USS Dwight D. Eisenhower

Ondanks het overvloedige bewijs van het tegendeel dat de afgelopen jaren naar voren is gekomen, blijven de meeste westerlingen, en Amerikanen in het bijzonder, Iran bespotten als een achterlijke natie van hersenloze fanatici, schrijft Wiliam Schryver.

Het idee dat Iran een geloofwaardige bedreiging zou kunnen vormen voor het Amerikaanse leger, zijn onvergelijkbaar wapentuig en zijn machtige krijgers… wel, het wordt afgedaan als een absurd idee door bijna iedereen die pretentieus genoeg is om gezaghebbend over zulke dingen te spreken – van wie de meesten nog niet eens binnen 1000 mijl van Iran op een ongemarkeerde wereldkaart zouden kunnen aanwijzen.

Slechts weinigen begrijpen wat het betekent om een van de weinige nog bestaande “beschavingsmachten” te zijn – naties zoals Iran, China en Rusland – die er op de een of andere manier in zijn geslaagd om duizenden jaren lang zowel hun voorouderlijke geografische integriteit als hun culturele samenhang te behouden.

Iran is ontegenzeggelijk de meest onderschatte van de “beschavingsmachten”. Dit is deels een bijproduct van recency bias, gezien het feit dat de mensen die de Grieken populair maakten als “Perzen” onlangs een soort beschavingsdieptepunt hebben bereikt.

Maar Iran (de oude naam van de regio – Het Land van de Ariërs) is de afgelopen tijd snel opgeklommen, in een versnelling in de 21e eeuw, en is nu de dominante macht in de Perzische Golfregio.

Iraniërs zijn een intelligent, vindingrijk en terecht trots volk met een lange en indrukwekkende geschiedenis.

Nasir al-Mulk moskee, Shiraz, Iran

Jarenlang waren ze onderworpen aan verschillende vormen van westerse hegemonie, waartegen ze eind jaren zeventig resoluut in opstand kwamen. Daarna werden ze het doelwit van een westerse proxy-oorlog voor het grootste deel van het volgende decennium. Maar na het Irak van Saddam Hoessein tegen hoge kosten te hebben verslagen, begon Iran in de jaren negentig met de wederopbouw, waarbij de focus lag op het ontwikkelen van asymmetrische middelen om zich te verdedigen tegen de schijnbaar onoverwinnelijke Amerikaanse militaire moloch.

En nu, aan het einde van een kwart eeuw van gezamenlijke inspanningen en indrukwekkende vindingrijkheid, heeft Iran zichzelf ontwikkeld tot een raket- en dronemacht, die niet alleen in staat is zichzelf te verdedigen tegen lokale lucht- en zeedreigingen, maar ook om krachtige aanvalskracht te projecteren ver buiten de eigen grenzen.

Iraanse raketten

Het is nu bijna vijf jaar geleden dat een in eigen land geproduceerde Iraanse S-300 luchtdoelraket een tot dan toe als grotendeels onkwetsbaar beschouwde Amerikaanse RQ-4 bewakingsdrone neerschoot.

Amerikaanse RQ-4 inlichtingen/verkenningsdrone

Het is nu bijna vier jaar geleden dat de Iraniërs, in reactie op de Amerikaanse moord op hun geliefde generaal Qasem Soleimani, een twintigtal ballistische raketten met een grote granaatkop binnen een straal van 5 meter dropten tegen zeer specifieke doelen op de Amerikaanse Ayn al-Asad luchtmachtbasis in Irak.

Voor degenen die nog steeds twijfels hebben over de Iraanse raketcapaciteit, raad ik ten zeerste aan om de video van een deel van de aanval op Ayn al-Asad te bekijken, die te vinden is op de onderstaande link.

Iraanse raketaanval op Amerikaanse Ayn al-Asad vliegbasis

Vergeet niet dat de Iraniërs de Amerikanen op een ridderlijke manier enkele uren van tevoren op de hoogte brachten van de aanval om het aantal menselijke slachtoffers tot een minimum te beperken. En ondanks de genereuze waarschuwing vooraf, was de Amerikaanse luchtverdediging niet in staat om de aanval te onderscheppen.

Natuurlijk zullen velen reflexmatig antwoorden: “Ja, maar dat was tegen statische doelen. Ze zouden nooit een vliegdekschip kunnen raken dat in de Perzische Golf vaart.”

Waarop ik antwoord: “Onderschat Iran op eigen risico.”


