Na de grote opmars van Russische legereenheden aan de frontlinies in Oost-Oekraïne, waaronder de inname van de strategisch gelegen stad Maryinka die het centrum vormde van de Oekraïense aanwezigheid in de Donetsk-regio, lanceerden de Russische strijdkrachten op 29 december hun grootste reeks raketaanvallen ooit op Oekraïense stellingen, bericht Militarywatchmagazine.

Vóór 7 uur lokale tijd meldden Oekraïense controlemiddelen dat 18 Russische strategische bommenwerpers waren opgestegen, met negen Tu-95MS en negen Tu-22M3 bommenwerpers gereed om kruisraketten te lanceren tegen doelen in Oekraïne. Het nauwlettend in de gaten houden van de Russische luchtmachtbases waar deze bommenwerpers gestationeerd zijn, werd lange tijd gebruikt om te waarschuwen voor naderende aanvallen, hoewel het vermogen van bommenwerpers om urenlang in de lucht te blijven hangen, en vanaf oktober de constante patrouilles door MiG-31K gevechtsvliegtuigen die bewapend zijn met ballistische raketten, dit aanzienlijk hebben bemoeilijkt.

Volgens Oekraïense bronnen zouden achttien Russische Tu-95MS bommenwerpers met intercontinentale reikwijdte deelnemen aan aanvallen in de loop van de dag. Oekraïense officieren benadrukten dat vooral de Kh-22 raketten die door Tu-22M3 bommenwerpers werden gelanceerd, onmogelijk neer te halen waren en dat er sinds het begin van de oorlog geen enkele onderschept was.

Beeld van brandend militair pakhuis in Kiev

Russische Geran-3 drones, een nieuw ontwerp voor eenmalig gebruik ontwikkeld met Iraanse steun, hadden rond middernacht de eerste aanvallen uitgevoerd op Oekraïense stellingen. Ze bereikten zelfs de regio Lviv in het uiterste westen van het land en concentreerden hun aanvallen op de zuidelijke regio Odessa. Andere doelen van de drones waren onder andere vliegvelden in Kiev en een reeks doelen in de Vinnitsa-regio’s. Vervolgens werden ’s ochtends vanuit de lucht en vanaf zee raketten afgevuurd op doelen in Charkov, Dnepropetrovsk, Kiev, Zaporozhye en Odessa, een vliegveld in Mirgorod en andere doelen in de regio’s Cherkasy en Vinnytsia.

De gebruikte raketten waren onder andere de Kalibr van de marine, de Kh-59 en Kh-22 kruisraketten die vanuit de lucht werden gelanceerd, de Kh-47M2 ballistische raket die vanuit de lucht werd gelanceerd en de 9K720 ballistische raket van het Iskander-M systeem, waardoor het verreweg de grootste aanval van de oorlog was. Aanvallen op andere doelen gingen door tot in de middag, waarbij Oekraïens luchtverdedigingspersoneel naar verluidt uitriep over de raketten: “We hebben nog nooit zoveel doelen tegelijkertijd op onze monitor gezien.” Later werd gemeld dat er nog meer raketten waren gebruikt, waaronder de Kh-32 gelanceerd door Tu-22M3 bommenwerpers, Kh-101 raketten gelanceerd door bommenwerpers en zelfs grond-luchtraketten van S-300 systemen uit de Sovjet-Unie die werden hergebruikt als grond-grondraketten.

Su-57 gevechtsvliegtuig lanceert Kh-59 kruisraket

Wat betreft de aard van de doelwitten, meldden Russische bronnen dat een basis van Westerse militaire aannemers werd getroffen in Lviv, net als energiefaciliteiten en opslagplaatsen. In Khmelnitsky werden een vliegveld, vliegtuigen en verschillende opslagplaatsen aangevallen, terwijl in Kharkov een vliegveld, opslagplaatsen en energie-infrastructuur werden getroffen en in Dnepropetrovsk een bijkomend vliegveld het doelwit was. In de hoofdstad Kiev waren de voornaamste doelwitten daarentegen fabrieken en de energie-infrastructuur van de stad. In Odessa waren de raketten gericht op terminals, opslagplaatsen en havens, in Nikolajev op een vliegveld, haven, brandstofterminals en hoofdkwartier, en in Kherson, Kanatop en Zaporozhye op opslagplaatsen en luchtverdedigingsapparatuur, waaronder raketlocaties. In Kherson, dat dichter bij de frontlinies ligt, waren ook personeelsconcentraties het doelwit. Europese Storm Shadow/SCALP opslagplaatsen voor langeafstandskruisraketten en vliegvelden waar de lanceervliegtuigen staan, kregen naar verluidt bijzondere prioriteit. De aanvallen waren dus gericht op een reeks strategische en tactische doelen in heel Oekraïne, met meer dan 100 raketten en enkele honderden drones voor eenmalig gebruik die werden afgevuurd in een periode van 18 uur.

