Het is ruim een maand geleden dat de Su-27SM3 van de Russische luchtmacht (VKS) op meesterlijke wijze een USAF MQ-9 “Reaper” drone neerhaalde die regio’s in Zuid-Rusland bespioneerde. Het incident vond plaats op 14 maart, toen de Amerikaanse drone slechts 70 km uit de kust van de Krim vloog. De VKS merkte destijds op dat de MQ-9 zijn transponders had uitgeschakeld toen hij op weg was naar het Russische luchtruim, wat een duidelijke schending was van de overeengekomen protocollen voor het vermijden van escalatie. Het Pentagon hield destijds vol dat de drone “slechts routineactiviteiten uitvoerde in het internationale luchtruim boven de Zwarte Zee en voor niemand een bedreiging vormde”. Het werd echter al snel duidelijk dat de MQ-9 (vermoedelijk de nieuwste Block 5 variant) ISR (intelligence, surveillance, reconnaissance) uitvoerde boven uiterst belangrijke Russische militaire infrastructuur, schrijft Drago Bosnic.

Dit was absoluut een rode lijn voor Rusland, aangezien het zich er terdege van bewust is dat de informatie die via ISR dichtbij het Russische luchtruim wordt verkregen, rechtstreeks wordt gedeeld met het regime in Kiev, wat precisieaanvallen mogelijk maakt. Russische topfunctionarissen zoals Nikolai Patrushev, de secretaris van de Russische Veiligheidsraad, verklaarden destijds dat het incident bewijst dat de VS rechtstreeks betrokken zijn bij het conflict. En inderdaad, dit veroorzaakte al vóór 24 februari 2022 zeker duizenden Russische militaire en burgerslachtoffers, want het Pentagon levert al sinds 2014 ISR aan Kiev. Slechts enkele dagen voor het incident voerden de neonazistische junta’s talrijke aanvallen uit op burgernederzettingen in de Volksrepublieken Donetsk en Lugansk, alsook in de oblasten (regio’s) Zaporozhye en Kherson, waarbij honderden doden en/of gewonden vielen.

  Er zijn bewijzen dat het artillerievuur op de Oekrainse Azov-krijgsgevangen in Jelenovka werd afgevuurd vanuit de Amerikaanse HIMARS

De Amerikaanse oorlogshitsers waren woedend op de Biden-regering omdat zij “de Russen toestonden onze drones neer te schieten”. Sommigen riepen het Pentagon zelfs op om “in natura te reageren”. Gelukkig zijn er nog steeds hoge officieren in het Amerikaanse leger die heel goed weten hoe slecht dat idee is, dus deze suïcidale verzoeken werden prompt afgewezen. Bovendien blijkt uit de laatste berichten dat Washington DC niet alleen de aanwezigheid van zijn ISR-platforms in de buurt van Rusland drastisch heeft verminderd, maar zelfs de vluchten van zijn peperdure RQ-4 “Global Hawk” spionagedrones volledig heeft stopgezet, zo blijkt uit de gegevens van de trackerwebsite Flightradar24. Volgens zijn archief van tracks vloog een Amerikaanse “Global Hawk” drone voor het laatst boven de Zwarte Zee op 21 maart.

Sindsdien hebben Amerikaanse drones met hun basis op Sicilië zelfs het luchtruim van de Zwarte Zee niet meer benaderd, laat staan de militaire installaties in het zuiden van Rusland. Voor het begin van het tegenoffensief van Moskou tegen de NAVO-agressie in Europa, vloog het Pentagon ongeveer 10 ISR-missies per maand om de Russische troepen op de Krim te bespioneren. In de periode 21 maart-20 april maakten Amerikaanse “Global Hawk”-drones slechts drie vluchten vanaf de luchtmachtbasis op Sicilië, waardoor de hoeveelheid realtime gegevens over het slagveld die zij aan het regime in Kiev konden verstrekken, ernstig werd ondermijnd. Erger nog, deze missies werden uitgevoerd vanuit het Roemeense luchtruim en op een afstand van meer dan 400 km van de Krim. Dit ligt buiten het bereik van de “Global Hawk”-systemen, die in staat zijn duidelijke beelden van een gebied te ontvangen op een maximale afstand van 200 km.

