Een enkele van de 2400 Shahed-136 drones van het Russische leger kost 20.000 euro – om de goedkope drones van Poetin te onderscheppen gebruikt de regering in Kiev nu ook Duits-Israëlische IRIS-T-SLM raketten. Een enkele IRIS-T-SLM kost echter 400.000 euro. De West-Europeanen betalen, bericht Exxpress.at.

De dramatische beelden van de huidige aanvallen op Kiev en andere Oekraïense steden en elektriciteitscentrales gingen de wereld rond: van de 40 Shahed-136 kamikaze-drones die Rusland naar verluidt bij Iran had besteld, zijn er ten minste genoeg doorgekomen om enorme materiële schade aan te richten – president Volodymyr Zelensky (44) heeft voor heel Oekraïne een stroomstoring van vier uur afgekondigd vanwege de massale aanvallen op de energie-infrastructuur.

De IRIS-T-SLM grond-luchtraketten die onlangs door Berlijn aan Oekraïne zijn geleverd, zouden ook betrokken zijn geweest bij het afslaan van deze eerste grootschalige Russische drone-aanval, en de snelheid waarmee ze werden afgevuurd was indrukwekkend.

Maar nu herinneren militaire deskundigen ons aan de kostenfactor voor West-Europa: een enkele drie meter lange IRIS-T-SML-raket (“Infra Red Imaging System Thrust Vector Controlled”) kost 400.000 euro in de standaardversie. Dus als tien van de 25 kilometer reikwijdte IRIS-T-SML-raketten werden afgevuurd, zouden zij tien Russische drones vernietigen met een totale waarde van 200.000 euro, maar deze ene missie zelf kost 4 miljoen euro.

Natuurlijk, zeggen militaire deskundigen, moet hiermee rekening worden gehouden: de Russische kamikaze drones zijn ervan weerhouden hun doel te vernietigen – en er zijn waarschijnlijk levens gered.

Het diagram laat zien hoe het IRIS-T-SLM systeem werkt.

Elk schot kost €400.000 …

Duitsland heeft al vier IRIS-T-SLM systemen aan Oekraïne geleverd, en in één van deze speciale trucks zitten 24 raketten klaar voor lancering, dus in totaal 96. Als de Oekraïense strijdkrachten alle 96 IRIS-T-SLM raketten gebruiken bij de komende drone-aanvallen, zou dat 38,4 miljoen euro kosten.

  Poetin geeft toe dat hij "naïef" was over het Westen. Wat het echt wilde was het uiteenvallen van Rusland

De regering in Kiev gaat ervan uit dat Duitsland en andere West-Europese landen voor leveringen zullen zorgen en deze zullen financieren. Het is momenteel niet duidelijk hoe lang dit economisch haalbaar zal zijn en hoeveel van de hightech raketten van Mach 3 nog in voorraad zijn bij de fabrikant.

Maar één ding is zeker: Oekraïne gebruikt luchtdoelraketten die pas in 2025 opnieuw aan de Duitse strijdkrachten worden geleverd.

De kosten per eenheid bedragen slechts 20.000 euro: Iraanse Shahed-136 kamikaze drone, Moskou heeft er naar verluidt 2400 gekocht.

Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

De EU wil straffen opleggen aan verspreiders van verkeerde informatie – Wat zou er in hemelsnaam mis kunnen gaan?Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelBloedbad in Kherson en Avdiika: Razendsnelle Russische aanval verwoest Oekraïense falanx van tanks en gepantserde personeelsdragers (Video’s)
Volgend artikelDe 6 redenen waarom u een hoger risico loopt op schade door een COVID-vaccin
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

13 REACTIES

 1. Idee; goedkope (fake kamikaze) drones die kant op sturen, daarmee het verdedigingsarsenaal uitputten, vervolgens de kamikaze drones sturen om het af te maken daar. Kosten efficiëntie heet dat. Snap sowieso niet dat ze dat soort dingen niet veel meer doen. Waarom het echte materiaal sturen terwijl je met fake spul de verdediging voor de gek kunt houden en deze kunt testen en zelfs kunt uitputten. Helemaal niet nodig om duur materieel en/of zelfs mensen daarvoor in te zetten. Gewoon de vijand hun arsenaal laten opgebruiken en vervolgens gewoon binnenwandelen. Misschien moet ik even bellen met Putin, ben alleen zijn nummer (weer eens) kwijt. En de rode telefoon werkt ook niet meer………..

