Volgens Nina Gregori, hoofd van de EU-asielautoriteit EASO, moeten de EU-landen voorbereid zijn op een snelle toename van het aantal migranten. De redenen hiervoor moeten onder meer liggen in de instabiliteit in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Foto: Migranten in Hongarije in de buurt van de Servische grens © Gémes Sándor/SzomSzed / Wikimedia (CC BY-SA 3.0)

Vóór het uitbreken van de pandemie aan het begin van het jaar werd reeds een toename van het aantal asielzoekers in Europa geconstateerd. Meer kwamen er uit landen als Colombia en Venezuela. Toen de EU-landen in maart hun grenzen sloten, werd het aantal asielaanvragen bijna gehalveerd. Mensensmokkelaars konden asielzoekers niet langer hun route naar Europa aanbieden. Dit kan echter volledig worden teruggedraaid als de EU zich weer openstelt.

“We speculeren niet over hoeveel meer asielzoekers Europa kan verwachten”, zegt Nina Gregori tegen Sveriges Radio.

“EASO heeft geen kristallen bol, maar we hebben informatie en we kunnen de trends zien. Het is belangrijk om met een vroegtijdige waarschuwing te komen”, gaat ze verder.

Volgens de leiding van EASO zullen de toegenomen armoede, de voedseltekorten en de instabiliteit die in de nasleep van de crisis ontstaan, de migratie doen toenemen. Bijkomende factoren die zijn vastgesteld, zijn een gebrek aan gezondheidszorg, sloppenwijken en analfabetisme die mensen in lage-inkomenslanden kwetsbaarder maken.

Naast de instabiliteit in het Midden-Oosten en Noord-Afrika wordt ook gevreesd dat IS en andere islamitische terreurgroepen in het kielzog van de crisis zullen worden versterkt en mensen op de vlucht zullen drijven.

Wanneer de EU-grenzen worden heropend, kan de migratie versnellen.

Zware verdenking wordt bevestigd: Linkse NGO's zitten achter de Moria-brandstichting

2 REACTIES

  1. Voedseltekorten zullen in Europa ook toeslaan. Kwestie van tijd. Hoe zal de Inheemse bevolking het overleven als zij worden verplicht om de migranten te voeden?

  2. Nee, open grenzen en een slap optreden dat doet het aantal asielparasieten toenemen.
    Waardeloos EU krapuul !!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here