AMX-10 RC. © Wikipedia

Een Oekraïense legercommandant heeft zijn bezorgdheid geuit over het feit dat lichte gevechtstanks die door Frankrijk aan de voormalige Sovjetrepubliek zijn geleverd, niet geschikt zijn voor aanvallen tegen Russische verdedigingslinies, omdat hun dunne bepantsering gemakkelijk kan worden doorboord door artilleriegranaatscherven en andere munitie.

Het Franse AMX-10 RC gepantserde gevechtsvoertuig, dat eerder dit jaar door de Oekraïense minister van Defensie Aleksey Reznikov werd aangeprezen als een “sluipschuttersgeweer op snelle wielen”, is “onpraktisch” gebleken tijdens het huidige tegenoffensief van Kiev tegen Russische troepen, meldde Agence-France Presse (AFP) op zondag. Eén bemanningslid van vier man is omgekomen door de dunne bepantsering van de tank, die gemakkelijk doorboord kan worden door Russisch wapentuig, vertelde een Oekraïense bataljonscommandant aan het mediablad.

“Helaas was er één geval waarbij de bemanning in het voertuig stierf,” zei de 34-jarige Oekraïense majoor, die AFP alleen identificeerde met zijn roepnaam, Spartanets. “Er waren artilleriebeschietingen en een granaat ontplofte vlakbij het voertuig. De fragmenten doorboorden het pantser, en de munitieset ontplofte.”

Reznikov werd in april gefilmd terwijl hij in een AMX-10 RC reed, een van de westerse wapens die dit voorjaar met spoed naar Kiev werden gestuurd voor een langverwacht tegenoffensief dat uiteindelijk in juni begon. “Deze snelle, moderne machines met krachtige kanonnen zullen ons helpen bij de bevrijding van ons grondgebied,” zei Reznikov in een Twitterbericht waarin hij de Franse president Emmanuel Macron en minister van Defensie Sebastien Lecornu bedankte. “Zo zien vrijheid, gelijkheid en broederschap eruit.”

Spartanets zei echter dat de Franse tanks bewezen hebben niet effectief te zijn in frontlinieaanvallen. “De kanonnen zijn goed, de observatieapparatuur is goed, maar helaas is de bepantsering dun en is het onpraktisch om ze in de frontlinie te gebruiken,” zei hij.

De Oekraïense commandant voegde eraan toe dat de AMX-10 RC’s ook geplaagd werden door defecten in hun versnellingsbakken, mogelijk door hun gebruik op onverharde wegen. De troepen van Kiev kregen één maand training in Frankrijk, wat niet voldoende was om de bediening van het voertuig onder de knie te krijgen, zei hij.

De 20 ton zware AMX-10 RC rijdt op wielen in plaats van rupsbanden. Het werd in de jaren 1970 ontwikkeld voor gewapende verkenning en aanvallen op tanks. Het Franse leger is bezig zijn vloot AMX-10 RC’s te vervangen door de modernere EBRC Jaguar.

Duizenden Oekraïense troepen zijn gedood in het tegenoffensief, dat er niet in is geslaagd om de Russische verdedigingslinies te doorbreken. Tientallen Westers geleverde pantservoertuigen zijn vernietigd, waaronder Duitse Leopard tanks en AMX-10 RC’s, volgens het Russische Ministerie van Defensie. De New York Times meldde vorige week dat 17 van de 113 Bradley gevechtsvoertuigen die door de VS aan Kiev zijn geleverd, beschadigd of vernietigd zijn.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Het vet is weg, snij de spieren doorVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelEngeland: Oversterfte treft vooral jongeren
Volgend artikelRussische militaire industrie verveelvoudigt productie van tanks: Verslag
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

20 REACTIES

  • Hahaahahah! Ben jij een grapjas? Die gaan toch elke eerste maandag van de maand om 12 uur. Ik hoorde ze hier ook. Ik dook meteen mijn stoffige schuilkelder in. Op 11 juli gaan de bommen regenen.

 1. De AMX is eigenlijk alleen geschikt als ‘riot control’ tank in de stad. Laat de Fransen die, net nu ze die zelf nodig hebben, aan de oekraine hebben gegeven.

  • Nehemia juli 3, 2023 at 14:04

   Daar kan ik een leuk verhaaltje over vertellen, op de zaak waar ik gewerkt had maakten wij zware constructies bijv. kleine booreilanden, bruggen ect, kwam altijd een lasdraad en electrode vertegenwoordiger over de vloer, fijne vakbekwame figuur die bij de RDM had gewerkt maar door reorganisatie aan de kant werd gezet, zo ging dat vroeger vakmensen ontslaan en ingehuurde kneuzen aannemen voor de duur van het project.

