprijzen in 2022, en beleidsmakers zullen zich moeten beraden op hun maatregelen om dergelijke crises te voorkomen.

Bekijk de video hieronder om meer te weten te komen over voedseltekorten en hoe dit tot rellen kan leiden in de V.S. en over de hele wereld.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Wereldwijde ineenstorting van gewassen nu een zekerheid… wijdverspreide hongersnood zal de planeet aarde van 2022 – 2024 teisteren… het is in gang gezet en kan niet meer gestopt wordenVolg Frontnieuws op Telegram

  Kunnen COVID-prikken een 'lawine' van een besmettelijke vorm van dementie veroorzaken?

Lees meer over:

Vorig artikelStapelingsziekten van verkeerd gevouwen eiwitten door het vaccin spike-eiwit: De problemen worden groter
Volgend artikelEU trekt zijn keutel in: Betaling voor Russisch gas kan zonder schending van sancties
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

4 REACTIES

 1. Als het volk nu maar eens bewust zou worden dat dit allemaal bewust door onze regeringen in gang wordt gezet om ons in armoede en honger te storten.

  • Het niet bewust worden van het volk, dat hoort er ook bij. We zijn gewoon weer eens in een eindtijd beland. Dat is nodig als er teveel mensen zijn. De natuur regelt dat vanzelf. In oude geschriften noemen ze dat dan de goden die ervoor zorgen dat mensen worden weggevaagd, maar dit is wat de mens is, hoe de natuur alles regelt. Het is bedroevend, maar er is niets aan te doen. Bewust maken van anderen helpt niet omdat de hersens zijn aangetast. Ook die van onszelf, terwijl we zelf nog denken normaal te kunnen denken.
   De Babylonische spraakverwarring uit de eeuwen voor Christus, was vroeger een teken en die spraakverwarring is nu ook weer gaande.

 2. De ‘global warming’ heeft niks te maken met CO2 uitstoot, etc. Maar met geoengineering – het doelgericht veranderen van het klimaat dmv electromagnetische manipulaties en het gebruik van aluminium en barium dat in de lucht gesproeid wordt (de witte strepen). Kort gezegd, water in de lucht kan verwijderd worden, of aangetrokken.

  Wie het weer beheerst, beheerst de wereld. De US mil is hier al heel lang mee bezig, met de bedoeling het “weer globaal te beheersen in 2025.” Er speelt nog meer. Maar aanhoudende droogtes zijn geen extremiteiten van moeder Natuur, maar van kwaadaardige mensen. In Somalie bijv wordt het ook al heel lang toegepast om de piraten af te straffen (dus door de bevolking in extreme hitte te plaatsen, en ze van water te beroven). In India bijv werden er enorme plensbuien veroorzaakt, die de katoengewassen vernielden. Er werd over geroepen, maar niemand luistert, of interesseert zich. Het gaat maar door, zolang de massa maar met vlaggetjes staat te wapperen en op hun mobieltjes tuurt. En als een land niet doet wat de “VS” wilt, dan storten ze plensbuien op je. NL bijv heeft de gemalen op volle kracht moeten draaien destijds, ten tijde van het neerschieten van de MH17. Lees zelf maar en trek je eigen conclusies. Niets is toeval.

  https://www.bndestem.nl/overig/weerblog-terugblik-op-het-memorabele-pinksterweekend-van-2014~a6e022f3/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

  En “Op 17 juli 2014 stortte vlucht MH17 van Malaysia Airlines neer in oost-Oekraïne. Daarbij kwamen alle 298 inzittenden om het leven.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in