Screenshot X / OSINTdefender

Als de Verenigde Staten een precedent hebben geschapen voor het eenzijdig ondernemen van militaire actie in naam van de strijd tegen het terrorisme, dan moet Uncle Sam niet verbaasd zijn als een ander land besluit dit voorbeeld te volgen. Iran was begin januari het slachtoffer van een massale terroristische aanslag waarbij meer dan 100 mensen om het leven kwamen. Als reactie daarop lanceerde Iran vergeldingsaanvallen in Syrië, Irak en Pakistan (in Baluchistan om precies te zijn) tegen radicale soennitische groepen die in het verleden terroristische aanslagen in Iran steunden of uitvoerden. Hoe durven ze! Wie denken de mullahs wel dat ze zijn? Joe Biden? schrijft Larry Johson.

Een deel van het verhaal dat niet veel aandacht krijgt in de Westerse pers is dat de geviseerde groepen banden hadden met inlichtingenorganisaties zoals MI-6, Mossad en de CIA. Ik schreef hierover in een memo dat in 2019 werd gepubliceerd door Veteran Intelligence Professionals for Sanity (VIPS). Hier is een fragment:

Schade woonverblijf van Peshraw Dizayee

De laatste grote terroristische aanslag waarbij slachtoffers vielen die in verband wordt gebracht met Iran was de bomaanslag in juli 2012 op een bus met Israëlische toeristen in Bulgarije. Die afwijking van het meer recente terrorismebeleid van Iran was een vergelding voor wat Iran beschouwde als de rol van Israël bij de moord op vijf Iraanse wetenschappers die betrokken waren bij het Iraanse nucleaire programma, tussen januari 2010 en januari 2012 (de data en namen van de aangevallen personen zijn bijgevoegd).

Men kan zich de verontwaardiging en de zucht naar wraak die de VS zou overspoelen gemakkelijk voorstellen, als Amerikanen geloofden dat een vreemd land agenten naar de Verenigde Staten stuurde die op hun beurt ingenieurs en wetenschappers vermoordden die werkten aan gevoelige Amerikaanse defensieprojecten.

Speciale Operaties

Er zijn andere terroristische aanslagen geweest in Iran die de handtekening droegen van steun uit de Verenigde Staten. Auteur Sean Naylor werpt in Relentless Strike, waarin de geschiedenis van de operaties van het U.S. Joint Special Operations Command (JSOC) van de afgelopen 30 jaar wordt beschreven, licht op deze ongemakkelijke waarheid:

  Het kwartje valt - De wereld is multipolair

“JSOC-personeel werkte ook samen met de Mujahideen-e-Khalq (MEK), een militante Iraanse ballingengroep die zich in Irak had gevestigd nadat ze afvallig was geworden van het regime van de ayatollahs in Teheran. Het ministerie van Buitenlandse Zaken had de MEK op de lijst van terroristische organisaties gezet, maar dat weerhield JSOC er niet van om een houding aan te nemen van “de vijand van mijn vijand is mijn vriend” tegenover de groep. “Ze waren een groep mensen die de grens konden passeren en ze waren bereid ons te helpen met wat we wilden doen met Iran,” zei een officier van speciale operaties.”

De MEK werden geclassificeerd als een terroristische groep, totdat de Verenigde Staten besloten dat zolang de MEK Iraniërs hielp doden in plaats van Amerikanen, ze niet langer terroristen waren. De terroristische geschiedenis van de MEK is vrij duidelijk. Onder de meer dan een dozijn voorbeelden van de afgelopen vier decennia zijn deze vier illustratief:

