Larry C. Johnson heeft een aantal steekhoudende argumenten, maar uiteindelijk vereist zijn verklaring te veel opeenvolgende geloofssprongen om in vervulling te gaan, hoewel er wel vreemdere dingen zijn gebeurd, dus het kan ook niet helemaal worden uitgesloten.

Larry C. Johnson, die één van de meest gerenommeerde analisten van de Alt-Media gemeenschap is en een onberispelijke integriteit heeft in tegenstelling tot sommige van zijn collega’s, presenteerde een interessante interpretatie van de mislukte staatsgreep van Prigozhin. In zijn artikel met de titel “Rusland’s Oscar winnende prestatie voor Beste Coup gaat naar Prigozhin als beste acteur“, postuleert hij dat het “maskirovka” was, bedoeld om Russische militaire eenheden dichter bij de grens van Oekraïne te brengen als voorbereiding op het openen van een noordelijk front zonder al te veel aandacht te trekken.

Johnson speculeert dat “het hele narratief over de staatsgreep werd bedacht om Russische strijdkrachten naar gebieden ten noorden en westen van Voronezj te kunnen verplaatsen zonder alarm te slaan bij de NAVO-planners. Rusland verplaatste troepen om coupplegers tegen te houden in plaats van troepen op te bouwen voor een nieuwe aanvalsas. Dit is een manier om Russische troepen naar gebieden ten noorden van Belgorod te verplaatsen zonder de onwelkome aandacht van ISR-platforms van de NAVO te trekken.”

Hoe intrigerend deze verklaring ook is, ze is om verschillende redenen onwaarschijnlijk. Ten eerste ontkracht deze analyse hier de theorie dat de mislukte staatsgreep van Prigozjin een valse vlag van president Poetin was, niet in het minst omdat het impliceert dat de laatste ermee instemde dat de gevechtsvliegtuigen van de Wagner-chef Russische piloten neerschoten. Niettemin zouden voorstanders van Johnson’s interpretatie kunnen beweren dat deze groep nog steeds een noordelijk front zou kunnen openen als het Kremlin opportunistisch gebruik maakt van de laatste gebeurtenissen om dat doel te bereiken, wat aannemelijker is.

Prigozjins overtuiging dat Rusland zijn speciale operatie zou moeten escaleren is algemeen bekend, dus het is mogelijk dat president Poetin hem vertelde dat hij nu de kans heeft om dat zelf te doen om zijn reputatie te redden. Bovendien sprak de Russische leider onlangs over de mogelijkheid om “bufferzones” in te stellen langs de grenzen van zijn land van voor 2014 om Oekraïense beschietingen van die regio’s te stoppen, wat deze variant van Johnsons theorie nog geloofwaardiger maakt.

Dat gezegd hebbende, zou een dergelijke poging in tegenspraak zijn met de sterke signalen die president Poetin eerder deze maand gaf met betrekking tot zijn wens om de NAVO-Russische proxyoorlog politiek op te lossen, zolang de veiligheid van zijn land gewaarborgd is, bijvoorbeeld als de VS de wapenleveranties aan Kiev stopzet. Zelfs als hij zijn militair-politieke berekeningen sindsdien om wat voor reden dan ook heeft veranderd, is het nog steeds onwaarschijnlijk dat hij Wagner opdracht zou geven om een noordelijk front te openen, omdat het erg moeilijk zou zijn om ter plekke tastbaar succes te boeken.

  Alle wegen leiden naar Beijing

Het verrassingselement is zestien maanden na het begin van de speciale operatie al lang verdwenen, waardoor Kiev ruim de tijd heeft gehad om zijn grenzen te versterken. Rusland heeft al moeite om op te rukken langs het oostelijke en zuidelijke front, dus het is onwaarschijnlijk dat het plotseling een doorbraak zou bereiken langs het noordelijke front, ongeacht of die vanuit Rusland of Wit-Rusland gelanceerd wordt. Wat het tweede scenario betreft, zou Loekasjenko wel eens terughoudend kunnen zijn om zijn land deze speculatieve plannen te laten faciliteren.

