Laten we beginnen met het inhalen van wat divers en belangrijk nieuws van de afgelopen dagen. Allereerst moet worden opgemerkt dat de wanhoop in de westerse MSM-verslaggeving de afgelopen week sterk is toegenomen. Sinds het laatste lek is er niets anders dan kommer en kwel en paniek, schrijft Simplicius The Thinker.

In deze artikelen wordt er allemaal over gesproken dat de onbetwistbare stemming in de lucht die is van een “laatste hurrah” waarvan Oekraïne nooit meer zal herstellen, als hun volgende offensief mislukt.

Dit kan natuurlijk op verschillende manieren worden uitgelegd. De lekken kunnen een grote psyop- en misleidingscampagne zijn, waarvan Russische regeringsfunctionarissen al hebben erkend dat het mogelijk is. Of de lekken kunnen echt zijn, en zulke ongemakkelijke waarheden over alles in Oekraïne aan het licht hebben gebracht, dat het enorme maar fragiele propagandahuis dat de AFU overeind houdt, langzaam uit elkaar valt.

De uitgelekte geheime informatie over de Amerikaanse en NAVO-plannen voor Oekraïne kan zijn veroorzaakt door Amerikaanse militaire en regeringsfunctionarissen die gefrustreerd waren over de “eis van de regering Biden om een Amerikaanse overwinning op Rusland, waar die niet mogelijk is”, vertelde Karen Kwiatkowski, gepensioneerd luitenant-kolonel van de Amerikaanse luchtmacht en voormalig analist voor het Amerikaanse ministerie van Defensie, aan Sputnik.

“Het zou ook frustratie kunnen zijn van inlichtingenproducenten binnen het Pentagon of elders met de politieke eisen voor gevormde en op maat gemaakte output, een output die onderzochte en objectieve analyses elimineert om zich aan te passen aan en de politieke wensen van de regering te ondersteunen,” peinsde Kwiatkowski.

De gepensioneerde Amerikaanse diplomaat James Jatras vertelde Sputnik dat het lek “aangeeft dat er binnen de Amerikaanse regering dissidente stemmen zijn die zich niet prettig voelen bij de richting van het beleid”.

Deze elementen “zouden het beleid willen vertragen of misschien zelfs een andere koers willen varen”, maar zijn nog steeds “een duidelijke minderheid binnen het establishment”, benadrukte hij.

De senaatsadviseur zei dat het belangrijk was dat het lek kwam van het ministerie van Defensie en niet van zijn oude werkgever, het ministerie van Buitenlandse Zaken.

“Er zijn mensen binnen het leger die beseffen dat we afstevenen op een potentiële ramp in Oekraïne. Dat zijn meer realistische mensen,” zei Jatras. “Zij kennen de harde feiten van de militaire macht,” terwijl het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Witte Huis “hun eigen propaganda geloven.”

Het probleem met het feit dat de lekken een psyop-hoek zijn, is dat er niet alleen veel schadelijke onthullingen zijn gedaan over de betrekkingen van de VS met andere landen, maar dat de lekken ook veel ongemakkelijke dingen hebben bevestigd die we al in de gaten hadden. De manier waarop bijvoorbeeld de bijna-uitputting van UA’s (Ukrainian Air Force) luchtverdedigingsnetwerk aan het licht is gekomen, is iets dat al tot hysterische verontwaardiging heeft geleid bij de AFU (Armed Forces of Ukraine) zelf, aangezien het gebruik van glijbommen en geleide bommen door Rusland de laatste tijd zo drastisch is toegenomen dat het op alle fronten wordt opgemerkt. De AFU geeft toe zwaar gehavend te zijn en niet in staat te zijn dit te stoppen.

