الإعلام الحربي اليمني / Wikimedia (CC BY 4.0 DEED)

Wanneer je vijand je verleidt om je fouten te vermenigvuldigen zonder je militaire doelen te bereiken, leidt hij je naar een escalatie van geweld die je vroeg of laat zal verslaan. Later is duurder, een nederlaag ruïnerender, dus de Arabisch-Iraanse alliantie tegen Israël en de VS voert de lange oorlog waartoe ze nooit eerder in staat werden geacht, schrijft John Helmer.

Het maakt niet uit hoeveel geweld je gebruikt, elk handboek van het Amerikaanse leger over het winnen van veldslagen en oorlogen zegt hetzelfde. Kapitein B.H. Liddell Hart, de Britse legerstrateeg van een generatie geleden, adviseerde dat “voor succes twee grote problemen moeten worden opgelost – ontwrichting en uitputting. Het ene gaat vooraf aan en het andere volgt op de eigenlijke slag – wat in vergelijking een eenvoudige handeling is.”

Vandaag is het dinsdagochtend – en het is al duidelijk op het slagveld in het Midden-Oosten dat de Brits-Amerikaanse luchtaanvallen op Jemenitische doelen op vrijdag en zaterdag geen van de capaciteiten van de Ansarallah-regering in Sanaa en de militaire eenheden van de Houthi’s hebben “ontwricht”.

Na de luchtaanvallen ligt het initiatief nog steeds bij de Houthi’s: ze gaan door met hun aanvallen op de vloot van de Amerikaanse marine in de Rode Zee en de Golf van Aden, waardoor ze op hun hoede blijven, maar laten zien dat ze niet in staat zijn om de Amerikaanse en Israëlische schepen te beschermen die nu uit het gebied wegvaren. “Oorlog is een tweeledige aangelegenheid,” zei de oude Liddell Hart, “om doeltreffend te kunnen toeslaan, moet de vijand van zijn waakzaamheid worden beroofd.” In het Midden-Oosten is de vijand niet meer op zijn hoede. Dat wil zeggen, de Israëliërs, de Amerikanen en de Britten.

Minuten na middernacht op dinsdag, Moskou-tijd, begonnen Russische militaire bloggers het nieuws door te geven vanuit Iran en Jemen over nieuwe raketaanvallen op een bulker van Grieks-Amerikaanse makelij in de Golf van Aden in de namiddag, en uren later ’s nachts op een Amerikaanse huurlingeneenheid, een Amerikaans consulaat, een Israëlische basis en het huis van een vooraanstaande oliehandelaar in de Koerdische stad Erbil in Noord-Irak.

Volgens het Telegramplatform Kolonel Cassad van Boris Rozhin, “heeft de Islamitische Revolutionaire Garde officieel aangekondigd dat de aanval met ballistische raketten op bases van de VS en de Mossad in Irak werd uitgevoerd als reactie op de bloedige terroristische aanval in Kerman tijdens herdenkingsevenementen gewijd aan Qassem Soleimani. Lokale bronnen in Erbil melden minstens 8 raketaanvallen… Op dit moment is bekend dat er aanvallen zijn geweest op de volgende doelen met raketten van de IRGC [Islamitische Revolutionaire Garde]: 1. De Amerikaanse basis op het vliegveld van Erbil. 2. Het Amerikaanse consulaat in Erbil. 3. Het plaatselijke hoofdkwartier van de Koerdische veiligheidsdienst. 4. De privéwoning van een lokale zakenman [Peshraw Dizayee] die banden heeft met de Mossad. Er is een hoge activiteit van ambulances in Erbil. Er is geen duidelijkheid over de slachtoffers, maar het is duidelijk dat het er veel zullen zijn.”

  De analyse van professor Postol van de raketaanval van Iran op Israël

Amerikaanse media die na enkele uren vertraging verslag uitbrachten, beweerden dat er explosies waren geweest in de buurt van het Amerikaanse consulaat in Erbil, maar ” ‘er zijn geen Amerikaanse faciliteiten getroffen. We houden op dit moment geen schade aan infrastructuur of gewonden bij,” vertelde een Amerikaanse functionaris aan ABC News.” Integendeel, meldde Rozhin, “volgens een van mijn vrienden die in het centrum van Erbil woont, viel de klap niet op het huidige consulaat, maar op het nieuwe, dat net gebouwd wordt. Alles stond in de steigers en bouwkranen. Ooggetuigen zeggen dat ze iets groots aan het bouwen waren.”

