De wapenvoorraden van de NAVO-landen raken uitgeput in het kielzog van de oorlog in Oekraïne. Nu moeten zij worden aangevuld. Maar het opvoeren van de productie van oorlogswapens gaat niet snel of gemakkelijk.

De 155-millimeter houwitser is een zwaar langeafstandswapen dat momenteel wordt gebruikt op de slagvelden van Oekraïne. In vredestijd produceert de Amerikaanse wapenindustrie ongeveer 30.000 granaten per jaar. Oekraïense soldaten verbruiken die hoeveelheid binnen twee weken, zegt Dave Des Roches, senior militair wetenschapper aan de Amerikaanse National Defense University. Hij is bezorgd, schrijft Exxpress.at.

In een gesprek met de tv-zender CNBC waarschuwt hij: “Tenzij we een nieuwe productie hebben die maanden nodig heeft om op te starten, zullen we de Oekraïners niet kunnen bevoorraden.”

“De voorraden van de meeste EU-landen zijn opgebruikt”

De situatie in Europa is niet anders. “De militaire voorraden van de meeste Europese NAVO lidstaten zijn, ik zou niet zeggen uitgeput, maar in grote mate opgebruikt omdat we veel capaciteit aan de Oekraïners hebben geleverd,” zei Josep Borrell, de hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid. NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg hield daarom dinsdag een speciale vergadering van de wapendirecteuren van het bondgenootschap om te bespreken hoe de wapenvoorraden van de lidstaten kunnen worden aangevuld.

Militaire analisten zien een fundamenteel probleem: westerse landen hebben in vredestijd veel minder wapens geproduceerd, omdat regeringen ervoor hebben gekozen de zeer dure productie te beperken en alleen wapens te maken wanneer dat nodig is. Sommige van de wapens die nu opraken, worden niet meer geproduceerd, en de productie ervan vereist hooggekwalificeerde arbeidskrachten en ervaring – zaken waaraan al jaren een tekort is in de Amerikaanse productiesector.

  Macron, de NAVO en het lot van het Imperium deel I

Enkele wapens uit de VS van cruciaal belang

De VS is verreweg de grootste leverancier van militaire hulp aan Oekraïne, met 15,2 miljard dollar aan wapenpakketten sinds de inval van Moskou eind februari. Sommige wapens van Amerikaanse makelij zijn cruciaal geweest voor de Oekraïners, waaronder de eerder genoemde 155 mm houwitsers en zware langeafstandsgeschut zoals het door Lockheed Martin vervaardigde HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System).

Nu hebben de VS geen 155mm houwitsers meer om aan Oekraïne te leveren. Om meer te leveren zouden ze uit hun eigen voorraden moeten putten, maar die zijn gereserveerd voor Amerikaanse militaire eenheden, die ze gebruiken voor training en paraatheid. Dat is een no-go voor het Pentagon, zeggen militaire analisten.

Bereik is cruciaal in een artillerieoorlog

Voor de Oekraïense strijdkrachten betekent dit: sommige van hun belangrijkste gevechtsmiddelen – zoals de 155 mm houwitser – zullen moeten worden vervangen door oudere en minder optimale wapens, zoals de 105 mm houwitser, die een kleiner laadvermogen en een kleiner bereik heeft.

“En dat is een probleem voor de Oekraïners,” zegt Des Roches, want “bereik is cruciaal in deze oorlog. Dit is een artillerieoorlog.”

Tekorten in alle wapens

Andere wapens waarop Oekraïne vertrouwt en die in de Amerikaanse inventaris als “beperkt” zijn geclassificeerd, zijn HIMARS-lanceerinrichtingen, Javelin-raketten, Stinger-raketten, de M777-houwitser en 155mm-munitie.

Ook hier zijn er tekorten. De Javelin, geproduceerd door Raytheon en Lockheed Martin, heeft bijvoorbeeld een iconische rol gekregen in Oekraïne: de op de schouder afgevuurde, precisiegeleide antitankraket is onmisbaar geweest in de strijd tegen Russische tanks. De productie in de VS is echter laag, ongeveer 800 per jaar, en Washington heeft er inmiddels ongeveer 8.500 naar Oekraïne verscheept – meer dan tien jaar productie – volgens de denktank Center for Strategic and International Studies.