 • In de jaren ’70 doodde de MEK Amerikaans militair personeel en Amerikaanse burgers die werkten aan defensieprojecten in Teheran en steunde de overname in 1979 van de Amerikaanse ambassade in Teheran.
 • In 1981 liet de MEK bommen ontploffen in het hoofdkantoor van de Islamitische Republikeinse Partij en het kantoor van de premier, waarbij ongeveer 70 hooggeplaatste Iraanse functionarissen omkwamen, waaronder de Iraanse president, premier en opperrechter.
 • In april 1992 voerde de MEK bijna gelijktijdige aanvallen uit op Iraanse ambassades en installaties in 13 landen, wat aantoonde dat de groep in staat was grootschalige operaties overzee uit te voeren.
 • In april 1999 richtte de MEK zich op belangrijke militaire officieren en vermoordde het plaatsvervangend hoofd van de generale staf van de Iraanse strijdkrachten.
  Netanyahu zegt dat westerse landen Palestijnse vluchtelingen moeten 'absorberen'

Ondanks deze geschiedenis heeft een tweepartijen-parade van prominente Amerikaanse politieke en militaire leiders gelobbyd namens de MEK en is in ruil daarvoor goed gecompenseerd.

LIJST VAN IRAANSE WETENSCHAPPERS VERMOORD IN IRAN

12 januari 2010: Masoud Alimohammadi, Iraans natuurkundige:

Gedood door een autobom. De dader bekende naar verluidt te zijn gerekruteerd door de Israëlische inlichtingendienst om de moord uit te voeren.

29 november 2010: Majid Shahriari, Iraanse nucleaire wetenschapper:

Gedood door een autobom. Volgens Duitse media was Israël de dader.

29 november 2010: Moordaanslag op Fereydoon Abbasi, Iraanse nucleaire wetenschapper:

Gewond door autobom.

23 juli 2011: Darioush Rezaeinejad, Iraans elektrotechnisch ingenieur, onduidelijke wetenschapper

Gedood door onbekende schutters op motorfiets. Specialist in hoogspanningsschakelaars – een belangrijk onderdeel van kernkoppen. Volgens de Duitse pers vermoord door de Israëlische inlichtingendienst.

11 januari 2012: Mostafa Ahmadi-Roshan, Iraanse nucleaire wetenschapper

Gedood in de uraniumverrijkingsfabriek van Natanz door een magnetische bom van hetzelfde type dat gebruikt is bij eerdere moorden op Iraanse wetenschappers.

Iran slaat hard terug. Syrië protesteert niet omdat op de terroristische plek in Syrië opstandelingen zaten die tegen de regering van Bashir Assad vochten. Irak heeft:

zijn ambassadeur uit Teheran teruggeroepen voor overleg en dinsdag de Iraanse zaakgelastigde in Bagdad ontboden uit protest tegen Iraanse aanvallen op Noord-Irak waarbij vannacht verschillende burgers omkwamen, aldus het Iraakse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ik verwacht niet dat dit verder escaleert dan diplomatieke protesten. De wild card is Pakistan. Pakistan heeft ook zijn ambassadeur teruggeroepen en zijn Iraanse collega de laan uitgestuurd. Maar Pakistan heeft vandaag ook luchtaanvallen uitgevoerd op door Baluchi gecontroleerde gebieden in Iran:

  IDF pantserverliezen zijn geen wunder

Bronnen in de Pakistaanse strijdkrachten melden dat de luchtmacht vanavond verschillende luchtaanvallen heeft uitgevoerd op een groep Baluchi-militanten in het oosten van Iran in de buurt van de stad Saravan, ongeveer 30 kilometer in de provincie Sistan en Baluchestan vanaf de grens met Pakistan; de stad wordt momenteel overspoeld door rook terwijl er naar verluidt een grote brand woedt in de buurt van een kamp van militanten.

Ik denk niet dat dit zal escaleren tot een oorlog tussen Pakistan en Iran. De Pakistaanse aanval was waarschijnlijk een gezichtsreddende vertoning. De sites die in Iran en Pakistan zijn aangevallen, zijn geen belangrijke strategische gebieden waarvoor elke partij zich moet voorbereiden op een breder conflict.

De aanval van Iran op de Baluchi site in Pakistan was een boodschap aan de CIA. De Amerikaanse inlichtingendienst onderhoudt al sinds 1979 betrekkingen met de Baluchi’s. Baluchi’s in de Verenigde Staten en Pakistan speelden een sleutelrol in de planning en voorbereiding van Operatie Eagle Claw, de mislukte poging in 1980 om de Amerikaanse gijzelaars in Iran te redden.