In de loop van zondagmiddag bevestigde het US Central Command (CENTCOM) gemelde Houthi drone- of raketaanvallen gericht op de destroyer van de Amerikaanse marine, USS Laboon, die beweert een USAF gevechtsvliegtuig te hebben geholpen om ze te onderscheppen voordat ze de destroyer bereikten. CENTCOM meldde ook Houthi-lanceringen “in de richting van de zuidelijke commerciële scheepvaartroutes van de Rode Zee.”

CENTCOM zegt helemaal niets over het lot van de twee F-18 piloten van de Amerikaanse marine, die tijdens de eerste aanval op vrijdagochtend door de Houthi-luchtafweer werden neergeschoten en sindsdien op zee worden vermist. De geheimhouding van het Pentagon over het neerschieten – het eerste luchtgevecht in zijn soort – is gecamoufleerd door een half dozijn persberichten over de ziekenhuisopname en de gezondheid van de minister van Defensie, generaal Lloyd Austin. “Ik blijf herstellen en mijn taken vanuit huis uitvoeren,” beweerde Austin.

Volgens US Army Lieutenant General Douglas Sims (hoofdrolspeler) die aan het hoofd staat van de staf die de Joint Chiefs of Staff adviseert over operaties: “De hoop zou zijn dat elke echte gedachte aan [Houthi] vergelding is gebaseerd op een duidelijk begrip dat, weet je, we gewoon niet van plan zijn om met ons te laten sollen hier… Ik weet dat we een verminderde capaciteit hebben. Ik geloof niet dat ze [Houthi’s] in staat zouden zijn om op dezelfde manier te werk te gaan als gisteren. Maar we zullen zien.” In minder dan 72 uur moest wat Sims kon zien voor iedereen verborgen worden gehouden.

Niet in Moskou.

“De Amerikanen hebben gecontroleerde instabiliteit nodig om hun eigen plannen te realiseren,” vertelde Konstantin Dolgov, ooit een hoge Russische diplomaat en nu senator, aan Vzglyad. “Maar deze instabiliteit heeft Washington al lang niet meer in de hand.”

Gisteren, 15 januari, sprak de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov telefonisch met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian en kondigde “coördinatie op alle niveaus aan, met nadruk op de onwrikbare wederzijdse inzet voor de fundamentele principes van de Russisch-Iraanse betrekkingen, waaronder onvoorwaardelijk respect voor soevereiniteit, territoriale integriteit en andere principes van het VN-Handvest, die zullen worden bevestigd in de komende ‘grote’ interstatelijke overeenkomst tussen de Russische Federatie en de Islamitische Republiek Iran.”

  Rusland en China schetsen de toekomst in afwachting van de volgende stap van Iran

“Alle niveaus” omvat militaire coördinatie. Het betekent ook coördinatie met de Ansarallah-vertegenwoordigers in Teheran.

Wat de Houthi-operaties in de Rode Zee betreft, legden Lavrov en Amir-Abdollahian een expliciet verband met de Israëlisch-Amerikaanse blokkade van de Palestijnen in Gaza, waarbij ze opriepen tot “een onmiddellijk staakt-het-vuren in de Gazastrook en ongehinderde humanitaire toegang tot de enclave om dringend hulp te bieden aan de getroffen burgerbevolking.”

Eerder op dezelfde dag, 15 januari, had de Indiase minister van Buitenlandse Zaken Subrahmanyam Jaishankar in Teheran een ontmoeting met de Iraanse president Ebrahim Raisi en voerde hij uitvoerige gesprekken met minister van Buitenlandse Zaken Amir-Abdollahian. De Indiase minister onthulde dezelfde volgorde van prioriteiten voor India als Lavrov onthulde voor Rusland – strategische staatsbelangen gedeeld met Iran voor de lange termijn, maar voor nu de link tussen de Houthi-scheepscampagne en de blokkade van Gaza. In zijn tweet zei Jaishankar: “Onze bilaterale discussie richtte zich op het langetermijnkader voor India’s betrokkenheid bij de Chabahar-haven en het INSTC [International North-South Transport Corridor] connectiviteitsproject. We hebben ook gesproken over bedreigingen voor de zeescheepvaart in de regio. Het is belangrijk dat dit snel wordt aangepakt. Andere onderwerpen op de agenda waren de situatie in Gaza, Afghanistan, Oekraïne en BRICS-samenwerking.” Bron: https://twitter.com/

“Dit is hoe diplomatie bedoeld is”, zegt een Indiase bron in Moskou. “Ze zijn het over veel oneens, maar ze weten ook waarover ze het eens moeten worden.”

De Indiase regering is geïnformeerd dat de reden voor de aanval op de MV Chem Pluto op 23 december het Israëlische eigendom van het schip was, niet de Saudische olievracht of de bestemming van de lading in India.