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

ISRAËL CONFLICT DOSSIER

Analyse: VS niet klaar voor oorlog met IranVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelVeganist versus carnivoor: Dommer dan dit wordt het niet
Volgend artikelVan Israëlische Defensiemacht naar Israëlische Bezettingsmacht – Onbetamelijk gedrag
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

16 REACTIES

 1. De Amerikanen hebben het lef niet om Iran militair te lijf te gaan. En ze zouden van een uiterst koude kermis thuiskomen als ze het zouden wagen. Het hoofdkwartier van de US Fifth Fleet in Bahrein ligt ruimschoots binnen schootsafstand en hun vloot zijn zittende eenden als ze in de buurt komen van de Straat van Hornuz die ook nog eens gemakkelijk kan worden geblokkeerd.

 2. ““Ja, maar dat was tegen statische doelen. Ze zouden nooit een vliegdekschip kunnen raken dat in de Perzische Golf vaart.”

  Alsof een vliegdekschip racet als een sportwagen of zelfs maar een speedboat.
  Enig idee hoe traag een vliegdekschip vaart?

  Wijlen mijn grootmoeder reed harder in haar Dafje

 3. “Al Asad-raketaanval doodde bijna 150 Amerikaanse troepen, vernietigde 30 vliegtuigen: rapport”

  Donald Trump heeft deze militaire vernedering zo goed het hem verging buiten de media weten te houden.

  • Das hun traditie.. wij geloven in God en jezus…Totaal mesjokke pinkstergroepen/ jahova en staphorsters (bijbelbelt) en sommige nog in sinterklaas!!! Alsof dat normaal is…..

  • Sarcoff november 30, 2023 Bij 19:18
   Wat gedacht van de Amerikaanse troepen dan, die voor de meerderheid op het christelijke platteland van de US worden geronseld? Of de Russen met nationalisme en ook veel christelijke waarden?
   Kortom elke smoes van de leiding wordt gebruikt die aan kan slaan, om burgers zover te krijgen dat de ‘investering $’ in de oorlog redeneren kan❗️Altijd ten koste van vele levens van het volk. Wanneer je ten strijde trekt is het als eerste gedaan met je IQ! Prachtig wat ik hier lees over een verslagen NATO Cabal, maar de financiers van deze oorlogen gaat het er NIET om wie er wint of verliest❗️ Die verdienen geld tijdens oorlog voeren en daarna aan de opbouw van een land of exploitatie van gasvelden zoals voor de kust van Israël. Temeer een goede reden om weg te blijven van voor en tegen hoe moeilijk dat ook is❗️ Ja, er moet gerechtigheid komen, echter zolang er mensen rond lopen met triljoenen aan vermogen – veel meer dan de grootste landen- gaat dat maar erg gebrekkig lukken. We weten wie het zijn… eigenaren van de FED waar NIETS FEDERAL AAN IS❗️Eigenaren van de grootste investeringsfondsen. Die moeten massaal aangepakt worden en hun vermogen genationaliseerd ❗️ Tot dan… geen hoop zelfs op gerechtigheid .

 4. Als Iran zo’n carrier bombardeert, is het de vraag of de V.S. dan Iran bombardeert. Denk namelijk van niet : de risico’s en gevolgen zijn te groot.

 5. Waarom is iedereen toch zo bang voor Amerika. Ze konden het in Vietnam al niet winnen. Met al hun technologie moesten ze halsoverkop vluchten tegen een leger op teenslippers en hoedjes van stro. Ook in ww2 hadden ze uitermate veel geluk dat de Duitse troepenmacht grotendeels door de Russen werd beziggehouden, In Frankrijk leden ze schandelijke verliezen tegen een leger van Hitlerjeugd. Amerika is een zwakke pestkop en met een klap uit te schakelen.

 6. Straf, us zegt geen doden anders zou je het zwaar kunnen verduren, later blijkt toch dat 100 soldaten een vreselijk trauma hebben opgelopen die hen dus volledig hebben uitgeschakeld als soldaat, ook hebben een tiental een purper hart gekregen…enfin Iran is klaar voor alles en iedereen blijkt, zelf zeggen ze trots dat geen is vliegtuig een activiteit kan uitvoeren zonder bij te tanken..dus dat is weer lachen voor Iran…ze zijn echt wel voorbereid..kom maar op Israël én Amerika…de erfenis vd vermoorde Sulimani ???

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in