Wagners aanwezigheid in Wit-Rusland is voor Polen en zijn Litouwse bondgenoot het perfecte voorwendsel om de spanningen met Rusland te laten escaleren als ze het aangrijpen om de feitelijke blokkade van Kaliningrad van afgelopen zomer opnieuw in te stellen, om zo het scenario van hervatting van de vredesbesprekingen tegen het einde van het jaar, nadat het tegenoffensief van Kiev is gestopt, te verhinderen, schrijft Andrew Korybko.

De stationering van Wagner in Wit-Rusland na de muiterij leidde ertoe dat Polen door het lint ging, nadat de Poolse premier vreesde dat deze groep een nieuwe gewapende migrantencrisis zou uitlokken en zelfs zou proberen om onder deze dekmantel in zijn land te infiltreren. Er zijn geen geloofwaardige redenen om te vermoeden dat dit in de kaarten staat, noch dat Wagner de Suwalki-corridor wil binnenvallen zoals sommigen ook hebben beweerd. In feite gebruikt Polen Wagners aanwezigheid in Wit-Rusland als voorwendsel om drie van zijn strategische belangen te bevorderen.

Het eerste is dat de regerende partij opzettelijk de denkbeeldige dreiging van deze groep opvoert als onderdeel van haar verkiezingsstrategie, precies zoals de voormalige premier en huidige oppositieleider Donald Tusk onlangs suggereerde. In zijn woorden: “Het lijkt erop dat PiS de hulp van de Wagner-groep inroept omdat het bang is voor de verkiezingen.” Door kunstmatig de perceptie van een ongekende nationale veiligheidscrisis te creëren, hopen ze de Polen achter hun bewind te krijgen in een poging om de macht te behouden na de verkiezingen van half oktober.

Het tweede strategische belang dat onder dit voorwendsel wordt aangevoerd, is dat het dient om de geplande militaire opbouw van Polen langs de Wit-Russische grens te rechtvaardigen. De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Mikhail Galuzin vertelde TASS hier donderdag over, wat overeenkomt met waar president Poetin eind vorige maand eerder voor waarschuwde. Het blijft onduidelijk of de sluipende economische controle van Polen over West-Oekraïne een militaire vorm zal aannemen of niet, maar deze opbouw zou grensoverschrijdende acties kunnen voorafgaan en vergemakkelijken als het bevel daartoe wordt gegeven.

  Hoe lang blijft de Westerse steun voor Oekraïne duren gezien de pijn in eigen land?

Tot slot zei de Poolse onderminister van Binnenlandse Zaken woensdag dat zijn land en Litouwen Wit-Rusland volledig zouden kunnen isoleren door de spoorwegovergangen te sluiten als reactie op de vermeende dreiging van Wagner. Dit suggereert dat deze twee misschien een gevaarlijke escalatie in de NAVO-Russische proxy-oorlog beramen door een feitelijke blokkade van Kaliningrad op te leggen, zoals Vilnius afgelopen zomer probeerde. In dat geval zou de mogelijke hervatting van de vredesbesprekingen tegen het einde van het jaar vertraging kunnen oplopen of zelfs volledig kunnen ontsporen.

In deze analyses hier, hier en hier wordt beargumenteerd waarom het mislukken van het tegenoffensief van Kiev waarschijnlijk gevolgd zal worden door een nieuwe ronde van diplomatieke inspanningen om de proxy-oorlog te bevriezen, waarbij ook China en India betrokken zouden kunnen zijn, naast andere toonaangevende landen in het Mondiale Zuiden. Simpel gezegd maakt de groeiende voorsprong van Rusland in zijn “logistieke race”/”uitputtingsslag” met de NAVO deze uitkomst een voldongen feit, maar dat zou precies de reden kunnen zijn waarom Polen dit scenario zou kunnen proberen te voorkomen door Kaliningrad in feite te blokkeren.

Het hierboven gedeelde inzicht is geen speculatie zoals velen in de Mainstream Media en zelfs de Alt-Media zouden kunnen denken, omdat ze sinds februari 2022 geïndoctrineerd zijn geraakt door de propaganda van hun respectievelijke partijen die beweren dat noch de VS noch Rusland het conflict willen bevriezen. Het eerste wordt in diskrediet gebracht door een rapport van de Moscow Times over informele diplomatieke inspanningen van de VS in die richting en een recent stuk van CNN over hoe het mislukte tegenoffensief van Kiev de strategische berekeningen van de VS zou kunnen veranderen.

