Eerder deze week deed Rusland de slimme zet om olie te gaan verhandelen met India onder een gloednieuw ruppie-roebel mechanisme – als een manier om de wereldwijde sanctiemuur te omzeilen die het Westen heeft opgetrokken in zijn economische oorlog tegen Rusland, en mogelijk tegen ieder ander die het waagt om de wereldwijde dictaten van de as Washington-Londen-Brussel te trotseren, schrijft 21stcenturywire.com.

Gisteren heeft de Russische president Vladimir Poetin misschien wel een van de handigste strategische zetten ooit gedaan – een zet die de geprivilegieerde positie van de Amerikaanse dollar als onaantastbare wereldreservemunt aan het wankelen kan brengen.

Poetin kondigde aan dat Rusland voortaan alleen nog maar betalingen in de eigen valuta, roebels, zal aanvaarden voor alle toekomstige leveranties van olie en gas aan “onvriendelijke landen”. Vermoedelijk vallen hieronder alle leden van de EU, de VS, en ieder ander die plichtsgetrouw de bevelen van Washington opvolgt over het sanctioneren van Rusland.

“Ik heb besloten een reeks maatregelen ten uitvoer te leggen om de betaling voor onze gasleveranties aan onvriendelijke landen in Russische roebels over te maken,” zei Poetin gistermiddag tijdens een televisietoespraak van de regering.

Volgens de president zal Rusland geen betalingen meer aannemen in valuta’s die “gecompromitteerd” zijn, namelijk Amerikaanse dollars en euro’s.

Onmiddellijk na de aankondiging schoot de Russische roebel, na te zijn geopend op 95, in waarde omhoog ten opzichte van de dollar en bereikte een hoogtepunt van drie weken op 110, alvorens vlak voor sluitingstijd weer af te zakken tot 103. Deskundigen menen dat dit het begin kan zijn van een gestage waardestijging van de Russische munt, omdat zij nu officieel de status van reservevaluta kan krijgen – eeuwigdurend in handen van buitenlandse banken om lopende aankopen van belangrijke grondstoffen, vooral olie en gas, te kunnen vereffenen. Intussen zal de US-dollar gestaag in relatieve waarde dalen als gevolg van de krimpende vraag.

  Het Westen vernietigt zijn eigen voorrechten, zijn droom van unipolariteit is voorgoed voorbij - Lavrov

Het lijkt erop dat het brutale plan van de VS om de Russische economie te wurgen in de hoop dat het Russische volk genoeg zou lijden om in opstand te komen en Poetin omver te werpen – zojuist op de meest buitengewone manier is mislukt. In feite gebeurt juist het tegenovergestelde: de Russische aankondiging heeft sommige Europese en Britse groothandelsprijzen voor gas met ongeveer 15-20% doen stijgen – waardoor de Westerse arbeiders- en middenklasse en het midden- en kleinbedrijf nog meer getroffen worden.

In een gesprek met de New York Times zei de hoofdeconoom van de eurozone, Claus Vistesen van Pantheon Macroeconomics, dat de actie betekende dat telkens wanneer een Westers land een vat olie of een kubieke meter gas kocht, het “zijn binnenlandse munt omhoog stuwde.”

“Als u in roebels gefactureerd wordt, moet u er op uit gaan om roebels te kopen,” zei hij. “Ik weet niet of er een alternatief is,” zei Vistesen.

In één enkele handelsdag heeft de Russische munt een aanzienlijk deel van zijn verliezen goedgemaakt, die geleden zijn in de onmiddellijke nasleep van de wereldwijde sanctieoorlog die iets meer dan 3 weken geleden door de Westerse landen is afgekondigd.

De aankondiging van Moskou komt na het nieuws deze week dat westerse banken meer dan $300 miljard aan Russische deviezenreserves hebben bevroren, als onderdeel van de belofte van Washington om “de Russische economie te verpletteren” als straf voor het lanceren van een militaire interventie in Oekraïne op 25 februari. Poetin beschreef deze ongekende stap onder leiding van de VS als diefstal, en een verder bewijs dat de dollar en de euro “zichzelf in gevaar hebben gebracht” en nu als onbetrouwbaar worden beschouwd – niet alleen voor Rusland, maar ook voor een aanzienlijk deel van de rest van de wereld.

  Westen dringt aan op nucleaire chantage tegen Rusland

Hoewel er al wat eerste schade is toegebracht aan de Russische economie, valt nog te bezien of de strategie van het Westen uiteindelijk zo doeltreffend zal zijn als de politici beloofden dat zij zou zijn. Onlangs heeft de Russische centrale bank een aantal noodmaatregelen genomen om de roebel te ondersteunen, waaronder een verdubbeling van de rente tot 20%.