  Menselijkheid in de loopgraven? Wat de westerse propaganda verbergt

“Noodzaak om defensie-industrie op oorlogssterkte te brengen”

Het Pentagon heeft voor honderden miljoenen dollars aan nieuwe Javelins besteld, maar het opstarten kost tijd. “We moeten onze defensie-industrie klaarmaken voor het voeren van oorlog,” zei Des Roches. “En ik zie geen enkel bewijs dat we dat hebben gedaan.”

Het Amerikaanse ministerie van Defensie verwierp beweringen dat de Amerikaanse wapenvoorraden voor Oekraïne bijna op zijn. “Het ministerie heeft Oekraïne voorzien van een mix van capaciteiten – wij en zij zijn niet te afhankelijk van één systeem”, aldus Jessica Maxwell, woordvoerster van het ministerie van Defensie. Het Pentagon werkt nu samen met de industrie om “de uitgeputte voorraden versneld aan te vullen.”


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Zullen wij sterven voor de Nieuwe Wereldorde?Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelRusland is nu William Munny en zijn leger trekt de salon van Oekraïne binnen
Volgend artikelIs Italië’s nieuwe anti-Eén Wereldregering premier gewoon een ander Trojaans paard van de globalisten?
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

46 REACTIES

 1. Nu is t mij meteen duidelijk. Artillerie oorlog. Alleen maar om dood en verderf te creeeren onder hun eigen mensen om er rusland de schuld van te geven. Bravo

 2. Beleggen in de staalindustrie, ze zullen binnenkort op speed moeten draaien. Oorlog is altijd goed geweest voor de economie. 🔫

  • @ Grikke oktober 1, 2022 at 17:21,
   De productie in de EU kun je wel vergeten, nu de energie minimaal is geworden. Alle staal en metaalsmelterijen zullen eerdaags allemaal plat liggen in de EU. Daar in Amerika ook niet veel beter is. Kun je niet meer de oorlogsproductie opstarten.

   • De VS heeft gas (en andere energievormen) zat. Ze hebben zelfs zo veel gas dat ze het aan ons verkopen.

    Daarom hebben ze de Nordstreamleidingen opgeblazen. Poetin is hierdoor uitgespeeld. Het spelletje wordt harder en harder.

    Rusland wordt steeds verder in de hoek gedreven. Hun leger stelt geen bal voor dus Poetins laatste strohalm is de inzet van atoomwapens maar daarmee tekent hij ook zijn eigen doodvonnis. De rest van de wereld zal dan teruggeworpen worden naar het stenentijdperk.

    Voor wat betreft de staalindustrie: in de EU verliezen we deze maar bedrijven als ArcelorMittal vertrekken gewoon naar Zuid (of Noord) Amerika.

    Brazilië is the place to be.

    • Beste Me,

     Of je bent gewoon heeeeel dom of je krijgt betaald om hier de hele boel onder te pissen met je desinformatie.

     Alles wat je hier uitkraamt of het nu over de energie, staal of defensie markt, is is zo een onzin dat als ik al zou willen niet zou weten waar te beginnen je het uit te leggen Ik heb er ook geen zin.

     Roeptoeteren en desinformatie verspreiden. Veel meer dan dat is het niet.

     Prettige avond,
     Ralph

 3. Meer slecht nieuws voor de Russen

  Massale nederlaag voor Russen: 5.000 soldaten in de val – Oekraïners kwamen Krasni Lyman binnen – Gevangen Drobyshevo, Yampol, Terni

  De Russische verdediging stortte in – Oekraïense opmars

  Een enorme nederlaag van cruciaal belang is geleden door de Russische strijdkrachten toen het Oekraïense leger enige tijd geleden Krasni Lyman binnentrok. Russische troepen werden een paar uur geleden gedwongen zich terug te trekken uit de gebieden Drobyshevo, Terni en Yampol.

