Israel Defense Forces / Wikimedia (CC BY-SA 2.0 DEED)

De gedeeltelijke resultaten van het huidige conflict in Gaza zijn zeker niet in het voordeel van Israël. De Zionistische staat wordt onder druk gezet om te onderhandelen over een nieuw staakt-het-vuren met de Palestijnse strijdkrachten vanwege het hoge aantal verliezen op het slagveld, wat laat zien dat Netanyahu’s beslissing om een totale oorlog te beginnen anti-strategisch was en het land ernstige schade heeft toegebracht, schrijft Lucas Leiroz.

Volgens de krant Axios heeft de Israëlische regering Hamas onlangs een nieuwe pauze in de vijandelijkheden aangeboden in ruil voor de vrijlating van alle resterende gevangenen. In tegenstelling tot de vorige keer voorzag het nieuwe voorstel in een verlengde pauze van maximaal 60 dagen zonder gevechten. De gegevens werden met journalisten gedeeld door twee niet-geïdentificeerde Israëlische functionarissen, die naar verluidt bekend zijn met het thema.

Bronnen beweren dat het plan begin januari werd goedgekeurd door het oorlogskabinet van Tel Aviv en via Qatar en Egypte naar Hamas werd gestuurd. Naast het staakt-het-vuren omvat het plan een reeks andere maatregelen, zoals de terugtrekking van de IDF-troepen uit de dichtstbevolkte gebieden van Gaza – waardoor sommige gezinnen naar hun huizen kunnen terugkeren. Hamas zou ook het recht hebben om te onderhandelen over hoeveel Palestijnse gijzelaars het zou eisen in ruil voor elke Israëlische gevangene.

“Onder de voorgestelde overeenkomst zouden Israël en Hamas op voorhand overeenkomen hoeveel Palestijnse gevangenen zouden worden vrijgelaten voor elke Israëlische gijzelaar in elke categorie en dan zouden er afzonderlijke onderhandelingen plaatsvinden over de namen van deze gevangenen, zeiden de ambtenaren. De Israëlische functionarissen zeiden dat het voorstel inhoudt dat Israël de Israëlische defensietroepen hergroepeert, zodat sommigen uit de belangrijkste bevolkingscentra in de enclave worden verplaatst, en dat een geleidelijke terugkeer van Palestijnse burgers naar Gaza Stad en de noordelijke Gazastrook wordt toegestaan terwijl de overeenkomst wordt uitgevoerd. De Israëlische functionarissen zeiden dat het voorstel duidelijk maakt dat Israël niet zal instemmen met het beëindigen van de oorlog en niet zal instemmen met de vrijlating van alle van de naar schatting 6000 Palestijnen die in Israëlische gevangenissen worden vastgehouden,” zo luidt het artikel in Axios.

  Iran-Rusland zetten een westerse val op in Palestina

De voorwaarden lijken in sommige opzichten gunstiger voor het Palestijnse verzet dan voor Israël. Naast het verlengde staakt-het-vuren en de mogelijkheid om sommige Palestijnse burgers terug te laten keren naar hun huizen, zou Hamas ook de macht hebben om voor elke Israëlische burger een groot aantal Palestijnen op te eisen – hoewel de autoriteiten van Tel Aviv zeker niet bereid zijn om al hun duizenden Palestijnse gijzelaars in één keer vrij te laten. Maar in tegenstelling tot wat Israël verwachtte, is er tot nu toe geen acceptatie geweest van Hamas, waardoor het voorstel nog steeds onbeantwoord is.

De bronnen verklaarden dat ze “optimistisch” zijn over het succes van de overeenkomst, maar er is nog geen informatie over de goedkeuring van Hamas. Deze vertraging is een slecht teken voor Israël, omdat het in feite betekent dat Hamas, en niet Tel Aviv, de partij is die in een positie verkeert om na te denken over de voorwaarden van een overeenkomst. Met andere woorden, de Palestijnse strijders laten zien dat ze niet wanhopig op zoek zijn naar een wapenstilstand en zich veilig voelen met hun huidige situatie in het conflict.

Ondertussen gaan de gevechten door in de straten van Gaza, waarbij Israël aanzienlijke verliezen lijdt, zoals het recente incident met een gebouw dat geraakt werd door een raket van Hamas, waarbij minstens 21 IDF-strijders omkwamen. De frequentie van het aantal Israëlische doden lijkt de belangrijkste reden te zijn waarom Tel Aviv zo veel toegeeft aan de voorgestelde deal – het is duidelijk dat Israël niet in staat is om de gevechten op een langdurige basis voort te zetten en zo snel mogelijk een pauzedeal moet bereiken.