In de afgelopen week of zo is er een grote aanval geweest op munitiedepots van UA in het bijzonder, wat UA-zenders hebben bevestigd. Hier is zo’n uitzending van gisteravond:

De vertaling is een beetje vaag, maar hij zegt eigenlijk dat de nieuwe geleide bommen van Rusland geen bromfiets zijn (Geran/Shahed drone), geen “Hail” steen (Hail is de vertaling voor “Grad” MLRS), en geen 152mm artilleriegranaat. Kortom, ze zeggen dat deze nieuwe geleide bommen massaal krachtiger zijn en ernstige schade aanrichten.

“Minus de opornik” betekent forten/fortificaties vernietigd, de rest spreekt voor zich. Het bericht geeft verder toe hoe hun luchtverdediging nauwelijks nog iets kan doen om dit tegen te houden.

Er zijn nu dagelijks berichten over verschillende soorten nieuwe geleide bommen die alles in Oekraïne raken:

Volgens Turkse bronnen werd een colonne van de Oekraïense strijdkrachten, die als versterking de vestingwerken ten noordoosten van de Ugledar-linie naderde, gisteren getroffen door Russische gevechtsvliegtuigen die FAB-500 en UPAB-1500 glijbommen lieten vallen van een afstand tot 60 km. Het grootste deel van de colonne werd vernietigd of verspreid.

Nog maar twee dagen geleden blies een geleide munitie een Oekraïense brug op in de regio Tsjernigov: VIDEO 1 (Alt Link).

Het werd eerst gemeld als een glijbom, maar het lijkt nu te zijn bevestigd als een TV-geleide lucht-grond Kh-59 raket afgevuurd door een Russische Su-34.

En dit precies op het moment dat Shoigu een bezoek bracht aan een productielijn van een fabriek, waar de meest massieve van Ruslands Fab-3000 en Fab-9000 bommen pas werden gemaakt: VIDEO.

Dagelijks worden ongeveer 10 aankomsten van FAB’s geregistreerd in de richting van Bakhmut. De verliezen van UA nemen toe. Soms kan UA een bepaalde positie heroveren, maar dan is er een terugval en nog dieper. . RU probeert UA verdediging te breken vanaf de kant van Khromovo, Ivanivske.

Dit komt op de hielen van vele nieuwe, openhartige bekentenissen van de VS, zoals een plotseling nieuw gevonden respect en angst voor de Wagner-groep:

Amerikaanse militaire experts zijn bezorgd over de effectiviteit van de Wagner PMC’s – een bron in het Amerikaanse Ministerie van Defensie.

Zoals DC Weekly schrijft hebben deskundigen van het ministerie van Defensie een grondige analyse gemaakt van de activiteiten van de Wagner PMC’s en zijn zij tot de conclusie gekomen dat geen enkele Amerikaanse, Britse of Franse soortgelijke structuur kan tippen aan hun eenheden.

Insiders bij het ministerie van Defensie zijn bezorgd over de Wagner PMC’s, omdat het de best georganiseerde en gevechtsklare PMC’s ter wereld zijn, die zelfs de Amerikaanse Blackwater PMC’s, de Britse Aegis Defense Service PMC’s en de Franse Salamandre PMC’s overtreffen,” schrijft de auteur van de publicatie Peter Carroll.

De auteur merkt onder meer op dat de genoemde westerse PMC’s nooit te maken hebben gehad met operaties en taken die de Wagner PMC’s met succes uitvoeren.

Dankzij het hoogste niveau van training en uitrusting opereren de Russen op een niveau dat voorheen onbereikbaar was voor particuliere militaire bedrijven.

Een niet nader genoemde functionaris van het Pentagon die betrokken is bij dit soort operaties in Afghanistan zei: “Hun effectiviteit is absoluut verbijsterend. Als we in Afghanistan soortgelijke strategieën hadden gebruikt, zouden we niet de puinhoop hebben gecreëerd die we in het Midden-Oosten hebben achtergelaten.”

Volgens vele deskundigen voeren de Wagner-strijders een aantal taken uit die ingewikkelder en riskanter zijn. Dit zijn niet alleen traditionele taken voor alle PMC’s, zoals de bescherming van diplomatieke missies en civiele operaties.

