Volgens Oekraïense functionarissen hebben Russische strijdkrachten in de vroege uren van vandaag (02/01/23) kritieke infrastructuur in Kiev en omgeving aangevallen, meestal met UAV’s.

Het hameren op Kiev gaat voor de derde nacht op rij door, na het afvuren van precisieraketten en kamikaze-drones op oudejaarsavond en gisteren, schrijft WarNews24/7.

De Russische luchtaanvallen hebben de energie-infrastructuur beschadigd, waardoor stroom en verwarming zijn uitgevallen, maakte burgemeester Vitaly Klitschko van Kiev vandaag bekend.

Er is veel commotie in de regio en in de hoofdstad: nachtelijke aanvallen van drones,” zei de regionale gouverneur van Kiev, Oleksii Kuleba, via Telegram.

“De Russen stuurden verschillende golven Shahed,” vervolgde de gouverneur, verwijzend naar de in Iran gemaakte Shahed-136s.

“Kritieke infrastructuur was het doelwit. De luchtafweer is aan het werk,” voegde hij eraan toe.

“Blijf in de bunkers!” eiste van zijn kant Sherhiy Popko, het hoofd van het regionale militaire commando.

Vanaf 03:00 uur (lokale en Nederlandse tijd) had de luchtafweer 16 doelen in het luchtruim van Kiev vernietigd, aldus het militaire commando van de stad. Al meer dan drie uur loeiden de luchtverdedigingssirenes.

Eerder stortten brokstukken van een onderschepte UAV neer in een noordoostelijk district, waarbij een 19-jarige man gewond raakte, zei burgemeester Vitaly Klitschko van Kiev.

De gewonde man werd naar een ziekenhuis in het Deshnyansky district gebracht, verklaarde Klitschko via Telegram, en legde uit dat het puin op een straat viel en een gebouw beschadigde.

Kirilo Timosjenko, een adviseur van het Oekraïense presidentschap, verwees via hetzelfde platform ook naar schade aan een gebouw.

Deschneansky, op de linkeroever van de Dnjepr, is het dichtstbevolkte deel van de Oekraïense hoofdstad.

  "De bodem van het vat is zichtbaar"... VK, NAVO waarschuwen, Westen heeft bijna geen wapens meer voor Oekraïne

Het Oekraïense leger maakte ook bekend dat in het oosten van het land negen UAV’s zijn vernietigd in de regio’s Dnipropetrovsk en Zaporizhzhya.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

EU-top: Europeanen MOETEN bereid zijn de prijs te betalen voor hulp aan OekraïneVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelDe wereld in oorlog in het nieuwe jaar
Volgend artikelBill Gates begint te stotteren als hem een lastige vraag wordt gesteld
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

16 REACTIES

 1. Wat ik niet begrijp is waarom de hele communicatie, tv en internet nog steeds werkzaam zijn .

  Dat is samen met energie en water wat je toch het eerste plat wil leggen in een oorlog.

  In het begin van een oorlog kan ik het nog begrijpen maar wanneer het hele westen en NATO tegen je vecht dan leg je dit toch allemaal plat zou je denken.

  • Helemaal mee eens, als na een tijdje blijkt dat Rusland tegen de Navo vecht, die Oeki-jongens als kanonnenvoer gebruiken, zouden ze toch doortastender moeten optreden. Als de rivierovergangen over de machtige Dnjepr onbruikbaar zijn, is de oorlog op een paar dagen beslecht. Mijn vermoeden is dat de oud-gekolonialiseerde landen, zoals Indië te gevoelig zijn indien Rusland zou optreden zoals de meedogenloze campagnes en moordpartijen die we van de Anglo-Amerikanen in de wereld kennen.

   • Waarom zou Rusland haast maken? Wat is daar het voordeel van?
    Met de huidige strategie komen allerlei wapens naar de Oekraïne en daar die wapens slecht bediend worden (onkunde, ongeoefendheid, …) kan Rusland met ‘controlled demolition’ de VS en de EU verzwakken. Na een poos hebben de VS en de EU nauwelijks wapens meer en is een oorlog met de VS veel gemakkelijker.