Ik vrees dat dit nog een brandstapel toevoegt aan het vuur dat al woedt in Gaza, de Westelijke Jordaanoever, Zuid-Libanon en Syrië. Als de Verenigde Staten besluiten om militaire actie te ondernemen tegen Iran als reactie op de acties van Teheran, dan gaan we een nieuwe en gevaarlijke fase in die kan leiden tot een totale oorlog.

Ik had vandaag een gesprek met Wera in Moskou. Andrei Martyanov heeft goed vertaald.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Poetin over het Westen: “Zij hebben al verloren”Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelWorld Economic Forum houdt verontrustend heidens ‘bos’-ritueel op podium
Volgend artikelHoe het Westen werd verslagen – Pepe Escobar
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

4 REACTIES

 1. Wederom mijn respect voor dit stuk FN, zelf heb ik als Westerling een enorme ommezwaai gemaakt, de corona heeft daar zeker een enorme rol in gespeelt, buiten dit de oorlog tegen Rusland en de genocide tegen de Palestijnen, ik ben helemaal opgeschoven in mijn denken, ik steun gewoon de tegenstand die er mondiaal is tegen het Westen, omdat ik nu wel in zie dat het Westen gewoonweg de duivel op aarde is en in tegenstelling met wat wij steeds maar horen in de gewone media dat andere landen en volkeren juist de duivel zijn, zien we juist een ommezwaai gaande en hoe vredelievend ik als mens zelf ook ben, het kan blijkbaar niet meer echte gevechten en doden en gewonden, ik vind dat vreselijk maar het Westen wenst zijn macht niet op te geven dus moeten volkeren en landen, regimes die macht aanvallen en dat doen zij nu, het is niet anders, ik juich het doden niet toe maar ik begrijp wat er inmiddels wereldwijd aan de gaan is, het is net als het Hitler vroeger, zij wilden iedereen de baas spelen en mensen uitmoorden en toen stonden mensen daar tegen op, en ja het Westen en dan vooral de VS en het VK bezie ik als een soort van isme wat daarop lijkt, ik ben zelf een Westerling maar achter hun manier van denken NOOIT gestaan of verdedigd, ik vind als mens kun je niet verdedigen wat fout is, we weten dat toch wel als wezen, we hebben toch een geweten, nou ik zie het wel en echt duidelijker kan het niet!

  • Hoi,

   Als je meer wilt weten over geo-politiek en hoe landen elkaar (met focus op Azie) met elkaar omgaan lees http://www.journal-neo.su. Niet in blok van landen alliancies perspectief maar uiteraard wel meegenomen in de analyse.

   In mijn optiek is die site ervoor om diplomatieke missies tussen landen voor te bereiden of met de wereld te delen wat hun lands diplomatieke positie is. Niet spannend om te lezen maar wel heel leerzaam. Meestal in de vorm van wij streven vreedzaam en hebben fijne dingen met xyz MAAR. We hebben ook xyz probleem met X en soms ook YZ vanwege. Jullie hebben ook datzelfde met ons, laten we gaan praten.

   Soms wordt er ook gehint naar maar ons h en j ding niet eerder over geschreven willen we best over inbinden als jullie dat over t doen. Aanrader dus als je meer wilt weten over hoe niet oorlogsrethoriek diplomatie werkt. Ik ben fan geworden sinds ik die site lees, veel wijzer geworden over hoe de wereld werkt. In landen die totaal anders zijn als wij.

   Groeten,
   Hugo

   • Hugo,
    Ik verval in herhaling maar ik heb inmiddels 2 grote artikelen gelezen, ik ontdek nu dat er dus uit alle delen van de wereld mensen hun mening geven, ik kan je vertellen dat ik diep onder de indruk ben, ik hou van humor dus een buiging naar jou van mij, hopelijk kom ik ook weer overeind daarna, zonder dollen, een verrijking voor mij als mens, dank daarvoor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in