  Er vinden hevige gevechten plaats in het gebied. De Russische luchtmacht probeert 3-4000 Russische soldaten te bevrijden die zijn omsingeld en vastzitten in de stad Liman en een ontsnappingsroute openen.

  https://warnews247.gr/ektakto-terastia-itta-gia-tous-rosous-egklovismenoi-5-000-rosoi-oi-oukranoi-bikan-sto-krasni-lyman-katelavan-drobyshevo-yampol-terni/

  • Beste Adriaan,

   Aan welke kant sta je nou eigenlijk man?

   En wat is dat andere slechte nieuws nou? Waar heb je het eigenlijk over man?

   Met vriendelijke groet,
   Ralph

   • RS oktober 1, 2022 at 21:46

    Situatie in Liman: Oekraïense strijdkrachten lijden ernstige verliezen

    De auteurs van het Older Edda Telegram-kanaal, die zich direct in de gevechtszone bevinden, spraken over de situatie in Krasny Liman.

    “De personeelseenheden van de RF-strijdkrachten versterken de weg Kremennaya-Torskoye. In Liman zelf, ondanks het feit dat toppen een video bij de stele hebben geplaatst, gaan de schermutselingen door.

    Op dit moment voert de top geen actieve operaties uit, blijkbaar hergroepeert hij en telt hij zijn verliezen, ze zijn zeer ernstig. Onze kunst en luchtvaart zijn actief aan het werk.

    Eén ding kan op dit moment zeker worden gezegd. In tegenstelling tot de doorbraak in Balakliya, leed de Khokhol zeer zware verliezen bij Liman, waarbij een aanzienlijk deel van de reserves was verspild.

    Bron: https://rusvesna.su/news/1664626955

  • Het Russische leger stelt natuurlijk niks voor. Ze vluchten met hun staart tussen hun benen.

   Ze hebben de hulp ingeroepen van de iraanse ayatollahs maar ook dat zet geen zoden aan de dijk.

   Rusland is een kernmacht maar daar is dan ook alles mee gezegd.

   De VS heeft Rusland schaakmat gezet door de Nordstream pijpleidingen op te blazen dus het is nu helemaal over en uit voor Poetin.

   Hopelijk gaat Rusland geen kernwapens inzetten want dan worden we teruggeworpen naar het stenentijdperk.

   • Beste ME,

    Waar lul je over man. Waar heb je over.

    Het Westen heeft de afgelopen 80 jaar geen oorlog kunnen winnen.

    Echt man, ga je zelf is fatsoenlijk informeren want wat er nu in die grijze massa van je zit is niets meer dan bagger.

    Haal je hoofd uit je reed en veeg de stront uit je ogen, oren en je neus. En kijk dan nog keer.

    Jij een prettige avond en een vriendelijke groet,
    Ralph

    • Rusland in Afghanistan was uiteraard een doorslaand succes 😉

     Wat is een reed?

     Maar het Westen heeft lekker huisgehouden in het Midden Oosten. Het leger van Sadam stelde net zo weinig voor als het Russische leger.

     Rusland wordt langzaam maar zeker teruggedrongen door een wazig landje als de Oekraïne. Russische schepen worden uit het water geknald en vliegtuigen worden kapot geschoten terwijl ze op de grond staan.

     Wees reeel: als Amerika zich boos maakt ligt de Russische marine binnen een uur op de zeebodem.

     Het enige wat Rusland heeft zijn nucleaire wapens.

     • Beste Me,

      Dit is mijn laatste reactie wat betreft jou.

      In het kort. Laat maar. Hopeloos geval.

      Ooit gehoord van Moral High ground? Als je die hebt kan je onmogelijk verliezen. Hoe nou maar alleen deze vast.

      Dat is een retorieke vraag, en daar verwacht dus geen antwoord op.

      Prettige avond,
      Ralph
      Just Wait and See my friend.

    • Ook 40-45 is door de Russen gewonnen en niet door de geallieerden.
     De Russen stonden al in Hamburg toen de Amerikanen nog voor de Rijn stonden.
     Later hebben de Russen zich terug getrokken in ruil voor West-Berlijn

  • Dat is slechts gedeeltelijk juist.
   De Russen hebben een veel kleinere militaire macht aldaar.
   Hebben zich toch kunnen terug trekken, maar tegelijkertijd zeer veel Oekrainse hardware en manschappen vernietigd.
   Als je dit niet eens zo belangrijk stukje land terug pakt (tijdelijk) en je offert meer dan 2000 man en zeer veel hardware op, laat dit zien dat die lui in Kiev geen enkel respect hebben naar hun eigen soldaten die als kanonnenvlees worden opgeofferd.
   Dit enkel voor een beetje publiciteit BAH.