    • Het voordeel van haast te maken is dat tijd altijd een enorme bondgenoot is van de zwakke partij en kan de strategische situatie volledig op zijn kop zetten. Reken maar dat in Washington koortsachtig wordt gewerkt aan het in elkaar flensen van smerige operaties die de volgende maanden een belangrijke rol kunnen spelen. Tijd…

     • Wat mij opvalt (niet bij u) is dat de russische (leger)leiding vaak als een stelletje halve zolen wordt neergezet. Ik denk dan: onderschat nooit je tegenstander. Maar goed…
      Ik moet nog denken aan een video van Jenssen, waarin Trump zei dat het CCP de leiding gaat overnemen over de VS. Met Obama e.a. is dat best een reëel punt. Boven dat uit, als de wereld een chaos is, is dat de beste situatie om één wereldregering in te stellen: orde uit chaos. Het zou mij dus niet verbazen als Rusland en de VS twee zijden van dezelfde medaille zijn, good cop en bad cop, met daarboven een sinister onbekend figuur.

  • 2 redenen. Ten eerste weet Rusland dat ze in oorlog zijn met de hele NAVO. Momenteel hebben ze uitermate verdedigbare stellingen en komen de westerse wapens (en eenheden trouwens) daarheen om te worden vernietigd. Ze worden sneller vernietigd dan ze kunnen worden geproduceerd, dus zijn ze de NAVO-voorraden aan het uitputten terwijl ze zelf maar weinig verliezen lijden. Dat is makkelijker en efficienter dan constant te moeten zoeken.
   Ten tweede is Rusland ontzettend strak in het spelen volgens de regels, wat dan ook de reden is dat ze zolang zoveel van de infrastructuur hebben ontzien. Het vernietigen van de watertoevoer zien de Russen, anders dan de VS, als een misdaad tegen de burgers. Daarnaast hoeft men de zendinstallaties niet te vernietigen; ze zijn nu bezig met de vernietiging van het electriciteits- en spoorwegnetwerk. Zonder dat draait er niet zoveel en wat er aan resources wordt gebruikt voor de eindeloze reparaties gaat dus niet naar het front.

 2. Compleet demilitariseren dat corrupte land. Nieuwe Russisch vriendelijke regering installeren. Alle biolabs oprollen en alle nazi oorlogsmisdagers berechten bij het ICC in The Hauge. Kan M. Rutte gelijk in de rij aansluiten!!

 3. “De Russen stuurden verschillende golven Shahed,” vervolgde de gouverneur, verwijzend naar de in Iran gemaakte Shahed-136s.”
  Oekraïense en westerse leugens want Rusland gebruikt deze wapens niet want het heeft zelf drones genoeg van eigen makelij.

  • Hans S:
   Interessant detail. Dat zou dan weer een drog reden kunnen worden om Iran in elkaar te rossen. Dit zijn de rode vlaggetjes die ons niet mogen ontglippen om op onze hoede te blijven in deze shit…

  • Zelfde model, min of meer. Rusland heeft een tijd terug een aantal van die Shaheed-drones gekocht om te bestuderen om aan de hand daarvan hun eigen versie in elkaar te zetten.

 4. Hoeveelheid en pauzes en tijdstip kunnen een tegenstander–zoals bij Bakmut–knettergek maken.
  Stel je voor, zo gauw het donker is een barrage van de artillerie, doorgaand tot daglicht.

  Slaap deprivatie werkt; de tegenstander wordt letterlijk knettergek.
  Kans op overgave groeit dan met de dag.
  ——————–
  Wat betreft drones: ik geloof ook wel dat de Russen ondertussen eigen productie hebben. En dat ze capabel zijn de productie behoorlijk op te voeren.

  Maar ook granaten; zijn goedkoper, maar ook effectief.
  Een droontje dat “kijkt”waar wat is en direct in realtime doorgeeft, dat maakt de artillerie meer effectief.
  Bovendien is dat een systeem dat eigen mensen spaart

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in