Het gaat in het algemeen om de meest complexe gevechtsoperaties in hun uitvoering: grondaanvallen, controle van artillerie, luchtwapens en het gebruik van luchtverdedigingssystemen.

Zoals de auteur opmerkt, voeren de strijders van de Wagner PMC’s verkenningstaken, informatieverzameling en gegevensanalyse uit, die later worden gebruikt om strategische beslissingen te nemen tijdens missies.

Eerder zei de Nederlandse journalist Sonia van den Ende (https://devend.online/2023/03/14/wagner-can-become-the-main-weapon-of-anti-globalism-in-the-modern-world/) dat “Wagner” het belangrijkste wapen kan worden van het antiglobalisme in de moderne wereld en zich kan ontdoen van de overheersing van oligarchische elitegroepen van het Westen, die ruïneus is voor de hele menselijke beschaving.

Een nieuwe bron van wanhoop is zelfs de verslechterende situatie met betrekking tot drones, aangezien de AFU meldt dat de Russische EW-capaciteiten steeds groter en krachtiger worden.

Volgens The Guardian zijn soldaten die in het gebied van de stad Bakhmut opereren bezorgd dat zij nu na drie maanden de beschikbare quadcopters niet meer zullen kunnen gebruiken vanwege de verbeterende Russische stoorsystemen.

Volgens hen is het maximale bereik in het gebied van de stad Bakhmut 500 meter, vergeleken met 3 kilometer in december. Terwijl de Russische artillerie 3 kilometer achter de frontlinie posities inneemt en zich vervolgens terugtrekt.

Dit heeft zich uitgebreid tot nieuw vrijgegeven lekken van de vorige week, die melden dat Ruslands EW de nieuwe JDAM-ER’s van de VS volledig teniet heeft gedaan:

De VS onderzoeken een storing in de werking van JDAM-slimme bomgeleidingssystemen die zich in Oekraïne heeft voorgedaan, waarbij onder meer de acties van Russische troepen als oorzaak worden beschouwd, aldus de Amerikaanse televisiezender NBC News, die geheime documenten aanhaalt die naar verluidt toebehoren aan het Pentagon en online zijn beland.

Dit artikel van Business Insider onthult dat in de lekken een BDA (Battle Damage Assessment) werd getoond voor vermoedelijk een doelwit dat de VS hielp toewijzen aan de AFU.

Eén document in het bijzonder benadrukt de bezorgdheid over in de VS gemaakte bompakketten die de afgelopen maanden naar Oekraïne zijn gestuurd. Het document is getiteld “Why are JDAM-ERs Failing? BDA From Recent Strike?” en heeft markeringen waaruit blijkt dat het geheim is en niet mag worden onthuld aan buitenlandse regeringen.

Het uitgelekte document over de JDAM’s bespreekt verschillende problemen waarmee dit wapen op het slagveld in Oekraïne werd geconfronteerd en schetst twee factoren die mogelijk verklaren waarom er “missers” zijn geweest. De ene factor is dat de ontstekingsmechanismen van de bommen niet afgaan bij het loslaten, iets waaraan de Oekraïense luchtmacht heeft gewerkt.

De andere factor, volgens het document, is dat de vermoedelijke Russische GPS-storing de JDAM-ER-operaties in de weg heeft gestaan en enkele missers heeft veroorzaakt, wat volgens het document eerder is gebeurd met de geleide meervoudige lanceringsraketten (GMLRS) van Oekraïne.

Verder staat er dat 4 van de 9 afgeworpen bommen volledig misten door de storing:

Ten tijde van de publicatie van het document – wat voor veel van de gelekte documenten eind februari of begin maart is – had de Oekraïense luchtmacht ten minste negen JDAM-ER bommen afgeworpen tegen Russische doelen, maar vier daarvan schijnen te hebben gemist als gevolg van Russische storing. Het vertrouwen in deze specifieke beoordeling was gemiddeld tot hoog. Het document beveelt aan de stoorzenders te neutraliseren voordat de JDAM-ER’s worden gebruikt voor het beste resultaat.

