Er ontstaat verdeeldheid onder Israëlische bevelhebbers over de Gaza-campagne. Terwijl Amerikaanse militaire leiders naar verluidt geschokt waren door de vaagheid van de Israëlische planning voor het offensief en het blatende optimisme van de IDF over de stedelijke oorlogsvoering waarmee het te maken zal krijgen.

Julian Borger – The Guardian:

De enorme troepenmacht die Israël de afgelopen drie weken langs de grens met Gaza heeft opgebouwd, begon vrijdagavond op te rukken, vergezeld van een spervuur van luchtaanvallen en artilleriebeschietingen.

De Israëlische Strijdkrachten noemden het “een uitbreiding” van de grondoperaties, maar een woordvoerder van de premier, Benjamin Netanyahu, ging verder en beschreef het als het begin van de “ommekeer” tegen Hamas.

“Hamas zal vanavond onze woede voelen,” vertelde de woordvoerder, Mark Regev, aan MSNBC.

Het was niet meteen duidelijk of de invallen van vrijdagavond in Gaza het begin waren van een groot grondoffensief, of de voorloper daarvan, een opvoering van de druk op Hamas. Wat de tactische aard van de operatie ook is, het effect op de 2,3 miljoen inwoners van Gaza zal ongetwijfeld zijn dat de verwoestingen die de afgelopen drie weken door luchtaanvallen zijn aangericht, nog erger worden.

Netanyahu is terughoudend geweest over de aard van de campagne in Gaza. Hij gaf woensdagavond een toespraak die klonk als een schreeuw om een grondaanval, maar hij was zorgvuldig opgesteld en beloofde niets specifieks.

Wat er ook gebeurt, Netanyahu – gedaald in de peilingen en alom beschuldigd van het toestaan van de aanval van 7 oktober door Hamas – zorgt ervoor dat hij niet alleen verantwoordelijk is voor wat er ook komt.

“Er is een groep die een grondoperatie steunt en een groep die minder enthousiast is,” zei Alon Pinkas, een voormalige Israëlische diplomaat. “Het is niet alleen het leger tegen Netanyahu. De verdeeldheid zit binnen het oorlogskabinet en binnen het leger.”

Er is geen tekort aan redenen om de aanval uit te stellen. Velen in het veiligheidsapparaat, gesteund door de regering Biden, wilden meer tijd geven aan de pogingen om meer dan 200 gijzelaars uit Gaza te bevrijden.

De VS hadden naar verluidt ook ademruimte nodig om meer munitie aan te voeren om hun bases in de regio te verdedigen, in afwachting van een reactie van hun vijanden en hun sympathisanten in Teheran. De IDF gebruikt de tijd ondertussen om reservisten te trainen in stedelijke oorlogsvoering en om hun arsenaal aan te vullen.

De benarde situatie van de 2,3 miljoen Palestijnen in Gaza lijkt geen rol te hebben gespeeld in de pauze. Tot nu toe is er slechts een druppeltje hulp binnengelaten, de kleine hulpkonvooien hebben geen brandstof gebracht om ziekenhuizen of het watersysteem van stroom te voorzien, en de bombardementen op Gaza, zowel in het noorden als in het zuiden, zijn gehandhaafd.

  Wat gebeurt er met Israels offensief in Gaza en Blinkens diplomatie?

“De Amerikanen hebben hun twijfels”

De pauze heeft Israël de tijd gegeven om zijn oorlogsdoelen en zijn vermogen om die te bereiken, te heroverwegen. De aanvankelijke impuls om Gaza binnen te vallen was gebaseerd op een verlangen naar snelle vergelding en de zoektocht van de generaals naar genoegdoening in de ogen van de bevolking na de afschuwelijke mislukking van 7 oktober.

Amerikaanse militaire leiders waren naar verluidt geschokt door de vaagheid van de Israëlische planning voor het offensief, het blatende optimisme over de stedelijke oorlogsvoering waarmee het geconfronteerd werd en het wensdenken over de langetermijntoekomst van Gaza na Hamas.

“De Amerikanen hebben hun twijfels,” zei Pinkas. “En wat ze in twijfel trekken is de kwaliteit van de Israëlische besluitvorming. Ik denk dat ze hier kijken naar grove incompetentie op verschillende niveaus.”