Hij liet eerder deze maand sterk doorschemeren dat hij in de nabije toekomst Belgorod-achtige proxy-invasies verwacht, die zouden kunnen samenvallen met een andere door de NAVO gesteunde couppoging tegen hem, zoals waarvoor ook gewaarschuwd werd. Als dit gebeurt in de aanloop naar de komende top van dat blok begin volgende maand, dan zou het bovendien kunnen worden aangegrepen om de groeiende barsten binnen het Westen over deze proxyoorlog te dichten en mogelijk zelfs de zending van modernere wapens naar Kiev te versnellen. Beide uitkomsten zouden dit conflict voor onbepaalde tijd in stand kunnen houden.

In het onwaarschijnlijke geval dat dit nog steeds geprobeerd wordt vanuit Wit-Rusland en er onverwachts enig tastbaar succes wordt geboekt rond de Oekraïense hoofdstad, dan zou dit gebruikt kunnen worden om het fascistische regime onder druk te zetten om de vredesbesprekingen onmiddellijk te hervatten op basis van het inmiddels vervallen ontwerpverdrag uit het voorjaar van 2022. Maar zelfs dan zou het wel eens niet kunnen werken. Bovendien zei president Poetin eerder deze maand dat hij een tweede mobilisatieronde zou moeten bevelen als hij zou besluiten om weer naar Kiev op te rukken, wat volgens hem op dit moment niet in de kaarten staat.

Het moet ook vermeld worden dat Polen altijd een formele NAVO-interventie in het conflictgebied zou kunnen leiden in het vergezochte scenario dat Kiev dreigt te vallen, waardoor Rusland gedwongen zou kunnen worden om zijn aanval te bevriezen uit angst dat het aanvallen van de troepen van dat blok artikel 5 zou kunnen activeren en zo tot een ongewenste nucleaire impasse zou kunnen leiden. Aangezien het openen van een ander front vanuit Wit-Rusland zoveel obstakels in de weg legt, zoals in de vorige twee paragrafen is uitgelegd, zou president Poetin er hoogstwaarschijnlijk niet mee instemmen om de Russische troepen op die manier te verspillen.

  Eindelijk ontdoet Poetin zich van zijn masker - dit is tenslotte maskirovka - en onthult hij zijn ware, gebruikelijke verdachte gezicht

Maar tegelijkertijd zou het sturen van onlangs muitende Wagner-huurlingen in die valstrik het cynische doel kunnen dienen om hen uit te schakelen zonder dat Rusland zijn eigen handen vuil maakt. Die motivatie veronderstelt dat president Poetin niet oprecht was toen hij hen in zijn nationale toespraak zaterdagochtend beschreef als “De helden die Soledar en Artjomovsk, steden en dorpen in Donbass, hebben bevrijd, hebben gevochten en hun leven hebben gegeven voor Novorossija en de eenheid van de Russische wereld”, wat ontvlambaar is om te impliceren.

Deze draai aan de theorie van Johnson suggereert ook dat de huurlingen van Wagner en hun chef het opeens niet meer zo erg vinden dat hen verteld wordt wat ze moeten doen, ondanks dat ze net in opstand zijn gekomen, deels omdat ze geen contract wilden tekenen dat hen onder controle van de minister van Defensie plaatste, waarvan ze vreesden dat die hen dan op zelfmoordmissies zou sturen. Bovendien vraagt deze uitleg mensen om te geloven dat deze troepen nog steeds een noordelijk front zouden openen, ondanks dat ze wisten dat het cynisch genoeg een manier voor Rusland kon zijn om zich van hen te ontdoen.

Ze vochten in de Slag om Artjomovsk, dus er is een precedent dat ze zich om patriottische redenen halsoverkop in het gevaar storten, maar ze zouden terughoudend kunnen zijn om een noordelijk front te openen in de nasleep van de mislukte staatsgreep van Prigozhin vanwege hun mogelijke verdenking dat ze erin geluisd worden om te falen, zoals hierboven uitgelegd. Gezien de argumenten die tot nu toe in deze analyse gedeeld zijn, is het tijd om ze samen te vatten om een beter idee te krijgen van hoe groot de kans is dat Johnsons theorie werkelijkheid wordt.

Zijn speculatie is alleen enigszins plausibel in het geval dat Rusland opportunistisch gebruik maakt van de laatste ontwikkelingen om dit doel te bereiken, en niet in zijn oorspronkelijke vorm, waarin hij speculeert dat president Poetin een valse staatsgreep heeft beraamd. Dit verduidelijkt hebbende, is Johnsons theorie gebaseerd op de veronderstelling dat de signalen van de Russische leider eerder deze maand over zijn intentie om de proxyoorlog politiek op te lossen “maskirovka” waren om zijn geheime intentie te verhullen om op de een of andere manier een noordelijk front te openen, ondanks het feit dat hij dit publiekelijk heeft ontkend.