   Hij vertelde mij toen de RDM een order kregen van Taiwan om de drukhuiden te bouwen voor hun onderzeeërs, maar ook de Fransen moeste een gesloten drukhuid produceren om te kijken wie de beste kwaliteit kon garanderen, toen besloot “onze” toenmalige regering dat het verhaal niet doorging om geen kwaadbloed te zetten tegen de Chinesen, echter wat bleek de Franse drukhuid kon niet op tegen de door de RDM gemaakte proefstuk, alles voor niets.

   Frankrijk is een verschrikkelijk mooi land voor vakantie te vieren alleen jammer dat er Fransen in wonen.

  • Inderdaad. Een grote reden waarom Hollanders zo barstens veel in hun troep rijden is de prijs. Hoe denk je dat ze met hun zooi zo de betere producten uit andere landen de loef af kunnen steken bij biedingen? Naast illegale staatssteun is dat inferieure troep maken, zoals nu weer goedkoper bouwen dankzij dunnere bepantsering. Goedkoper dus verkoopt beter.

   • Dat was vroeger ook met de Engelse auto’s, als je een Engelse auto kocht in de jaren ’70. Was die auto nog de helft waard 2e hands, zodra je de showroom uitreed. Om de havenklap had je wel panne met die dingen. En als je stil was, hoorde je hem roestte. Dat deden trouwens de Franse en de Italiaanse ook. Dit hadden ook problemen met hun ventilatie en verwarming toen rampen bakken waren het. Maar 3e hands super goedkoop en als beginnende bestuurder kon je voor weinig nog een auto kopen. Mijn eerste auto was dan ook een Simca 1100 van 8 jaar oud voor 150 gulden. Toen bestond de APK nog niet. Die kwam pas per september 1985. De Daf 55 en later de 66 reed best goed, alleen achteruit was het een beetje veel oppassen, dat je niet het gaspedaal te diep in trapte. Want je kon net zo snel vooruit, als achteruit. Maar ze roestte een heel stuk minder, net als de Duitse auto’s. Kwalitatief waren ze gewoon een stuk beter, dan die Fransen, Italiaanse en de Engelse. Maar dat was eigenlijk met alles over de gehele linie. De Franse staan bekent dat ze hun militaire tanks veel te licht uitvoeren, in het verleden hadden ze ook een tank waar je alleen bij stilstaan en alleen rechtstandig kon vuren. Zou je de koepel 90 graden draaien t.o.z.v. het onderstel en dan schieten lag de tank op zijn zij (klein detail, een kniesoor die daar over valt).

    • Dat van die Engelse auto’s wist ik. Geldt trouwens voor meer Engelse producten. Maar de Franse manier van doen neem ik ook op de korrel, en die wijkt doorgaans af van de Franse. Engelsen doen bv. ook niet moeilijk over verkoop van hun bedrijven, zoals zelfs het roemruchte ICI, aan buitenlandse partijen, andere dan de Fransen. Die willen alleen mar alles mogen kopen, eenrichtingsverkeer, om jou totaal in handen te krijgen. Vraag het de Belgen. Denk ook aan KLM-Airfrance.
     Ik bedacht ook nog dat bij een productvergelijking van polo-shirts het peperdure Franse Lacoste-shirt als minpunt had… te weinig stof, en daardoor te kort uitvallend voor elke maat. Bezuinigen op de stof dus, i.p.v. op het pantser van een tank(jager) of op het metaal van een carrosserie van een auto. Lekker goedkoop produceren. Maar wel door gladde praatjes de domme Hollander charmeren en zo gek weten te krijgen dat hij vanwege een dom labeltje zo’n voor hem veel te kort Lacoste-shirt (nogmaals: geldt voor elke maat) veel te duur koopt. Fransen zijn echte diplomaten. Gladde praters.

    • Volkswagens uit de jaren ’70 roestten ook erg hard. Niet de kevers, maar vooral de Scirocco en trouwens ook de Audi 100 coupe, Opeltjes Kadett ook. En destijds was de levensduur van een auto effectief ook een jaar of 10. Dan maakt het weinig uit of de carrosserie 25 jaar mee kan, zoals nu. Ook de Mercedes C klasse van rond de eeuwwisseling roestte geweldig, terwijl Franse en Italiaanse auto’s allemaal roestbestendig waren.

     Qua tanks en pantserwagens heb ik zo het vermoeden, dat de Moffen uit ervaring weten dat het spul kansloos is tegen Russen, tenzij je de boel enorm versterkt. Die les uit 40 – 45 hebben de Moffen kennelijk goed onthouden en de Fransen hebben m nooit gehad.

 2. Die commandant moet een gekregen paard niet in de bek kijken.
  Hij moet niet piepen omdat de Russen beter spul hebben.

  Hij had die zooi ook terug kunnen sturen.

 3. Een Brie kaas, of Moutarde de Dijon, een Beaujolet of een Bordeau-wijntje oké, maar hoedt er u voor als ze iets in elkaar gedraaid hebben. Made in Italy, ook van dat soort.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in