  Op de vlucht: Oekraïense BMP-chauffeur trapt gas in en laat zijn kameraden achter op het slagveld (Video)

Wat de tweede bewering betreft, ontkende Maria Zakharova, woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, eerder deze week de bewering van haar collega van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat het Kremlin niet geïnteresseerd is in vredesbesprekingen, waarna Galuzin de criteria voor hervatting van de besprekingen noemde. Volgens hem is dit “alleen mogelijk als het regime in Kiev stopt met de vijandelijkheden en terroristische aanvallen, terwijl de westerse sponsors stoppen met het volpompen van wapens in het Oekraïense leger”.

Vervolgens herhaalde hij de andere eisen van Rusland, zoals een terugkeer naar de neutrale status van Oekraïne, het opgeven van de eerder geuite interesse in kernwapens, de erkenning van nieuwe territoriale realiteiten, demilitarisering, denazificatie en de bescherming van minderheden. Toch kan het eerste deel van wat hij zei over het stoppen van de vijandelijkheden en het inperken van de wapentransporten naar Oekraïne geïnterpreteerd worden als de echte voorwaarden voor het hervatten van vredesbesprekingen die gericht zijn op het politiek bereiken van de andere doelen die hij beschreef.

Deze back-to-back verklaringen van vooraanstaande Russische diplomaten, in combinatie met de timing van CNN’s stuk in precies dezelfde week, suggereren heel sterk dat Moskou en Washington stilzwijgend erkennen dat het conflict tegen het einde van het jaar zou kunnen bevriezen, nadat de winter Kiev dwingt om zijn mislukte tegenoffensief te staken. Aangezien deze uitkomst niet in het belang is van de Poolse regeringspartij of haar Baltische bondgenoten zoals Litouwen, volgt hieruit dat ze nu een dringende stimulans hebben om dit te compenseren via een gefabriceerde crisis.

  De legende van de Duitse tanks is uitgedoofd: Russen vernietigden 12 Leopard 2's in zeven dagen - Teleurstelling in Duitsland, bezorgdheid bij de NAVO

De aanwezigheid van Wagner in Wit-Rusland dient als het perfecte voorwendsel om de spanningen met Rusland te laten escaleren, als ze het uitbuiten om de feitelijke blokkade van Kaliningrad van afgelopen zomer opnieuw in te stellen, om zo vooruit te lopen op het bovengenoemde scenario van het hervatten van de vredesbesprekingen. Ze zouden een rogue zijn door de speculatieve plannen van hun Amerikaanse beschermheer te saboteren, wat een beerput zou kunnen openen die de spanningen binnen de NAVO zou kunnen verergeren, met onvoorspelbare gevolgen voor de Westerse eenheid in de Nieuwe Koude Oorlog.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

NAVO stuurt aan op Kaliningrad CATASTROPHE door Rusland te provoceren tot een wereldwijde atoomoorlogVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelDe huidige giftige toestand in de samenleving is een lust voor het oog voor psychologen
Volgend artikelSancties stuwen Rusland naar de grootste economie van Europa
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

4 REACTIES

  1. Vredes besprekingen zijn onzin. De enig mogelijke vrede: Oekiestan geeft zich onvoorwaardelijk over; Rusland zuivert het van nazi’s herverdeelt het, en laar Banderastan op de grootte zoals het was in 1919.
    Dat is de enige methode.
    Plus wat gasten naar de hotels in Siberie.

  2. De hotels in siberie zijn al volgeboekt….nederland heeft er enkele etages geboekt…..rat rutte en de kaagedis hebben de eenmalige sleutel tot het complex….en ssjoerdsma en steventje en patersnottebel en alle demonen 66 nazi,s komen bijeen in de aula van het siberie-hotel.
    Ze krijgen meteen een excursie aangeboden naar de bossen in de buurt…..en ze krijgen een GRATIESZZZZ bijl mee….leuk souveniertje……na 30 jaar!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in