Al met al is Russisch gas goed voor ruwweg 40% van het totale verbruik in Europa, waarbij de betaling tot nu toe in 2022 varieert van 200 miljoen tot 800 miljoen euro per dag.

Poetin verzekerde de handelspartners ook dat, “Rusland gas zal blijven leveren in de hoeveelheden die in eerdere contracten zijn vastgelegd.”

Hij zei ook dat de Verenigde Staten en de Europese Unie, door de tegoeden van Rusland in het buitenland te bevriezen, een “echt in gebreke blijven” hebben verklaard ten aanzien van hun verplichtingen tegenover Rusland.

“Nu weet iedereen in de wereld dat verplichtingen in dollars niet nagekomen kunnen worden,” zei de Russische president.

Zijn boodschap aan iedereen die in dollars en euro’s handelt: ook u kunt op elk moment “geannuleerd” worden, mocht u in de fout gaan bij het Westerse blok.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Uiterst belangrijke verklaringen van PoetinVolg Frontnieuws op Telegram

Vorig artikelBiden-regime plaatst Amerikaanse troepen in Oekraïne, en bereidt het Westen voor op directe betrokkenheid in de Derde Wereldoorlog
Volgend artikelProfessor John Mearsheimer legt uit wie verantwoordelijk is voor de Oekraïne-Rusland crisis (Nederlands transcript)
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

13 REACTIES

 1. De waarde van de Roebel wordt gedekt door goud, olie, gas en andere grondstoffen.
  De waarde van de Euro wordt gedekt door de ECB geldprinter, met andere woorden door ‘niets’ dus.
  De slimme zet van Poetin zou wel eens het begin van het einde kunnen betekenen voor de Euro.
  Met een waardeloze Euro zullen we niet veel grondstoffen meer kunnen kopen van landen buiten Europa.
  Het beleid van onze politici is verantwoordelijk voor de nakende grote verarming van de Europese bevolking

 2. Als er niet een omvangrijk duister complot achter zit kan het niet anders dan dat ‘het westen’ de laatste decennia geregeerd wordt door een steeds arroganter wordende kliek die de ene stommiteit op de andere stapelt.
  Rusland, onder Poetin, heeft zich daarentegen steeds verder ontwikkeld. Poetin doet dit natuurlijk niet alleen, hij heeft een club van zeer kundige mensen om zich heen (O. a. Lavrov!) die heel goed weten wat er in de wereld speelt. Reken maar dat de inval in Oekraïne absoluut geen roekeloze daad is, dat zij exact wisten hoe het corrupte westen (lees VS met z’n vazallen) zouden gaan reageren en dat zij daar hun maatregelen voor getroffen hebben.
  De achterlijke westerse schapen hebben zich jaar na jaar laten inprenten dat Rusland niet alleen gevaarlijk en kwaadaardig is maar ook achterlijk. De boemerang komt nu meedogenloos terug. Rusland is voorbereid, het westen niet. Einde VS met alle vazallen.

  • Net zag ik op Teletekst dat Biden waarschuwt dat Rusland mogelijk een chemische aanval in Oekraïne zal doen.
   Hij bedoelt dat Amerika van plan is dat te doen maar Rusland zal de schuld krijgen.
   En de schaapjes geloven dit natuurlijk meteen.
   Ze willen echt WW III ontketenen.

 3. Op RTL nieuws was een fragment te zien dat de Russen zijn gaan hamsteren in de supermarkten.

  Ik heb het vermoeden dat wij met zijn allen moeten gaan hamsteren met dank aan de herkozen kabinet dat alleen ten dienste staat voor The Cabal evenals de rechtelijke macht dat vandaag weer eens gebleken waarin wij het demonstratierecht hebben verloren.

  • Als je nu nog moet beginnen met het aanleggen van voorraden ben je aan de late kant. Maar beter laat dan nooit.
   Dit najaar gaan we zien dat de voedselprijzen 4-5x zo hoog liggen omdat de energiekosten EN het gebrek aan kunstmest gaan zorgen voor een veel lagere oogst tegen veel hogere kosten. En de energieprijzen betekenen dat alles veel duurder gaat worden, simpelweg omdat de productie en het vervoer veel duurder worden.

   Met deze zet van Putin (al langer verwacht door veel handelaren na het begin van de sancties) gaat de waarde van de Euro en de Dollar snel naar nul, dus hoe eerder je nu goederen aanschaft hoe beter. Voedsel, water, medicijnen, wapens, gereedschappen etc.

 4. Zoals gezegd: Poetin is een leider, het westen heeft (kolere)lijders.

  En als hij nu de olie en gaskraan dicht draait, kan hij solliciteren naar President van Europa, en waarschijnelijk ook van USA
  Hij heeft de schade van de boycot omgedraaid.

  Heeft Oekraine voor niks de MH 17 neergehaald….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in