Fotocollage, achtergrondfoto © Whispyhistory / Wikimedia (CC BY-SA 4.0)

Autoriteiten in München en Berlijn hebben vandaag het gebruik van AstraZeneca’s Covid-19 vaccin opgeschort voor mensen jonger dan 60 jaar nadat de Duitse vaccinregulator 31 gevallen van een zeldzame bloedklonter in de hersenen meldde, waarvan er negen tot de dood leidden, meldt ABC News.

Op twee na betroffen alle gevallen vrouwen tussen 20 en 63 jaar oud, volgens het Paul Ehrlich Instituut.

Het besluit werd genomen als voorzorgsmaatregel voor een vergadering die gepland is voor later met vertegenwoordigers van alle 16 deelstaten van Duitsland, zei de hoogste gezondheidsambtenaar van Berlijn, Dilek Kalayci, die ook zei dat verdere aanbevelingen worden verwacht van nationale medische regelgevers.

Eerder op dinsdag kondigden twee staatsziekenhuizen in Berlijn aan dat ze gestopt waren met het geven van AstraZeneca’s Covid-19 vaccin aan vrouwelijk personeel van 55 jaar en jonger, en hoofden van vijf universiteitsziekenhuizen in het westen van Duitsland riepen op tot een tijdelijke stop op het vaccin voor alle jongere vrouwen, vanwege het risico op bloedstolsels.

Volgens ABC News citeert het Duitse persagentschap dpa International een woordvoerder van München die zei dat de opschorting van AstraZeneca-vaccinaties voor mensen jonger dan 60 zou duren “totdat de kwestie van mogelijke complicaties van het vaccin voor deze groep personen is opgelost”.

Dit is niet de eerste keer dat Duitsland het vaccin van AstraZeneca heeft opgeschort. Verschillende Europese regeringen, waaronder Duitsland en Frankrijk, beperkten de injectie aanvankelijk tot mensen onder de 65 jaar vanwege neurologische problemen die bij een Britse deelnemer aan een proef waren gemeld.

Zoals door US News gemeld, hebben gezondheidsfunctionarissen in Canada het Covid-19 vaccin van AstraZeneca opgeschort voor mensen jonger dan 55 jaar, omdat er bezorgdheid is dat het vaccin in verband zou kunnen worden gebracht met zeldzame bloedstolsels.

  Schotse gezondheidsautoriteit data: 83% van de Covid-19 sterfgevallen waren in de afgelopen maand onder de volledig gevaccineerden

Health Canada heeft zijn aanbevelingen geactualiseerd naar aanleiding van nieuwe gegevens uit Europa waaruit blijkt dat het risico op bloedstolsels nu mogelijk één op 100.000 is – veel hoger dan het risico van één op één miljoen dat eerder werd genoemd. De adviescommissie heeft aanbevolen de injectie voor jongere groepen op te schorten in afwachting van de uitkomst van een gedetailleerde risico-batenanalyse die het agentschap van AstraZeneca heeft geëist.

Eerder deze maand hebben meer dan 20 landen, waaronder Duitsland, het gebruik van het AstraZeneca-vaccin opgeschort na meldingen van zeldzame bloedstolsels in de hersenen, waarvan sommige de dood tot gevolg hadden, bij gezonde mensen die het vaccin hadden gekregen.

De Duitse minister van Volksgezondheid, Jens Spahn, zei dat er zeven gevallen van cerebrale adertrombose waren gemeld en dat de Duitse vaccinautoriteit, het Paul Ehrlich Instituut, “verder onderzoek noodzakelijk achtte na nieuwe meldingen van cerebrale hersentrombose in verband met vaccinatie in Duitsland en Europa”.

Ambtenaren van het instituut zeiden dat het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) moet beslissen “of en hoe de nieuwe bevindingen van invloed zullen zijn op de goedkeuring van het vaccin”.

COVID-19 VACCIN DOSSIER

Pas op voor Vaxzevria – het schandaalvaccin van AstraZeneca verandert van naam

Vorig artikelWetenschappers verzetten zich tegen WHO die zegt dat COVID “uiterst onwaarschijnlijk” ontsnapt is uit laboratorium
Volgend artikel38 “volledig gevaccineerde” mensen testen positief op COVID-19
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in