Voor iedereen die mijn werk al lang volgt, weet dat ik de beroemde toespraak van Dr. Philip Karber op West Point heb geplaatst, waarin hij spreekt over precies dit vermogen van Rusland. Hij vermeldt hoe Russische EW zelfs de elektronische lonten van Amerikaanse geleide Excalibur artilleriegranaten kunnen doorbranden voordat ze landen:

De hele tweede helft van deze video gaat over veel van de Russische capaciteiten die zich nu in Oekraïne bewijzen:

Meer en meer lijkt de stemming te verschuiven naar acceptatie van een nieuwe realiteit.

“Onze bron meldt dat de komende aanval de laatste wordt genoemd voor de toekomstige grote verhandelingen.

Wie wat kan pakken, zal de voorwaarden kunnen dicteren in de diplomatie.

In 2024 zal het Westen de Oekraïense crisis niet langer op grote schaal financieren – bron.

De vermindering zal plaatsvinden met 50%, u moet begrijpen hoe dit de gevechtscapaciteit van het leger, de financiële toestand van het land en het welzijn van de burgers zal beïnvloeden, en alles wat daaruit voortvloeit. Deze winter zal veel moeilijker zijn dan de vorige, voegde de bron eraan toe.”

Seymour Hersh liet gisteren zelfs een nieuwe bom vallen, door te beweren dat hij van een insider het volgende te horen had gekregen:

VS bereidt ontwerpovereenkomst voor om conflict in Oekraïne te beëindigen – Seymour Hersh

Volgens een Amerikaanse journalist zouden de VS overwegen het conflict ten gunste van Oekraïne te beëindigen, en bereiden zij dit dan ook voor.

De clou was echter dat dit wordt voorbereid in het geval dat “Rusland de oorlog verliest”, waarna de VS het land een vredesverdrag zal aanbieden. Dit slaat nergens op, en klinkt mij in de oren als een interne gezichtsbedekking, bedoeld om de noodzaak van een echt vredesverdrag te verhullen, door het aanvankelijk in gunstige termen te gieten, zoals Oekraïne als overwinnaar.

In dezelfde lijn, als onderdeel van de recente lekken, analyseren de VS naar verluidt nu “wild card” (d.w.z. black swan) gebeurtenissen die het conflict in een staartspiraal kunnen doen belanden. Deze omvatten “de dood van Zelensky” of Poetin zelf.

De vier uitkomsten die de DIA overweegt zijn de dood van de Oekraïense president Vladimir Zelensky of van de Russische president Vladimir Poetin, de verwijdering van het leiderschap binnen de Russische strijdkrachten of een Oekraïense aanval op het Kremlin.

De DIA is naar verluidt van mening dat een Oekraïense aanval op het Kremlin zou kunnen leiden tot “een grootschalige militaire mobilisatie” in Rusland of een dreigement van Poetin om tactische kernwapens te gebruiken.

U herinnert zich mijn eigen schrijven over deze kwestie in een van de laatste verslagen, waarin ik zei dat er interne rode lijnen zijn die de VS niet overschrijden, omdat ze bang zijn om Rusland per ongeluk te dwingen tot een massale mobilisatie die Oekraïne volledig onder de voet zou lopen. Deze lekken lijken de interne beraadslagingen over dergelijke scenario’s te hebben bevestigd.

Andere nieuwe geruchten doen de ronde, deze van Alistair Crook:

Zelenskyy is bereid verschillende westelijke regio’s van het land over te dragen aan Polen in ruil voor volledige militaire bijstand aan het Oekraïense leger bij de inname van de Krim. Dit verklaarde de voormalige inlichtingenofficier van de Britse inlichtingendienst MI6 Alistair Crook. Oekraïens grondgebied betekent niets voor Zelenskyy.