In de officiële Jemen-verklaring van maandag, na de aanval op de USS Laboon, is het doelwit nu uitgebreid met de Amerikaanse en Britse vloot die hadden deelgenomen aan de bombardementen en raketaanvallen in het weekend. “De zeemacht van de strijdkrachten van Jemen voerde een militaire operatie uit gericht tegen een Amerikaans schip in de Golf van Aden. Alle Amerikaanse en Britse schepen die betrokken zijn bij de agressie tegen ons land worden door de Jemenitische strijdkrachten beschouwd als vijandige doelen. De Jemenitische strijdkrachten bevestigen dat een vergeldingsaanval tegen Amerikaanse en Britse aanvallen onvermijdelijk is, en dat geen enkele aanval in de toekomst ongestraft zal blijven. De Jemenitische strijdkrachten blijven hun militaire operaties uitvoeren en het besluit uitvoeren om de Israëlische scheepvaart in de Arabische en Rode Zee te blokkeren totdat de agressie stopt en de belegering van het Palestijnse volk in de Gazastrook wordt opgeheven.”

  Hamas heeft geen "baby in een oven gebakken", melden Israëlische journalisten

“De Jemenitische strijdkrachten bevestigen de voortzetting van het commerciële verkeer in de Arabische en Rode Zee naar alle bestemmingen, met uitzondering van de havens van bezet Palestina, en dat zij alle defensieve en offensieve maatregelen blijven nemen in het kader van het recht op verdediging en verzet tegen de Amerikaans-Britse agressie.” https://t.me/s/boris_rozhin januari 16 – Min 03:05.

De rederij gaf een verklaring uit waarin ze de aanval bevestigde, maar verzuimde de bestemming van het schip aan te geven.

Door de aanval op de Gibraltar Eagle in de Golf van Aden, momenteel het belangrijkste maritieme nieuws van vandaag, lijkt het schip niets te maken te hebben met Israël. Het schip wordt publiekelijk geïdentificeerd als een van de schepen van Eagle Bulk Shipping; Eagle Bulk Shipping is een op de New York Stock Exchange genoteerd bedrijf uit Connecticut dat dalende winsten rapporteert. Maar sinds vorige maand een overnametransactie werd aangekondigd, is de controlerende eigenaar nu het Griekse bedrijf Star Bulk uit Athene. De twee Grieken die Star Bulk controleren zijn Petros Pappas en Spyros Capralos. Zij vervoeren droge bulkgoederen – kolen, graan, meststoffen, ijzererts en staalproducten. Het is niet bekend of ze hebben geleverd aan of geladen in Israëlische havens. Westerse publicaties over het volgen van schepen beweren dat de Gibraltar Eagle zijn huidige lading staalproducten in Zuid-Korea had ingescheept en op weg was naar het Suezkanaal toen het werd getroffen. Op dat moment, en ook een aantal dagen daarvoor, had het schip zijn AIS-signaal (Automatic Identification System) uitgeschakeld.

Bronnen uit de maritieme industrie zeggen dat de geheimhouding van de Gibraltar Eagle misschien bedoeld was om te verbergen dat het een lading Zuid-Koreaanse wapens en munitie vervoerde, bedoeld om gelost te worden in een Poolse haven voor verdere levering aan Oekraïne; of voor een Israëlische haven. De haven van bestemming van het schip wordt niet getoond op de reguliere westerse trackingsites.

De bronnen voegen hieraan toe dat dit ongebruikelijk is. Rapporten over de internationale wapenhandel wijzen op een toename van de Zuid-Koreaanse productie voor Oekraïne. Operations managers bij Eagle Bulk Shipping kantoren in de VS en Singapore weigeren de bestemmingshaven voor de lading van hun schip te identificeren.


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

George Soros: “Wat in Oekraïne gebeurt, is mijn beste project”Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelWHO eist wereldwijd verbod op vleesconsumptie in 2025
Volgend artikelEen herdenkingsdag die het Westen liever vergeet
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

3 REACTIES

 1. Hier nogal sterk spul : https://israel-massacres.com/

  Ik denk israelis hebben bij deze, enwel door eigen toedoen
  – uitspraken politici en militairen
  – beelden van de misere in gaza
  de strijd om de ‘harts and minds’ verloren Hebben.

  Uitverkoren volk amehoela, gewone ordinaire slachting is dit – – zeker gelijk aan ruanda
  De palestijnen zijn toch ook wel speciale mensen on dit vol te houden.

  Netanjahu’s prikspijt word vertaald in een 2de nakbah.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in