  Wat is het volgende?

De rest van zijn interpretatie van de recente gebeurtenissen gaat er vervolgens zonder uitleg van uit dat Rusland meer tastbaar succes ter plekke zal boeken langs een nieuw geopend noordelijk front dan het slakkengangetje dat het oostelijke en zuidelijke front kenmerkt, ondanks het feit dat het laatste aanvankelijk het verrassingselement had. De Wit-Russische variant van dit plan is minder waarschijnlijk dan de Russische, en het zou zelfs kunnen leiden tot een formele door Polen geleide NAVO-interventie in het vergezochte scenario dat Kiev dreigt te vallen.

Beide varianten houden echter een immens gevaar in voor de deelnemers, aangezien Oekraïne zestien maanden de tijd heeft gehad om zijn verdediging langs die grenzen voor te bereiden. Het idee dat Prigozhin en zijn onlangs muitende Wagner-huurlingen willens en wetens die dodelijke valstrikken in zouden lopen zonder bang te zijn dat ze er door hun rivalen van het Ministerie van Defensie ingeluisd zouden worden als onderdeel van een cynisch complot om hen uit te schakelen, is met alle respect niet geloofwaardig. Het kan natuurlijk nog steeds gebeuren, maar het tart redelijke verwachtingen over hun gedrag.

In elk geval is Johnsons theorie nog steeds intrigerend om over na te denken, al is het maar als een denkoefening en als we aannemen dat het een mogelijk opportunistische uitbuiting van recente gebeurtenissen is, in plaats van het vooraf geplande resultaat van wat geïmpliceerd wordt als een valse vlagcoup die door president Poetin voor dit doel in elkaar is gezet. Hij komt met een aantal overtuigende argumenten, maar uiteindelijk vereist zijn verklaring te veel opeenvolgende geloofssprongen om in vervulling te gaan, hoewel er wel vreemdere dingen zijn gebeurd, dus het kan ook niet helemaal worden uitgesloten.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Prigozhin boog zijn hoofd nadat Poetin hem barmhartig een laatste kans gaf om zijn leven te reddenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelRusland’s Oscar winnende prestatie voor Beste Coup gaat naar Prigozhin als beste acteur
Volgend artikelHoe zit het met het Oekraïense “tegenoffensief”?
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

8 REACTIES

 1. de beelden van de militaire bewegingen in rostov bleken nep te zijn, waarom zouden de beelden van de beschietingen van rusland tegen wagner dan echt zijn? deze beelden zijn de enige aanwijzing dat de “couppoging” gaande was.
  eerdere ervaringen met wagner, alsmede de gebeurtenissen van de afgelopen dagen wijzen er voor mij op dat deze ontwikkeling onderdeel kan zijn van het schaakspel dat rusland speelt en meester is.
  als wagner zeer binnenkort vanuit het noorden aanvalt ben ik niet verbaasd.

  • It will not happen🤷‍♀️laat je niet meeslepen met psyop verhalen. Het is wat het is, een blaaskaak die gewelddadige mannen aanzette tot vernietiging en daar kun je niet Rusland mee inkomen. Dat was oké in Oekraïne maar helaas kon deze warme bakker kok niet meer terug door wat hij gedaan heeft, een ongeleid projectiel in ballingschap was het beste wat putin kon doen om zijn werk te erkennen en de soldaten onderbrengen in een echt regiment om ze onder controle te houden. Zodt wagner ze nie5 meer kan aansturen. Daar gaat het om, putin die controle houd op de exwagner employees, moeilijk hé gezond verstand gebruiken en niet meelopen met psyops.

 2. het is onwaarschijnlijk maar niet onmogelijk..al kan er iets gebeuren in Oekraïne/Navo, dat deze onwaarschijnlijkheid plotseling zeer realistisch word..

 3. Het kan zeker niet worden uitgesloten.
  Herinneren we ons nog de Coup in Turkije tegen Erdogan enkele jaren geleden !

 4. Many analysts believe that PUtin and his Russia are a bunch of losers who are less organized and capable than the local Catholic women’s organization whose annual highlight is making sandwiches for the homeless on Christmas Eve. People… please!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in