Een nieuw artikel in de Telegraph, met interviews met de Russische ambassadeur in het VK Andrey Kelin, bevat ook enkele interessante zaken. De Russische diplomaat verklaarde dat de cijfers voor Russische slachtoffers die in de lekken staan absurd zijn en zei dat Rusland een 7:1 kill ratio houdt ten opzichte van de AFU.

Hij stelt ook dat Rusland een voorjaarsoffensief zal beginnen nadat Bakhmut is gevallen en het weer is opgeklaard.

De titel van het artikel geeft zijn woorden verkeerd weer, waardoor het lijkt alsof hij zei dat Rusland klaar is voor een staakt-het-vuren, terwijl hij in werkelijkheid gewoon dezelfde standaard Russische lijn aanhoudt, namelijk dat ja, Rusland openstaat voor een staakt-het-vuren als Kiev aan alle eisen voldoet, waaronder volledige overgave.

Uiteindelijk, zoals iemand anders zei over het komende zogenaamde Oekraïense offensief:

  (Video's) Verwoesting in Bakhmut: Meer dan 10.000 Oekraïense soldaten dood in de grootste slag van de oorlog - Troepen door de Russen omsingeld en bestookt

Als de Oekraïense strijdkrachten er niet in slagen de Russische strijdkrachten een beslissende nederlaag toe te brengen in de slag om de Azovzee, dan zal Oekraïne in doodsnood verkeren. Het Westen heeft alles wat het kon in de strijdkrachten van Oekraïne gepompt, de tweede kans op een beslissende slag zal zich lange tijd niet voordoen, en Rusland is ondertussen net begonnen zijn militair-industrieel complex op te zetten voor een totale oorlog.

En The Times slaat in zijn nieuwe artikel een zeer zure toon aan, die precies aangeeft wat wij hebben gezegd, namelijk dat de tijd dringt en dat dit wel eens de “laatste kans” voor Oekraïne zou kunnen zijn, vooral omdat er bij een mislukking van het offensief geen troepen meer overblijven voor een tweede poging.

Deze samenvatting schetst een zeer somber beeld:

De vechtlust van de Oekraïense strijdkrachten is groot, maar de groeiende twijfels over de westerse steun kunnen ertoe leiden dat het lente-offensief wordt verstoord. The Times schrijft hierover en vraagt zich af of het tegenoffensief van de Oekraïense strijdkrachten de laatste kans van Oekraïne is in de confrontatie met de Russische Federatie.

Als het offensief mislukt, zullen de strijdkrachten niet voldoende zijn voor een tweede aanval, en het blijft een open vraag of er nog een grote ronde van herbewapening door de bondgenoten van Oekraïne zal plaatsvinden. West-Europa kampt met een tekort aan voorraden. De regering-Biden heeft concurrerende prioriteiten – in het Verre Oosten en in de presidentiële race tegen een oplevende Trump.

Dit geeft het tegenoffensief een do – or-die gevoel. Degenen in Europa en de Verenigde Staten die hebben afgezien van het oproepen tot nieuwe onderhandelingen, waarbij vrijwel zeker “Oekraïense gebieden in ruil voor vrede” betrokken zijn, zullen zich opnieuw gaan uitspreken als er opnieuw een impasse ontstaat. Bovendien is het Westen er niet zeker van dat het Kharkiv-offensief van de Oekraïense strijdkrachten van vorig jaar kan worden herhaald.

Volgens insiderinformatie jaagt het Westen Zelensky al op: ofwel een aanval, ofwel het ondertekenen van vredesakkoorden, wat het verlies van gebieden en vrijwel zeker het verlies van macht betekent. De slogan “do or die”, die in het materiaal van The Times wordt gebruikt, is dus relevanter dan ooit.