 4. Met het RU potentieel aan vliegtuigen, raketten, artillerie moet dat een fluitje van een cent zijn.

  beter is een groot wijd gestrekt offensief te beginnen, zodat de Oekie troepen moeten verplaatsen.
  Aanval op Kiev is een mogelijkheid daartoe…

 5. Maar dat is toch vreemd???? Enerzijds wordt er gelekt in media dat de munitie van het Westen uitgeput raakt. Anderzijds dat de VS Oekraïne voortdurend van een breed palet aan wapensystemen voorziet. Dat zijn twee mededelingen die koren op de molen zijn voor Putin. En dan wordt van ons verwacht dat we geloven dat we met twee volledig onafhankelijke machten te maken hebben, die elkaar bestrijden op het mondiale toneel, zonder vanuit een absolute wereldtop te worden aangestuurd???

  Mij laat het zien hoe dichtbij we de laatste fase van de wereldgeschiedenis zijn genaderd en ‘de ruiter op het witte paard’ voorbij komt galopperen met zijn boog en vredeskroon om alles en iedereen aan een opgelegd vredesakkoord te binden, met terzijdestelling van allerlei ‘vrijheden’. (Openbaring 6)
  https://hijkomtmetdewolken.nl/toekomst/3b-beest-uit-de-zee

   • Ha, grappig, Discobol. Maar God laat Zich niet opjagen. En als Hij komt, komt Hij inderdaad ‘met haast’, zoals in de grondtekst staat (nooit spoedig in de betekenis van ‘binnenkort’. Maar het is niet dat schaap van een Swab dat de zegels verbreekt. Dat doet het Lam van God, Christus Jezus, in de hemel. Eerder kunnen ze veel lawaai maken en mogelijk onheil stichten maar het zijn ‘de oorlogen en geruchten van oorlogen’, die niet substantieels dichterbij brengen.

  • Beste Peter,

   Ja, dat is altijd het geval als je failliet bent.

   En zeker in het geval als je 20 jaar, maar eigenlijk al sinds 1970, failliet bent maar het niet hebt willen toegeven.

   Kick the Can Down the Road.

   Daar is niet Vreemds, Abnormaals, Bijzonders, Buitenissigs, Eigenaardigs, Geks of Mals aan.
   Gaat je goed,
   Ralph

   • Nog steeds vreemd, Ralph. Je laat je toch niet in je kaarten kijken door je tegenstander. Of is het allemaal desinfo om Putin op het verkeerde been te zetten? Of is het om de Westerse bevolking een oor aan te naaien: extra belastingen voor het leger e.d.?

 6. De opsomming lijkt enorm, maar als 70% van alle wapens niet komen op het slagveld. Die verdwijnen massaal vroegtijdig op de zwarte markten. Daar de Javelin geen enkel effect had op de Russische tanks, dus welke onmisbare rol heeft dat wapen dan gespeeld? Daar er ook vele weigerde op het slagveld. Het lijkt er meer op dat de geleverde wapens niet voldoen om strijd te leveren tegen het Russische materieel. Maar de wapens wel goed zijn om de burgers aan te vallen. In de EU is al decennia bezuinigd op defensie en nu met het covid is de productie ook nooit meer in te halen. Daar in Amerika min of meer het zelfde geldt. De Amerikanen hebben het meer op vliegtuigen in gezet. Dus op al het rollend materieel gebied gaat het als een kaars uit op het slagveld voor de NAVO.

   • Beste Me,

    Je maakt je zelf helemaal belachelijk.

    Ik zou bijna denken dat je betaald krijgt deze onzin overal op te smeren.

    Ik ga mijn advies naar jou toe niet herhalen, die kan je hier boven ergens vinden.

    Iets twee, drie keer lopen roeptoeteren maakt je boodschap er alleen maar belachelijker op.

    Prettige avond,
    Ralph

    • ‘Betaalt’

     Maar is in jouw wereldje Rusland dan niet verdreven uit Lyman?

