Slechts enkele dagen nadat Duitsland de hoogste inflatie in generaties rapporteerde (met een forse stijging van de CPI in februari met 7,6% op jaarbasis die alle verwachtingen wegblies), waardoor de lokale bevolking een duidelijk onaangenaam deja vu-gevoel kreeg, zelfs voordat de Russische invasie in Oekraïne de weinige overgebleven bevoorradingsketens verbrak, zijn de prijzen nog hoger in de stratosfeer beland…

… maandag zal Duitsland een stap zetten in de richting van een terugkeer van de gevreesde Weimar hyperinflatie, wanneer volgens de Duitse winkeliersvereniging (HDE) de consumenten zich moeten voorbereiden op een nieuwe golf van prijsstijgingen voor dagelijkse goederen en levensmiddelen, waarbij Reuters meldt dat de prijzen bij Duitse winkelketens tussen 20 en 50% zullen exploderen:

 • DUITSE DETAILHANDELSKETENS VERHOGEN VANAF MAANDAG DE PRIJZEN VAN LEVENSMIDDELEN MET 20-50%

Reeds vóór het uitbreken van de oorlog in Oekraïne waren de prijzen “over het hele productenassortiment” als gevolg van de gestegen energieprijzen met ongeveer vijf procent gestegen, vertelde HDE-voorzitter Josef Sanktjohanser vrijdag aan de Neue Osnabrücker Zeitung. Nu de inval van Rusland de economieën en de toeleveringsketen harder treft, ligt een nieuwe reeks prijsverhogingen in het verschiet, schrijft Zerohedge.com.

“De tweede golf van prijsstijgingen komt eraan, en die zal zeker in de dubbele cijfers liggen,” waarschuwde Sanktjohanser, geciteerd door The Local.

Volgens de voorzitter van de handelsvereniging zijn de eerste winkelketens al begonnen met het verhogen van hun prijzen in Duitsland – en de rest zal waarschijnlijk volgen.

Onlangs hebben populaire winkelketens zoals Aldi, Edeka en Globus aangekondigd dat zij gedwongen zullen worden hun prijzen te verhogen. Bij Aldi zullen vlees en boter vanaf maandag “aanzienlijk duurder” zijn als gevolg van prijsverhogingen van zijn leveranciers.

“Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zijn er sprongen in de inkoopprijzen die wij niet eerder hebben meegemaakt,” liet een woordvoerder van Aldi Nord vrijdag weten.

Twee weken geleden verhoogde Aldi de prijzen van ongeveer 160 artikelen, en een week later werden nog eens 20 artikelen duurder. Andere supermarktmerken volgden al snel.

In februari stegen de kosten van levensonderhoud in Duitsland op het hoogste niveau sinds de hereniging, waarbij de dagelijkse goederen gemiddeld met 7,3% stegen. Het federale bureau voor de statistiek Destatis zei dat de sprong van 5,1 procent in januari naar 7,3 procent in februari het effect weerspiegelde van de Russische invasie in Oekraïne, die de prijs van olie en gas de hoogte in heeft gejaagd.

Volgens een onlangs gepubliceerde enquête van het Ifo-instituut zijn bijna alle bedrijven in de Duitse levensmiddelendetailhandel prijsverhogingen van plan.

Hoewel prijsverhogingen een zorg zijn voor de zwaar getroffen Duitse consumenten, verwachten deskundigen uit de sector niet dat er binnenkort een gebrek aan producten in de schappen zal zijn. Wat natuurlijk te verwachten is wanneer de prijzen zo sterk stijgen dat veel minder mensen het zich kunnen veroorloven producten te kopen.

  Oekraïne Situatierapport: Kharkiv aanval onderzoek - Aanvallen op Rusland en Russische wraak

Volgens Joachim Rukwied, voorzitter van de landbouwvereniging, is de voedselvoorziening in Duitsland nog voor minstens een jaar verzekerd – maar daarna zijn de vooruitzichten minder zeker. Maar nu de geruchten over tekorten de ronde doen, hebben de supermarkteigenaars geklaagd over het soort paniekaankopen dat sinds de eerste maanden van de pandemie niet meer is voorgekomen.

Zoals eerder opgemerkt zijn de Duitse supermarkten zelfs begonnen met de aankoop van met name spijsolie en meel te beperken om te voorkomen dat er een waanzinnige stormloop ontstaat om artikelen in te slaan waarvan de klanten denken dat ze op zullen raken. Met andere woorden, de verkoop beperken van die producten waar de meeste vraag naar is, ook wel een “briljante strategie” genoemd.

En nu de prijzen van dagelijkse levensmiddelen op het punt staan met wel 50% te stijgen, zal het interessant zijn om te zien hoe lang de Duitse bevolking nog een houding van de NAVO door de vingers zal zien, die de oorlog in Oekraïne alleen maar heeft willen aanwakkeren en bestendigen.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

De voedselstrijd begint: Eerste uitbarstingen van geweld in supermarktenVolg Frontnieuws op Telegram

Vorig artikelPrognose voorspelt “nachtmerriescenario” van nucleaire Derde Wereldoorlog door toenemend potentieel voor operationele miscalculatie in verband met Oekraïne
Volgend artikelDe media zijn sinds 1898 de belangrijkste veroorzakers van oorlog
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

5 REACTIES

 1. Waarom zuivel daar barsten we toch van in het westen en zeker in Nederland Ook gezien de gevoerde pogroms tegen de boeren.

  • Wij hadden toch een boterberg om 5jaar de wereld te bevoorraden? En vroeger was er de kerstboter, goedkoper geprijsd om het teveel weg te werken. En al die koeien, geven die geen melk. Tja vrije markt.

 2. En wie is de grootste exporteur van kunstmest ter wereld?
  Rusland.
  Geen kunstmest = geen eten.
  Fijn een EU, met allemaal raamabtenaren, die niet over scenario’s nadenken.

 3. 2 liter zonnebloemolie van de Jumbo vandaag: € 8,65 “Altijd lage prijs”. Nou niet altijd dus.
  Wie koopt voor die prijs nog die inferieure olie? Kan je beter olijfolie, arachideolie of kokosolie kopen. Overal zie je max. 1 of 2 per klant staan. Waanzin.

 4. Intresant om de bonnetjes nu te bewaren om straks aan je kleinkinderen te laten zien en dan erbij schrijven dat je dit met contant geld hebt betaald. En dan te weten dat deze verhoging bovenop de verhoging is die we al achter de rug hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in