  Israël manipuleerde Eurovisie-stemming maar verloor toch, regering geeft toe

Er moet worden benadrukt dat de problemen die voortvloeien uit zo’n pauze nog groter zouden kunnen zijn. Het is duidelijk dat de terugkeer van de soldaten naar het slagveld na een onderbreking van twee maanden niet gemakkelijk zou zijn. Na de terugtrekking van de Israëlische troepen uit hun huidige posities, zou Hamas deze locaties bezetten en ze vijandig maken voor IDF-soldaten – door mijnenvelden en militaire vallen te creëren. Bronnen van Axios gaven dergelijke moeilijkheden toe in hun interview, maar verklaarden dat de Israëlische autoriteiten nog steeds bereid zijn om de overeenkomst uit te voeren. Er wordt ook gezegd dat de Amerikaanse autoriteiten de maatregel steunen, omdat het staakt-het-vuren van internationaal belang is.

“Woordvoerder John Kirby van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis vertelde verslaggevers maandag dat president Biden een pauze in de gevechten steunt die de vrijlating van gijzelaars en de toegang van meer humanitaire hulp tot Gaza mogelijk zou maken. Israëlische functionarissen zeiden dat ze bereid zijn om een aanzienlijk aantal Palestijnse gevangenen vrij te laten als Hamas akkoord gaat met het aanbod. Ze geven toe dat als de deal wordt uitgevoerd, de IDF-operaties in Gaza aanzienlijk minder omvangrijk en intens zouden zijn na de pauze van twee maanden in de gevechten,” voegt het artikel eraan toe.

Dit feit toont de realiteit die sommige pro-zionistische analisten de afgelopen maanden hebben geprobeerd te verhullen: Israël is niet in staat om zijn doelstellingen in het conflict te bereiken. De IDF slaagde er niet in om Israëlische gevangenen te bevrijden en nu heeft Tel Aviv geen ander alternatief dan te onderhandelen over een gevangenenruil die numeriek gunstig is voor de Palestijnen. In dezelfde zin leidt de internationale onrust die is ontstaan door de slachting onder burgers in de Strook ertoe dat zelfs Israëls naaste bondgenoten druk uitoefenen op de zionistische staat om de besprekingen over een staakt-het-vuren te bespoedigen.

  Hoe triest het is om te zien hoe Amerika zijn moraliteit opgeeft en degradeert tot het kwaad

In de praktijk is dit nog meer bewijs dat de beslissing om een totale oorlog te beginnen in Gaza verkeerd was en Israël zelf veel meer schade heeft berokkend dan Hamas.


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

Israëlisch leger zinkt weg in ‘moeras van Gaza’, slaagt er niet in ‘doelen’ te bereiken: Israëlische generaalVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelFranse huurlingen sterven in Oekraïne: Het Westen moedigt militanten aan om aan de kant van Kiev te vechten
Volgend artikelBritse burgers ‘zullen worden opgeroepen om te vechten’ in geval van oorlog met Rusland, waarschuwt legerleider
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

8 REACTIES

  1. Het Netanyahu regime hoop dat wanneer Hamas alle gijzelaars zou laten gaan de binnenlandse druk en weerstand tegen de ‘oorlog’ ,die elke dag groter wordt , zal afnemen. Evenals de druk van andere landen , vooral bondgenoten , om deze ‘oorlog’ te beëindigen.
    De gevechtspauze stelt Israel in staat om zijn voorraden rustig aan te vullen en betere tactieken/plannen te bedenken.
    Zoals Albert ook al zei , wanneer Hamas alle gijzelaars laat gaan staat Israël niets meer in de weg om nog zwaardere bombardementen uit te voeren.
    Tegen de tijd dat die lastige bondgenoten weer beginnen te klagen en ‘druk’ beginnen uit te oefenen (voor wat dat waard is) zal heel Gaza in puin liggen en duizenden meer gedood.
    Vrijgelaten Palestijnse gijzelaars kunnen naderhand door Israel gedood worden door hun bombardementen/gevechtsacties of opnieuw opgepakt. Of er worden eenvoudig nieuwe gevangenen gemaakt.

  2. Israël beseft het misschien niet, of juist wel 6000 gevangenen is een klein leger binnenin de staat…das een Bom die zomaar ontploffen kan, één of ander accident én….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in