     Zelfs Adriaan W hierboven meldt het.

     Welke drugs gebruik je?

     • Beste ME,

      Ik geef toe, je hebt me in de verleiding gebracht. Ik kon het niet laten, en ik ga er maar vanuit dat je oprecht bent dus……

      Ken je de uitdrukking “te dom om te poepen”?

      Die slaat op jou. En elke keer als ik ME ergens hier bij de reacties tegenkom kan ik mijzelf de moeite besparen om die lezen.

      Maar maak je niet ongerust. Je bent niet alleen.

      Vriendelijk gegroet,
      Ralph

      • Okee maar ik blijf het dan toch jammer vinden dat je toch echt niets zinnigs te melden hebt.

       Is Rusland uit Lyman verdreven in jouw belevingswereldje? Ja of nee?

      • @RS
       Goed bezig met je draadjes dude.
       Heb ik toch nog gelijk gehad met mijn profilering naar jouw toe ? Ik lees met een glimlach jouw draadjes .
       De meeste hier zitten al in de ignore modes naar jouw toe .
       Ik zou mijn toon zetting ietwat nuanceren maatje .
       Groeten .

     • Helaas is ‘betaald’ in deze zin wel goed gespeld. Er is geen sprake van stamplust vanwege het hulpwerkwoord krijgen.

      Het blijft moeilijk.

   • zijn ze verdreven? of heeft Rusland zich strategisch teruggetrokken om de vijand in de val te lokken.
    Rusland heeft 75% van zijn wapenarsenaal vernieuwd.
    het nieuwe materiaal is nog niet in gebruik geweest, dat behouden ze voor als er een echte oorlog komt , zoals het er nu voorstaat zal je zien hoe Rusland uit de hoek komt

 7. Als Nederland geen wapens meer heeft kan het nog altijd de wapens op de zwarte makt in Ukraine kopen en ze dan weer aan de Ukrainers geven

 8. Rusland heeft naast nukes, hele zware artillerie die ze nog steeds niet hebben ingezet om onnodige slachtoffers te voorkomen, dit is binnenkort afgelopen. Het westen speelt vies dus dan komt wat komt….Helaas..Als ze deze artillerie inzetten is heel Kiev binnen 1 dag puin.

  • Russen hebben ook een versie van Daisies….heel grote boemmm…

   Maarre….het westen kan toch alijd nog wapens op de zwarte markt van Zelensky kopen en die weer opsturen?
   Dan blijft het geld rollen….

  • Ik vermoes dat Rusland nog veel meer heeft.
   Ik denk aan die usa oefening vorig jaar in de Zwarte Zee waar een russische straaljager over een amerikaans vliegdekschip vloog en op het vliegdekschip alle elektronica uitviel. Daarna werden alle vliegdekschepen met spoed terug geroepen naar de USA.

 9. Rusland heeft gewacht tot de europese en amerikaanse munitie op zou zijn.
  Nu kunnen ze zo naar binnen wandelen zonder deschoten te worden.
  5 jaar geleden stond op een navo kaart ukraiene al in kleur bij rusland ingedeeld staan. Dus zal het niet lang meer duren dat heel ukraiene weer bij rusland hoory

 10. Ze blijven dit keer toch wel van onze fietsen af hoop ik.

  Hebben sowieso niet meer de hoeveelheid staal van de fietsen uit WOII

 11. Amerikaanse munitie is en raakt niet op !
  alles draaien ze om deze cult
  Bovendien weer afleiding ,
  Zag tijdje geleden filmpje vs generaal dat oorlog voor hen een voetbal wedstrijd is , dat T ze geen zak interesseerden hoeveel kinderen, vrouwen, mannen er dood gingen , als wij maar winnen.
  Alles gaat vlg plan ; oké voor usa en Rusland , vs willen zoveel mogelijk slachtoffers, de cult depopulatie
  Waar Rusland uiteindelijk staat , afwachten, voor nu lijkt het goed te gaan
  ik verwacht dat vs NEVER opgeeft , Europa / Nederland is wordt de klos, Met de asiel zoekers erbij.
  Depopulatie dat is hun doel. 90%

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in