The Presidential Office of Ukraine / Wikimedia (CC BY 4.0 DEED)

De recente publicaties over Zelensky’s egomanie in Time en de ‘patstelling’ in de oorlog zoals beweerd door generaal Zaluzny in The Economist hebben geleid tot een conflict tussen de politieke en militaire kanten van Oekraïne:

Er zijn duidelijke tekenen dat de kloof tussen het politieke en militaire leiderschap in Oekraïne groeit. President Zelensky heeft zojuist op verzoek van zijn nieuwe minister van Defensie de commandant van de speciale strijdkrachten van Oekraïne ontslagen en een nieuwe geïnstalleerd:

Generaal-majoor Viktor Khorenko weet niet waarom hij is ontslagen als bevelhebber van de Speciale Operaties Troepen. Valerii Zaluzhnyi, opperbevelhebber van de strijdkrachten van Oekraïne, heeft geen verzoek om zijn ontslag ingediend.

Het is zeer ongebruikelijk om een officier te ontslaan zonder verzoek van zijn superieure commandant.

Er zijn ook beschuldigingen geuit tegen Zaluzny zelf:

Kantoor van de president adviseert opperbevelhebber Oekraïense strijdkrachten om situatie aan front niet bekend te maken – UA Pravda – 4 nov 2023

Ihor Zhovkva, plaatsvervangend hoofd van het kantoor van de president, heeft in een reactie op het artikel van Valerii Zaluzhnyi, de bevelhebber van de Oekraïense strijdkrachten, voor The Economist gezegd dat de militairen niet naar buiten moeten brengen wat er aan het front gebeurt.

Zhovkva verklaarde ook dat “een van de hoofden van de kantoren van de leiders” hem belde nadat het genoemde artikel was gepubliceerd.
“En ze vragen me gewoon in paniek: ‘Wat moet ik aan mijn leider melden? Zitten we echt in een impasse?’. Proberen we dit effect te bereiken met dit artikel?”, zei de vertegenwoordiger van het kantoor van de president.

Zaluzny wordt gezien als een potentiële presidentskandidaat, mocht Oekraïne besluiten verkiezingen te houden, schrijft Bernhard.

Hij ‘liked‘ (in het Russisch) onlangs een Facebookpost van de ex-adviseur van de president Alexey Arestovich, die nu openlijk kritiek heeft op het Zelensky-regime. Arestovich is naar verluidt naar Oostenrijk verhuisd uit angst om gearresteerd te worden of erger. Hij is ook een bekende potentiële presidentskandidaat.

  Twee soldaten van de Oekraïense strijdkrachten die in Duitsland zijn aangekomen om te leren rijden met Leopard-tanks hebben politiek asiel aangevraagd

Gisteren werd een assistent van generaal Zaluzny vermoord door wat een bompakket lijkt te zijn geweest:

Majoor Hennadiy Chastyakov, die diende als assistent van opperbevelhebber van de strijdkrachten van Oekraïne Valerii Zaluzhnyi, is omgekomen bij een explosie terwijl hij thuis zijn verjaardag vierde, zei Zaluzhnyi in een Telegram post op 6 november.

“Vandaag, onder tragische omstandigheden, is mijn assistent en goede vriend, majoor Hennadiy Chastyakov, omringd door zijn familie gestorven tijdens het vieren van zijn verjaardag,” zei Zaluzhnyi.

“Een onbekend explosief ging af in een van de verjaardagscadeaus.”

Voordat Zaluzny zich ermee bemoeide had de politie beweerd dat het cadeau whisky en handgranaten bevatte en dat er een ontplofte nadat de majoor ermee had gespeeld.

Zaluzny’s versie klinkt aannemelijker. Hij zal de moord op zijn adjudant opvatten als de persoonlijke waarschuwing die het leek te zijn geweest.

In een ander nieuwsbericht van gisteren uit Oekraïne stond dat het parlement een wet voorbereidde (in het Russisch) voor presidentsverkiezingen in maart 2024.

Uren later, tijdens zijn videotoespraak ’s avonds, wees Zelensky verdere gesprekken hierover van de hand:

President Volodymyr Zelensky verwierp het idee van presidentsverkiezingen in Oekraïne volgend jaar en bestempelde het onderwerp als “onverantwoordelijk” in zijn videotoespraak op 6 november.