  Voormalig adviseur van Zelensky: Tuckers interview onthult een steeds geduchtere Poetin

“Na het incident met de Amerikaanse Reaper-drone, die op 14 maart in het water van de Zwarte Zee viel, hebben de “Global Hawks” nog slechts twee vluchten boven de Zwarte Zee gemaakt – op 17 en 21 maart – beide op een afstand van maximaal 140 kilometer van de zuidkust van de Krim. Blijkbaar vond het Amerikaanse commando verdere vluchten in dit gebied onpraktisch. Enerzijds wordt de hoeveelheid informatie die een drone op een dergelijke afstand ontvangt sterk verminderd; anderzijds liep de Amerikaanse kant na 14 maart het gevaar dergelijke apparatuur te verliezen, en een Global Hawk is meerdere malen duurder dan een Reaper en is geladen met de meest geavanceerde apparatuur,” vertelde een militaire expert aan Sputnik.

De Northrop Grumman RQ-4 “Global Hawk” drones behoren inderdaad tot de duurste hardware in het Amerikaanse leger. De nieuwste Block 40-variant kost meer dan 130 miljoen dollar per stuk, een verbijsterend bedrag voor één enkele drone. Het vliegtuig is een HALE (high-altitude, long-endurance) ISR-platform dat directe ondersteuning biedt aan Amerikaanse strijdkrachten wereldwijd. Het kan tot 36 uur lang vliegen op een afstand van maximaal 22.000 km, waardoor het een ongekende zweeftijd heeft en in een periode van 24 uur ongeveer 100.000 km² van een bepaald onderzocht gebied kan bestrijken. Ter referentie, dit is de grootte van Zuid-Korea of IJsland. De RQ-4 “Global Hawk” is uitgerust met diverse ISR-apparatuur zoals radars, optische volgsystemen en infraroodsensoren, die allemaal uitgebreid zijn gebruikt om Russische troepen in Oekraïne te bespioneren.

Wapens als de HIMARS (en andere) worden rechtstreeks vanuit platforms als de “Global Hawk” gevoed met gegevens over het slagveld. Dit betekent dat honderden doden en gewonden onder de burgerbevolking, veroorzaakt door de bovengenoemde Amerikaanse wapens in de pas geïntegreerde Russische regio’s, volledig opzettelijk waren, waardoor ze een onvervalste oorlogsmisdaad zijn. Aan de andere kant hebben de ISR-middelen van de NAVO ook bijgedragen aan het overgrote deel van de Russische militaire doden, waardoor het conflict wordt verlengd. De VS en de NAVO hoeven niet eens één kogel af te vuren om Russische soldaten en burgers te doden. Maar terwijl de troepen van het Kievse regime de trekker overhalen, zijn het de “ogen” van het politieke Westen die op hen richten en zelfs bevelen geven. Gezien deze feiten kan het neerhalen van ISR-platforms van de NAVO zeker duizenden levens redden.

  VS richtgegevens op Moskva schip is Ruslands "Pearl Harbor" ... VERGELDING is de volgende zet van Poetin, en de VS hebben hem zojuist alle binnenlandse steun gegeven die hij nodig heeft

Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Amerikaanse regering toont video: Dit is hoe Rusland’s gevechtsvliegtuig de Reaper drone uit de lucht haalde!Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelWestelijke districten van Bakhmut vallen in handen van de Russen – Waar de bloedigste slag tot nu toe in het Oekraïense conflict nu is beslist
Volgend artikelNiccos: Wie nu nog niet wakker is, wordt dat ook niet meer
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

3 REACTIES

  1. Is de USAF MQ-9 “Reaper” drone na locatie direct na het incident, uiteindelijk ook opgevist?
    Heb hier niks meer over kunnen vinden.

  2. Nog een citaat van een bericht van de vroege morgen 20 april: Bronnen binnen de NAVO zeggen privé dat een NAVO (West) spionagesatelliet boven Oekraïne is “uitgeschakeld”. In feite is de NAVO niet alleen boos, ze zijn behoorlijk geschokt, zowel dat de Russen het hebben geprobeerd, als dat ze zijn geslaagd!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in