  • ….waarom fake…iedere drone die je voorbij de vijand krijgt heeft vrij spel…..die explosieve lading kost pinda nootjes….

   lk zit te wachten tot ze zwevende drones gebruiken, die je op grote hoogte en een 50 km van het doel af uit een vliegtuig of ballon gooit en die in stilte hun weg zoeken tot iets van waarde….kost qua materiaal drie keer niks tot minder dan dat en op de radar komen ze niet meer in zicht……je kunt enorm ver komen in zweef modus als je verbinding hebt via satelliet en de wind gunstig staat. mis je doel is zelfdestructie simpel….bediening via mobiel of via een gps bestemming…..beetje hobbyist kan hier een wereld van verschil maken….zal wel snel verboden worden, dat model vliegen…

   Zwevende drones kun je als burger ook op de keukentafel maken incluis de fel ontbrandende brandstof voor de motor die niet aanwezig is….en overal laten landen trouwens….is eigenlijk super simpel….spotgoedkoop…bij gebrek aan ballonnen en met wat wind en een grote vlieger kun je heel hoog komen, ding loslaten gaan en dus nog veel verder landen…..de mogelijkheden zijn legio, de onderscheppingskans heel klein tot onmogelijk…

   ….katapult……

   Word creatief en niet depressief, de tijd om te ontwerpen, te knippen en te plakken is hier, en wie weet is jou kerststalletjes wel de prijs winnaar van het jaar….

   • Zwevende drones zijn net zo goed zichtbaar op radar…
    En die dingen klinken als grasmaaiers omdat er dezelfde motor in zit als in een grasmaaier.
    Die “fel ontbrandbare brandstof” is dus gewoon 2-takt benzine.
    Das net zo ontbrandbaar als wasbenzine en spiritus, spullen die regelmatig op de keukentafel gebruikt worden.
    Wat jij voor ogen heb is een glide bomb, en das nu niet bepaald een nieuw concept: https://en.wikipedia.org/wiki/Glide_bomb

    • ik bedoel dus een niet aangedreven drone of glide bomb, maar een zweefvliegtuig dat word gedropt, dus zonder reflecterende zalen zoals mechanische delen, als een gps systeem en een mobieltje met radar kunnen worden gezien is het knap, zeker als er kunststoffen worden gebruikt. voor radar refelctie heb je wel een stukje reflecterend materiaal nodig van minimaal een hand groot op tweehonderd meter, daarna moet het groter zijn. vullen met fel ontbrandbare stof erin die je idd zelf kunt maken…..Benzine met aceton is ook een optie….denk een heel goedkoop stukje slagkracht…

     Mooi ding van die wiki pagina, Duitsers waren vrij vernuftig. De Leatherman tool is ook gejat van een Duits ontwerp uit 1910 of daaromtrent…

     • Je moet je drones met koolstofverf spuiten, want koolstof absorbeert stralingen. Het absorbeert het radarsignaal en kaatst zo niet terug. Zo wordt je drone onzichtbaar voor de radar installaties of ziet deze pas heel laat, waardoor het bijna niet meer kan reageren erop.

 2. Dat is goed nieuws.
  Hoe eerder deze raketten op zijn hoe beter.
  Bovendien kan het westen zien met welke idioot we te ,maken hebben.
  Met een olifant op een vlieg schieten, het is bijna belachelijk.
  De oorlog zal alleen gestopt kunnen worden als er geen OORLOGSTUIG meer naar Ukraine gaat.
  Of omdat het gewoon op is of omdat het westen gaat beseffen welke idioot er aan de macht is in Ukraine.
  ( alle Ukrainse binnenlandse oppositie is de mond inmiddels gesnoerd)

  Hopelijk wordt het niet “ eindeloos “ hopelijk stopt de NAVO met leveringen en wordt het niet nucleair van de kant van het westen…..
  Dit zou het westen uit rancune kunnen doen.
  Als dit uit westerse wanhoop begint dan komt de RUSSISCH BEER ECHT LOS
  Als dit gebeurt, dan zal Rusland toeslaan tot in Amerika zelf.
  We kunnen alleen maar bidden dat het zover nooit zal komen.

 3. Ellendelingski heeft nog wat last van de naweeën van de apenstrekenpokken. Als ie zo graag bij de EU wil horen, moet ie toch zijn uitgaven wat aan banden zien te leggen. Een strateeg van lik mijn vestje met een dure hobby en te veel geldschieters. Het laat wel duidelijk zien dat ons leger totaal niets voorstelt met al die kartonnen wapens die daarginds aan flarden geschoten worden. Ik krijg wel een beetje met die Oekraïniërs te doen. Voor de Russen is het prijsschieten daar. Het lijkt meer op een eeuwig durende cricket wedstrijd (die soms wel zeven uur duurt) en waar om het uur een theepauze wordt ingelast. Niks Blitzkrieg, of Shock en Awe. Een slakkegangetje oorlog. Staat daar iets over in het gerenommeerde boek van Sun Tzu?

 4. Het leuke is: wij mogen die dingen betalen.

  Tegen die drones werken ouderwetse machinegeweren–of een M134 uitstekend.
  Moeten er dus wel getrainde mensen zijn…

 5. Ik vraag me af wanneer mensen in de gaten gaan krijgen dat als iemand volgend jaar Europa binnen valt, dat we ons niet meer kunnen verdedigen tegen een bezetter omdat alle wapens en munitie letterlijk weggegeven zijn vanwege een fake oorlog…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in