9K720 ballistische raketlancering door Iskander-M systeem

De geëscaleerde Russische aanvallen op doelen in Oekraïne volgen op een toename van de raketproductie in faciliteiten in heel Rusland tot meerdere malen het vooroorlogse niveau, waardoor het land de intensiteit van aanvallen aanzienlijk heeft kunnen verhogen, zowel op posities in de frontlinie als op doelen in grote steden op honderden kilometers afstand. Een opmerkelijk voorbeeld was de 9K720 ballistische raket die gebruikt wordt door de Iskander-M, waarvan de veel grotere beschikbaarheid de Russische troepen wekenlang in staat heeft gesteld ‘dubbele aanvallen’ uit te voeren op Oekraïense frontlinieposities om het aantal slachtoffers te maximaliseren. Het steeds nijpender wordende munitietekort in het Oekraïense leger heeft daarentegen de gevechtscapaciteit van de frontlinie-eenheden ernstig beperkt, zoals blijkt uit Westerse interviews met personeel dat is ingezet in verschillende eenheden, variërend van elite gemechaniseerde brigades tot artillerie-eenheden.

Ook de Oekraïense luchtverdediging was al dun gezaaid tegen de herfst van 2022, met arsenalen S-300- en BuK-systemen uit het Sovjettijdperk die steeds dunner worden, terwijl de leeftijd van de middelen ook problemen heeft opgeleverd. Bij de meest recente aanval werd een Oekraïense grond-luchtraket gezien die een woongebouw trof. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de Oekraïense strijdkrachten bijna door hun breekpunt heen zijn en dat de westerse steunpilaren van Kiev willen onderhandelen over een regeling die zeer gunstig zou kunnen uitpakken voor Rusland omdat het niet in staat is om de oorlogsinspanningen vol te houden. Verdere, even grote raket- en droneaanvallen blijven de komende maand een belangrijke mogelijkheid.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Oekraïne: De door het Westen verzwegen dagelijkse en beestachtige terreur, waaronder massamoord op Russen die in Oekraïne wonenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelWHO-klokkenluidster waarschuwt: “Ze willen een eeuwigdurende pandemie creëren” – Johns Hopkins University heeft een pandemieplan gepubliceerd voor SPARS 2025-2028
Volgend artikelZwijgen van de verdoemden
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

7 REACTIES

 1. Voorbij breekpunt…
  Zou het?
  De duivel aanbidders hebben nog vlees genoeg om te branden.
  Desnoods gaan ze Europa lekker verder op de brandstapel gooien.
  Hebben de idioten eindelijk hun zin, den totale Krieg.

 2. In Nederland gebeurt hetzelfde al in de Oekraine, Rusland ruimt de nazies op en bevrijd het volk van deze nazie/maffia regering die onder de plak van het WEF regeert/regeerde.
  Deze wereld oorlog is om de wereld te zuiveren van machtwellustige volk moordenaars.

 3. Spijtig voor de Oekraïners. Dat ze nu nog altijd niet inzien dat ze misbruikt en opgeofferd worden voor de wapenindustrie van de VS en hun machtshonger. Ik snap niet dat er nog geen enkele soldaat op het idee komt om Zelensky en zijn entourage uit te schakelen.

 4. Nou, nou, ik vind die Russen maar waardeloos hoor.
  Volgens HET NIEUWS heeft de russische aanval met 150 raketten het leven gekost aan wel 30 mensen, de VN is helemaal over de zeik.
  De Oekkies zijn veel beter, 1 raket naar polen over de grens en 2 boeren dood, en die reden zelfs.
  Daar kunnen de Russen nog een puntje aan zuigen 🙂

  • Je praat als een kip zonder kop en erg respectloos over de duizenden mensen die zinloos moeten sterven voor een klein clubje machtsgeile misdadigers. waarschijnlijk heb je zelf nooit een verlies meegemaakt en ook niet de ballen om het schorem aan te pakken. Als de tijd daar is dat we werkelijk deze criminelen gaan pakken schreeuwen mensen zoals jij moord en brand over zinloos geweld en eigen rechter spelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in