Het veelgeprezen Oekraïense “tegenoffensief” is gedoemd te mislukken in zijn opzet om de toevoerleiding van Rusland naar de Krim af te snijden en “bezet gebied” te bevrijden. De regering Biden heeft dit eindelijk erkend en is erop uit om de verwachtingen te verlagen en iedereen behalve zichzelf preventief de schuld te geven, bericht Bernard.

De eerste die werd ingelicht was Politico:

Biden’s team vreest de nasleep van een mislukt Oekraïens tegenoffensief
Achter gesloten deuren maakt de regering zich zorgen over wat Oekraïne kan bereiken.

De New York Times sloot zich hierbij aan:

Oekraïens lente-offensief komt met immense inzet voor toekomst van de oorlog
Zonder een beslissende overwinning zou de westerse steun voor Oekraïne kunnen verzwakken, en zou Kiev onder toenemende druk kunnen komen te staan om serieuze vredesbesprekingen aan te gaan om het conflict te beëindigen of te bevriezen.

Uit het stuk in Politico:

In het openbaar heeft het team van president Joe Biden onwrikbare steun aangeboden aan Oekraïne en beloofd het land te voorzien van wapens en economische hulp voor “zo lang als nodig is.” Maar als het op handen zijnde gevechtsseizoen weinig winst oplevert, hebben regeringsfunctionarissen in het geheim laten weten dat zij vrezen geconfronteerd te worden met een tweekoppig monster dat hen aanvalt vanuit de havikistische en de dovistische kant van het spectrum.

De ene kant zal zeggen dat de vooruitgang van Oekraïne zou hebben gewerkt als de regering Kiev alles had gegeven waar het om vroeg, namelijk raketten met een groter bereik, gevechtsvliegtuigen en meer luchtverdediging. De andere kant, zo vrezen overheidsfunctionarissen, zal beweren dat de tekortkomingen van Oekraïne bewijzen dat het Rusland niet volledig van zijn grondgebied kan verdrijven.

  Oekraïne stuurde arme, ongetrainde mannen de vleesmolen van Bakhmut in om betere troepen te sparen voor het tegenoffensief

Dat houdt nog geen rekening met de reactie van Amerika’s bondgenoten, vooral in Europa, die een vredesonderhandeling tussen Oekraïne en Rusland als een aantrekkelijker optie kunnen zien als Kiev niet kan bewijzen dat de overwinning binnen handbereik ligt.

The Times biedt minder drama:

Hoewel Oekraïense functionarissen hebben gezegd dat hun doel is door de ingegraven Russische verdediging heen te breken en een wijdverspreide ineenstorting van het Russische leger te veroorzaken, hebben Amerikaanse functionarissen geoordeeld dat het onwaarschijnlijk is dat het offensief zal leiden tot een dramatische verschuiving in het voordeel van Oekraïne.

Het Oekraïense leger staat voor veel uitdagingen – een van de redenen waarom een patstelling de meest waarschijnlijke uitkomst blijft. De gevechten in Bakhmut in Oost-Oekraïne deze winter hebben de munitievoorraden uitgeput en geleid tot zware verliezen bij sommige ervaren eenheden.

Terug naar Politico die het grotere plaatje schetst. Als Oekraïne niet in staat blijkt te doen wat het Pentagon had gepland, zal het worden gedwongen tot een “staakt-het-vuren”, dat hopelijk een permanente oplossing wordt. De regering-Biden zal dan de kwestie Oekraïne achter zich laten en zich richten op haar volgende grote doelwit – China:

Biden en zijn belangrijkste assistenten hebben publiekelijk benadrukt dat Zelenskyy pas vredesbesprekingen moet beginnen als hij er klaar voor is. Maar Washington heeft Kiev ook enkele politieke realiteiten meegedeeld: op een bepaald moment, vooral nu de Republikeinen de controle hebben over het Huis van Afgevaardigden, zal het tempo van de Amerikaanse hulp waarschijnlijk vertragen. Ambtenaren in Washington, die geen druk uitoefenen op Kiev, zijn begonnen zich voor te bereiden op hoe die gesprekken eruit zouden kunnen zien en begrijpen dat het voor Zelenskyy een moeilijke politieke verkoop in eigen land kan worden.