“Ik geloof dat dit niet het juiste moment is voor verkiezingen. En als we een einde moeten maken aan een politiek geschil en in eenheid verder moeten werken, dan zijn er structuren in de staat die in staat zijn om er een einde aan te maken en de samenleving alle nodige antwoorden te geven. Zodat er geen ruimte meer is voor conflicten en het spel van iemand anders tegen Oekraïne.”

Vragen rond corruptie, eerlijke mobilisatie en democratisch bestuur hebben de afgelopen maanden het nationale discours in Oekraïne beheerst, waardoor sommigen speculeren over het verkiezingsproces.

Eerder zei minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba dat Zelensky overweegt verkiezingen te houden zoals gepland in het voorjaar van 2024. “We sluiten deze pagina niet. De president van Oekraïne overweegt en weegt de verschillende voors en tegens af,” zei Kuleba tijdens een online optreden op de World Policy Conference.

  De voedselcrisis in 2023 zal veel erger zijn dan de meeste mensen zich kunnen voorstellen

Zelensky heeft misschien niet het laatste woord.

Er is druk uitgeoefend door Oekraïne-aanhangers om verkiezingen te houden ondanks de aanhoudende oorlog:

Ondanks de oorlog van Rusland in Oekraïne en de staat van beleg in het hele land, dringen sommige westerse politici er bij de regering in Kiev op aan om parlements- en presidentsverkiezingen te houden – een vooruitzicht dat veel Oekraïense functionarissen zich op het hoofd hebben doen krabben.

Het voorstel – aanvankelijk geopperd door Tiny Kox, het Nederlandse hoofd van de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa – werd ook doorgedrukt door Sen. Lindsey O. Graham (R-S.C.), tijdens een bezoek aan Kiev vorige maand met Sens. Richard Blumenthal (D-Conn.) en Elizabeth Warren (D-Mass.), die zich verder richtte op het versterken van de Amerikaanse steun en de steun van beide partijen voor Oekraïne.

Andere Republikeinen hebben zich ook voor de zaak ingezet, waaronder de conservatieve commentator Tucker Carlson, die de Oekraïense president Volodymyr Zelensky valselijk beschuldigde van het annuleren van verkiezingen. De Oekraïense grondwet verbiedt verkiezingen onder staat van beleg.

De Oekraïense grondwet verbiedt parlementsverkiezingen onder staat van beleg, maar presidentsverkiezingen niet. Presidentsverkiezingen zijn onder de staat van beleg alleen verboden door die wet zelf. Een eenvoudige meerderheid in het parlement kan dit veranderen.

Zelensky had verkiezingen gepland om zijn westerse aanhangers gunstig te stemmen. Maar na zijn aanvaring met Zaluzny en Arestovich, allebei plausibele kandidaten, lijkt hij de verkiezingen te hebben afgeblazen.

Het Amerikaanse Congres zou hulp aan Oekraïne aan voorwaarden kunnen verbinden. Er zouden verkiezingen moeten worden gehouden in Oekraïne om nog meer geld te krijgen. Het Witte Huis, dat moe wordt van Zelensky, wil misschien ook aandringen op verandering.

  Europa's energie-armageddon komt van Berlijn en Brussel, niet van Moskou

Ik denk in ieder geval dat het laatste woord hierover nog niet gezegd is.

Er is meer interne strijd in Oekraïne.

Irina Farion, een voormalig parlementslid voor de fascistische Svoboda-partij, heeft de fascisten van de Azov-brigade bekritiseerd omdat ze Russisch spreken in plaats van Oekraïens:

“Wat weerhoudt jullie, als jullie zo “machtig” zijn, en jullie zijn dan heel slim, wat weerhoudt jullie ervan om het 29e artikel van de wet op de strijdkrachten na te leven? Weten jullie wat discipline is in het leger? Als er geen discipline is in het leger, dan is er geen leger – dan is het een gespuis. Ik kan ze geen Oekraïners noemen als ze geen Oekraïens spreken. Laat ze zichzelf dan Russen noemen. Waarom zijn ze zo verbijsterd? Waarom kwam het samen in het Oekraïens? Het zijn zulke grote patriotten, toon je patriottisme – leer de taal van Taras Shevchenko,” zei de ex-parlementslid.