De VS waren voldoende bezorgd om een luitenant-generaal van de marine, James Glynn, en een team van deskundigen op het gebied van stedelijke oorlogsvoering te sturen om naast hun tegenhangers te zitten.

Het is een ongekende samensmelting van het Amerikaanse en Israëlische leger, met ingrijpende gevolgen voor beide. Het wordt veel moeilijker voor Israël om onafhankelijk van de VS op te treden – een berekende beslissing van Netanyahu, zeggen zijn critici, om hem iemand anders de schuld te geven als het fout gaat.

De regering Biden denkt dat haar aanwezigheid in de ruimte een meer afremmende invloed zal hebben, maar dat is niet het geval geweest in Gaza en maakt het voor de VS onmogelijk om zich te onttrekken aan de gedeelde verantwoordelijkheid voor het dodental onder de burgerbevolking.

Ondertussen zijn de oorlogsdoelen van Israël scherper in beeld gekomen. De militaire leiding beseft dat het “vernietigen” van Hamas – als ideologie en als organisatie – onmogelijk is. In zijn toespraak op woensdag definieerde Netanyahu het doel als “het vernietigen van haar militaire en bestuurlijke capaciteiten”. Dat zijn twee zeer verschillende en zeer moeilijke doelen, elk met aanzienlijke complicaties.

“Deze twee doelen kunnen niet bereikt worden zonder het grondoffensief,” zei Shlomo Brom, een voormalig generaal en directeur strategische planning van de IDF. “Dus daarom geloof ik dat de regering al besloten heeft tot de grondcampagne.”

“Het is moeilijk om je een uitdagender context voor te stellen”

Hoewel Hamas de hele Gazastrook beheerst, gelooft de IDF dat het grootste deel van haar militaire infrastructuur – haar “zwaartepunt”, zoals een generaal het uitdrukte – in het noorden ligt.

Daarom werd de Palestijnse burgerbevolking in het noorden van Gaza, meer dan 1 miljoen mensen, bevolen om ten zuiden van de rivier Wadi Gaza te blijven, die de strook in tweeën deelt. De IDF is van plan om in het noorden lang genoeg stand te houden om het zware wapentuig van Hamas en het tunnelnetwerk dat het 16 jaar lang heeft opgebouwd, te vernietigen. De zuidelijke helft zal niet gespaard blijven van bombardementen, zoals de mensen daar hebben ontdekt, en er wordt verwacht dat de IDF “zoek en vernietig” aanvallen zal uitvoeren op Hamasleden, burgers en militairen.

  De Gaza-genocide gaat door - Israël is een ongeremd monster dat ons allemaal in gevaar brengt

Het noorden vasthouden zal al moeilijk genoeg zijn. “Het zal langzaam gaan, heel moeilijk, en het zal veel voorbereiding vereisen als we onze eigen slachtoffers tot een minimum willen beperken,” zei Brom.

De Amerikanen komen met waarschuwende verhalen uit gevechten zoals Falluja en Mosul in Irak, of Raqqa in Syrië, over hoe moeilijk het is om in dichtbevolkte gebieden te vechten. In Gaza zullen de militaire problemen vermenigvuldigd worden door het uitgebreide netwerk van tunnels van Hamas.

“Het is moeilijk om een moeilijkere context voor operaties te bedenken dan Gaza Stad,” zei David Petraeus, de Amerikaanse generaal die de Amerikaanse troepen in Irak en Afghanistan leidde en later directeur van de CIA werd.

“Stedelijke operaties zijn altijd erg moeilijk, maar in dit geval zullen ze waarschijnlijk duivels moeilijk zijn – met sluipschutters, zelfmoordterroristen, 300 mijl aan tunnels en geïmproviseerde explosieven, tegen terroristen die geen uniform dragen, het gebied door en door kennen, burgers en gijzelaars als menselijk schild kunnen gebruiken en zich maanden, zo niet jaren, op dit gevecht hebben voorbereid,” zei Petraeus.

Een rapport eerder deze maand van het Washington Institute for Near East Policy, een denktank in Washington, vergeleek de komende strijd met de gevechten om West-Mosul en Raqqa in 2017.

In West-Mosul werden in 180 dagen van gevechten naar schatting 13.000 gebouwen verwoest en de verovering van heel Mosul duurde 277 dagen, waarbij naar schatting 9.000 burgers werden gedood. De autoriteiten in Gaza zeggen dat er al meer dan 7.000 Palestijnen zijn omgekomen, en dat het aantal waarschijnlijk snel zal toenemen naarmate de levensomstandigheden instorten en het grondoffensief begint.