  Als het leger zegt dat de oorlog moet worden gevoerd, gaan de Russen akkoord - Als het Kremlin zegt dat de oorlog moet worden gestopt, gaan de Russen akkoord op voorwaarden die het leger bepaalt

“Als Oekraïne op het slagveld geen drastische winst kan boeken, rijst onvermijdelijk de vraag of het tijd is voor een onderhandelde stopzetting van de gevechten,” aldus Richard Haass, voorzitter van de Council on Foreign Relations. “Het is duur, we hebben bijna geen munitie meer en we moeten ons voorbereiden op andere incidenten in de wereld.”

“Het is legitiem om al deze vragen te stellen zonder de doelen van Oekraïne in gevaar te brengen. Het is gewoon een kwestie van middelen,” zei Haass.

Noch Oekraïne, noch de ondersteunende NAVO-landen hebben de middelen om de oorlog te verlengen. Het oorspronkelijke, gearchiveerde Politico stuk luidde:

De gevechten hebben ook een tol geëist van de Oekraïners. Veertien maanden in het conflict hebben de Oekraïners duizelingwekkende verliezen geleden – ongeveer 100.000 doden – en veel van hun topmilitairen zijn buitenspel gezet of uitgeput. De troepen hebben ook historische hoeveelheden munitie en wapens verbruikt, waarbij zelfs de enorme productie van het Westen niet kon voldoen aan de dringende verzoeken van Zelenskyy.

In de gecorrigeerde latere versie werd “doden” vervangen door “slachtoffers”. Terwijl de eerste versie een bijna correcte maar te lage telling was, zit de nieuwe versie er ver naast. Het totaal aantal slachtoffers is een veelvoud van 100.000.

Toch weet de Biden-ploeg dat het einde nabij is:

Amerikaanse functionarissen hebben Oekraïne ook ingelicht over de gevaren van te grote ambities en een te grote spreiding van de troepen – dezelfde waarschuwing die Biden gaf aan de toenmalige Afghaanse president Ashraf Ghani toen de Taliban tijdens de terugtrekking van het Amerikaanse leger in 2021 het land wilde overspoelen.

  Oekraïne oorlog - Wat volgt?

Zelensky heeft, net als Ashraf Ghani, genoeg geld verdiend aan de oorlog en zal naar verwachting geruisloos vertrekken. Maar voorlopig lijkt het onwaarschijnlijk dat hij daartoe bereid is.

Het alternatief voor opgeven is dat de VS opnieuw escaleert door laarzen op de grond te zetten. Maar Biden wil zijn herverkiezingsstrijd winnen en een verdere escalatie van de oorlog in Oekraïne zou dat waarschijnlijk verhinderen.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Oekraïne: De door het Westen verzwegen dagelijkse en beestachtige terreur, waaronder massamoord op Russen die in Oekraïne wonenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelOekraïne start offensief op 30 april, de sterfdag van Hitler – Newsweek
Volgend artikelTucker Carlson stond op het punt Elite Pedofielen Ring te ontmaskeren voordat hij werd ontslagen
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

11 REACTIES

 1. Het Westen moet zeer snel Ukraine opgeven.
  Nederland heeft zoveel van haar wapens daarheen gestuurd dat als WOIII met China uitbreekt Nederland weer pang, pang moet roepen.

 2. @Het Mieke : dank voor de informatie.

  Artikel : mijn inschatting is steeds : dat pres. Putin / Rusland,
  steeds de agressieve lafheid, wreedheid, zelf-overschatting en heerszucht door V.S., U.K. en Nato,
  stelselmatig onderschat.
  Onterecht denkt hij, dat “het Westen” bij zinnen zal komen, en zich redelijk kan gedragen.

 3. Dit verhaal hoort in een sprookjesboek thuis van R Dahl.

  Oorlog voeren all over the world waar men niets te zoeken heeft;
  lijkt op ritueel offeren van mensen.
  VS , EU en volgers.
  Ze verpakken het op misleidende wijzen.
  De oorlog die gaat beginnen, lijkt mij voor hen een één grotesk gebeuren.

 4. Biden staat onder druk; de meeste druk: het vrijkomen van de contracten met particuliere olie maatschappijen.
  Dat is een doorn in het oog van de westerse wereld.

  Daarnaast: geld, en de kennis, dat ze militair verloren hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in