Gebruikers van social media waren woedend over deze woorden van Farion. Met name TikTok publiceert een video van hoe het leger reageert op de inwoner van Lviv.

De oorspronkelijke wortels van Azov liggen in de voetbalhooliganscene van Karkiv, een Russisch sprekende stad in het noordoosten van Oekraïne. Veel van de soldaten in de brigade komen uit het Russisch sprekende oosten.

Verschillende leden van de Azov-brigade reageerden (video) – in het Russisch natuurlijk – en met behoorlijk harde taal.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

COVID-19 VACCIN DOSSIER

De nieuwe elektrische oorlogscampagne – Hoe het Russische leger de Oekrainse doelen zal selecterenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelHet evangelie van Gaza – Wat we moeten leren van Netanyahu’s bijbellessen
Volgend artikelCOVID-19 vaccins blijken nuttige bacteriën in het menselijke microbioom te reduceren
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

13 REACTIES

 1. Verkiezingen met een monddood gemaakte en zelfs verboden oppositie?
  Waar zelfs de media niet mag zeggen en schrijven wat het regime tegen de borst stoot ? Dat wordt een lachertje.

 2. WANNEER gaat men da menneke uit Kiev ns n kopje kleiner maken ? Is dat dan echt zo moeilijk voor een Russische supermacht?! Als corruptie inderdaad zo weelderig tiert in Kiev zou dat geen probleem mogen zijn , toch?

  • Hoi,

   De puppet neerhalen is eenvoudig voor de Russen. Dat lost niets voor ze op want in een volgende ronde van bieden op de meest corrupte hebben ze al geprobeerd om alleen overboden te worden in de volgende ronde (van ”verkiezingen”).

   De Russen, heb ik gemerkt, zijn over het algemeen eerlijk(er). Ze stelde openlijk de volgende doelen van deze campagne;
   a) Het demilitariseren van de Ukies. Lukt je niet met corruptie (iets wat de Russen druk bezig zijn uit te roeien in hun land itt hier)
   b) Het denazificeren van het land. Lukt je ook niet met omkopen.

   De Russen wisten ook dat de Ukies ongeveer een, qua manschappen, even groot leger had als zij, getraind en bewapend door de NAVO. Het is ze basically gelukt om dat leger te verslaan op het slagveld. Verliezen Ukies vs Russen is volgens onafhankelijke analisten ergens tussen de 5 tot 10 Ukies tegen 1 Rus.

   Het gevolg is dus, meer anti corruptie in Rusland want werkt niet volgens iedereen die Rusland steunt in Rusland en omstreken, zie de Ukies. Dus positief voor Rusland, kost wat maar dan heb je ook wat voor decennia.

   Ten tweede en derde, de doelen van de SMO worden behaald, nl het vernietigen van hun leger (en zelfs NAVO indirect want ”out of ammo en materieel”) en natuurlijk de nazi’s die daarin deelnemen.

   Tevens heeft het als voordeel dat het de komst van de multi polaire wereld versneld. Kijk eens, je kan zelfs NAVO bevechten als traditioneel leger itt guirilla oorlog zoals in (oa Iraq, Afganistan). Die lui stellen niets voor.

   Tot slot, kijk, onze wapens zijn beter, we willen jullie prima bewapenen en zelfs PMC leveren om de NAVO uit je land te gooien. Zie west Afrika.

   Bijna vergeten, nog eentje, helpt Rusland zijn Orthodox Christelijke roots te hervinden en daarop te bouwen om hun populatie omvang (en andere dingen) te tackelen als ze winnen.

   Er zijn vast meer redenen in Russiche beleidsmakers hoofden maar deze kan ik al zien… Dus waarom corruptie gebruiken?

   Vergeet nooit dat de haat tegen nazisme diep zit in Rusland. Die lui hebben +- 26 mijoen (1 op de 4) Russen uitgemoord in WW2. Elk jaar hebben ze een herdenking in Rusland wat ze de ”immortal brigade noemen”. Dan lopen miljoenen mensen met foto’s ed van hun voorvaders in parades om degenen die stierven in die vreselijke oorlog te herdenken.

   Om cynisch te eindigen. War is the heath of the state.

   Groeten,
   Hugo

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in