“Ik hoop dat er politieke verandering komt”

Eén optie die tussen Amerikaanse en Israëlische officieren werd besproken, was een reeks beperkte invallen die telkens op stukjes van Gaza gericht zouden zijn, op “zoek en vernietig” missies. Aan de andere kant van de schaal waarschuwen sommigen dat de IDF een tijdlang de hele Gazastrook zal moeten bezetten om het werk goed te kunnen doen. Welke optie er ook gekozen wordt, de Israëlische minister van Defensie, Yoav Gallant, heeft gezegd dat Israël niet van plan is om het gebied permanent te bezetten.

Maar als de Israëlische troepen eenmaal Gaza zijn binnengetrokken, kan het moeilijk voor ze zijn om te vertrekken en nog steeds te beweren dat ze geslaagd zijn. Dat zal afhangen van de uiteindelijke politieke doelen van de oorlog, die het wazigste deel van het hele plan lijken te zijn.

  Israël betaalt een zware prijs voor zijn misdaden (Video's 18+)

“Laten we aannemen dat we Gaza binnenvallen en erin slagen om de meeste militaire capaciteiten van Hamas te vernietigen,” zei Brom. “Eén ding is duidelijk: Israël wil niet voor onbepaalde tijd de regering in Gaza blijven. Dus zal het de regering aan iemand anders willen overdragen. En er wordt druk nagedacht over wie dat zal zijn.”

Een Israëlische generaal sprak onder vier ogen hoopvol over regionale machten die zouden investeren in de wederopbouw van Gaza, en op de een of andere manier toezicht zouden houden op een overgang naar een niet-Hamas regime, mogelijk de Palestijnse Autoriteit.

Het is moeilijk voor te stellen wie er vredestroepen zou sturen na een Israëlische invasie, en de Autoriteit is zwak en in diskrediet gebracht in de ogen van een groot deel van de bevolking. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat zij weer aan de macht zou willen komen in Gaza op de steun van Israëlische tanks.

Voor de Arabische wereld zou het een hefboom kunnen zijn om een terugkeer naar een echte tweestatenoplossing te eisen.

Dat zou de ontmanteling van de nederzettingen inhouden en de volledige omkering van Netanyahu’s politieke project om de tweestatenoplossing als realiteit en als idee te vernietigen. Het was met het oog op dat project dat Netanyahu, die de positie van Hamas in Gaza versterkte, de Westelijke Jordaanoever in stukken sneed met nederzettingen en radicale kolonisten vrij spel gaf om te jagen op de Palestijnse inwoners.

Het is dit project dat Israël naar de huidige veiligheidscrisis heeft geleid. Een uitweg vinden zou een volledige koerswijziging betekenen.

“Er zullen politieke gevolgen zijn als gevolg van de rampzalige mislukking van het regeringsbeleid. Dus ik hoop dat er een politieke verandering komt,” zei Brom.

Het is dan ook geen wonder in Israël dat Netanyahu zijn voet stevig, zij het stiekem, op de rem heeft staan. De logica van het Israëlische succes vereist dat hij zijn macht uit handen geeft, terwijl een mislukking een bloedig moeras in Gaza en misschien ook op de Westelijke Jordaanoever betekent, met de zeer reële mogelijkheid dat wat daarna komt, erger zal zijn dan wat daarvoor kwam.

Nimrod Novik, die als adviseur voor het buitenlands beleid werkte voor Shimon Peres toen hij premier was, zei het volgende: “De geschiedenis leert ons dat wanneer één extreme versie verdwijnt, de opvolger meestal veel extremer en gewelddadiger is dan degene die hij vervangt.”


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

ISRAËL CONFLICT DOSSIER

“Een enorme oorlogsmisdaad”Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelKIJK: NYU professor die strenger lockdown-beleid eiste, smeekt om vergiffenis: “We deden ons best”
Volgend artikelHealth Canada bevestigt aanwezigheid van niet-gerapporteerd kanker-DNA in Covid-vaccins
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

12 REACTIES

 1. Het doel is reeds bereikt.
  Een totale oorlog met de islam.
  De criminele organisaties zitten aan de knoppen.
  Meer of minder oorlog.
  Sneller of langzamer naar de klote.
  Satan werkt volgens zijn eigen agenda.
  Het doel is nog steeds vol in het vizier, het einde van de waarheid, het einde van de samenleving.

