Facebook en Instagram verbieden Zwarte Piet

6
368
© Archibald Ballantine / Wikimedia (CC BY 2.0)

De Nederlandse en Belgische traditie van Zwarte Piet is nu verboden op de twee platforms. Dit in verband met het feit dat het in strijd is met de regels van discriminerende stereotypen.

Sinterklaas, gebaseerd op de beschermheilige Sint-Nicolaas, waarop de moderne Kerstman gedeeltelijk is gebaseerd, bezoekt begin december kindertehuizen met geschenken en traktaties en is een jarenlange traditie. Zwarte Piet is Sinterklaas’ helper en zowel volwassenen als kinderen verkleden zich als hem met een beschilderd gezicht, een gekrulde pruik, rode lippen en gouden oorbellen.

Nu de westerse wereld steeds meer politiek correct is geworden, wordt de figuur ook steeds meer als controversieel beschouwd met protesten en eisen van de deugsekte dat hij wordt afgeschaft.

Na een negen maanden durend proces van raadpleging van meer dan 60 organisaties en ‘deskundigen’ – met uitzondering van Nederlandse en Belgische organisaties – kondigde Facebook deze week op een persconferentie aan dat het nu foto’s van Zwarte Piet verbiedt met betrekking tot zijn beleid inzake discriminerende stereotypen.

De figuur Roetpiet, wiens gezicht alleen met roet is bevlekt en die als alternatief voor Zwarte Piet dient, blijft toegestaan.

Omdat Facebook eigenaar is van Instagram, geldt het verbod ook voor dat platform.

Geert Wilders, partijleider van de Partij voor de Vrijheid, protesteert tegen het besluit door een foto van Zwarte Piet te plaatsen.

Linkse opvattingen onder jonge vrouwen houden verband met psychische aandoeningen

Slecht humeur op CNN wanneer Trump de hypocrisie van de media aan de kaak stelt

6 REACTIES

    • @ Koddebeier, op 12 augustus 2020 om 09.57 uur.
      Helaas, ik kan ze niet boycotten, ik zit n.l. NIET op Facebook, Twitter of Instagram, en wens er óók niks mee te maken te hebben. Het enige “buitensporige” wat ik doe is reageren op sites als deze, EJBron (!)en Veren-of-Lood.

  1. @ Koddebeier, op 12 augustus 2020 om 09.57 uur.
    Helaas, ik kan ze niet boycotten, ik zit n.l. NIET op Facebook, Twitter of Instagram, en wens er óók niks mee te maken te hebben. Het enige “buitensporige” wat ik doe is reageren op sites als deze, EJBron (!)en Veren-of-Lood.

  2. Is er geen alternatief medium voor mensen die dit zat zijn. En dan heb ik het niet over alternatieven als dit. En een profielfoto van die Suikerberg of Zuigberg zwart maken en plaatsen.

  3. MeWe, maar dat is lang niet zo uitgebreidt en is er niet in het Nederlands, maar alleen in het Engels! En het Russische VK is zo lastig aan te maken, tenminste mij lukt het niet, maar deze beiden worden niet gecensureerd!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here