 2. Dat noemt men religie , dat noemt men het uitverkoren volk
  Dit is genocide , mogelijk door dezelfde afscheiding beweging, n.z. beweging als in de 2 e wo , waar veel strijders in oekiland nu deel vanuit maken.
  Handig als je alles onder het tapijt kan vegen ‘ religie’. Als Een koekoek op een nest alles naar je hand zetten.
  Hier is naartoe gewerkt , een organisatie die mi niets met jood van doen heeft behalve gebruik van naamsbekendheid .

 3. …….De Amerikanen hebben hun twijfels…..

  De laatste 50 jaar hebben de Amerikanen nergens wat goeds gebracht. Laat ze dus maar twijfelen.

 4. Het is geen binnenlands Israëlisch-Palestijns probleem meer. De druk door de woede van de bevolkingen wordt te groot, tot in Europa toe. Straks staan er heuse legers omdat zelfs een NATO land als Turkije zich niet afzijdig kan houden.

 5. Ik weet het ook niet meer.
  Is dat beangstigend?
  Nee, dat is het niet.
  Ik ben niet op aarde om te veroordelen.
  Ik laat Christus door mijn ogen kijken.
  Ik volg de intuïtie die er NU is.
  Hij kent wel alle datapunten, ik niet.
  Hij kent de weg naar vrede al is die nog zo vreemd.
  Tenslotte realiseer ik mij dat ik het niet beter kan weten.
  Het beter weten is alleen maar pure arrogantie van een verdwaalde en waanzinnige vleeszak is die luistert naar het verkeerde radiostation.

 6. N a Z I Lijkt = s a T a n I s me
  Lijkt relatie = k o n I n g e n en k e I Z e r s , a d e l . ( zie jacinda arder.)
  Zie kolonialisme UK in Isr AEL .
  Lijkt op Romeinse tijdperk , lijkt op feodale tijdperk ( 500-1500 na chr)
  Lijkt op = uitvoering orgaanhandel, kindermisbruik , geen zuurstof ( Egyptische tijd) neusragers ( Egyptische tijd) gender ( identiteit / afvlakken) pedofielen , ondergeschiktheid mens , wordt jong erin nu gebrainwashed, WIJ en SOCIAAL is de kern waarop dit is gebouwd .
  Geen eigen identiteit, -verantwoordelijkheid, -geweten . Grijs vlak ipv zwart – wit . Met mensen die geen hersenactiviteit willen gebruiken , alleen “ kennis” opzuigen van een ander dmv media.

  U bezit niets ; retour naar jaar 500 ,

 7. “ Democratie “ is het RAD van fortuin
  Daar draait het om voor hen .
  Leiders en controle oppositie zit in het rad
  Waardoor het blijft draaien . En de kudde mak houdt. Voor elk schaap een …. 🍪 voor hoop en verwachting op betere tijden.

  Niemand is gekozen door het volk .
  Onderling uitgemaakte zaak
  Mogelijk dat Pim F er geen één van was en dat hij echt dood is; lijkt het wel op .
  In zijn plaats is forum gekomen ( controlled ) zo als hamas controlled is door Is rael

  Aanwijzingen genoeg , oa racisme
  Wat Pim niet had, werd ervan beschuldigd door de thee mutsenclub meer niet.

 8. Religies zijn geschreven mi door de “adel”
  Om het volk onder controle te houden .
  Lezen en Schrijven kon in die tijd alleen de adel en rijke kooplieden.
  Zie ook de onderdrukking van de vrouwen in religies ( een vrouw was bij geboorte slaaf , bh adel)

  Blijft over dat er goede entiteit , God bestaat.
  Dmv religies , kan het zijn dat men alles promootte wat God niet bevalt.
  Vb een heilige oorlog , met als beloning zg maagden of kamelen in paradijs.
  Hierdoor komt de moslim in de problemen , hiernamaals – resultaat kan bij reïncarnatie, low bewustzijn zijn.
  Vandaar dat we niets zijn opgeschoten als menssoort.

 9. vernietigen van ISRAELISCHE IDF zou ik toe juichen met resultaat 2 staten en arrestatie van Nethanyahu en zijn criminele organisatie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in