**

Over het onderwerp van de lekken: een interessant weetje dat onder de radar bleef, was het bericht op een van de gelekte pagina’s dat Rusland zijn Orion Inokhodets drone had getest, en sommigen hebben gemeld dat Rusland er nu 4-8 per maand produceert.

Een ander nieuw opgedoken deel uit de lekken geeft een oogverblindend verslag van hoe de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin de Amerikaanse inlichtingendiensten opdroeg zich terug te trekken en veel verder van het Russische luchtruim te vliegen dan de eerder toegestane norm:

De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin heeft blijkbaar Amerikaanse luchtmachtpiloten bevolen niet dicht bij het Krim-schiereiland te vliegen, volgens The Washington Post, die geheime documenten van het Pentagon en de Amerikaanse inlichtingendienst heeft bestudeerd die online zijn uitgelekt.

Een daarvan toont een kaart van de Zwarte Zee, waarop gebieden staan aangegeven waar verkenningsvliegtuigen kunnen vliegen. Hun grenzen beginnen ongeveer 19,3 km van de kust van de Krim, “wat in overeenstemming is met het internationaal recht”, aldus de publicatie. De kaart tekent echter ook een lijn op ongeveer 80,4 km van het schiereiland met de aanduiding SECDEF Directed Standoff, wat volgens de publicatie “aangeeft dat Austin de Amerikaanse piloten hoogstwaarschijnlijk opdracht heeft gegeven de vliegtuigen uit de buurt van het schiereiland te houden.”

Dit werd vervolgens overstemd door een nog groter bericht, namelijk dat een soortgelijk incident vorig jaar tussen een Russische Su-27 en een Britse RC-135 veel erger was dan toen gemeld. Sommigen herinneren zich misschien nog de berichten over dit incident, die als beslist “fout” overkwamen, omdat ze vaag iets vermeldden over een Russisch vliegtuig dat een raket afvuurde “in de buurt” van de RC-135, wat toen niet helemaal logisch was.

Bron: https://www.dailymail.co.uk/news/article-11336119/Russian-aircraft-fired-MISSILE-near-British-plane-Black-Sea.html

Maar nu beweren de lekken dat het incident “veel ernstiger” was dan aanvankelijk gemeld:

De Washington Post, die gelekte geheime documenten van het Pentagon citeert, beweert dat een Brits RC-135 Rivet Joint verkenningsvliegtuig in de herfst van 2022 bijna werd neergeschoten door Russische Su-27 gevechtsvliegtuigen in het luchtruim boven de Zwarte Zee.

Een Russische straaljager schoot vorig jaar bijna een Brits verkenningsvliegtuig neer … het incident was belangrijker dan oorspronkelijk bekendgemaakt en zou de VS en haar NAVO-bondgenoten rechtstreeks kunnen betrekken bij de oorlog in Oekraïne.

In een ander document staat dat Franse en Britse vliegtuigen in de periode van 29 september 2022 tot 26 februari 2023 observatievluchten boven de Zwarte Zee hebben gemaakt met een bemanning aan boord, terwijl de Amerikaanse luchtmacht onbemande vliegtuigen heeft ingezet, waaronder de RQ-4 Global Hawk, RQ-170 Sentinel en MQ-9 Reaper. Zoals in het materiaal wordt uitgelegd, werden elke maand meerdere van dergelijke vluchten uitgevoerd. Het document heeft het stempel SECRET/NOFORN, wat overdracht aan niet-Amerikaanse burgers verbiedt. Het beschrijft in detail de reactie van Rusland op de vluchten van Amerikaanse, Britse en Franse vliegtuigen.

Het document beschrijft dus het incident van 29 september. Zoals het hoofd van het Britse ministerie van Defensie, Ben Wallace, eerder beweerde, vuurde toen een van de Russische Su-27 gevechtsvliegtuigen een raket af in de nabijheid van het Britse RC-135 Rivet Joint verkenningsvliegtuig, dat “routinepatrouilles uitvoerde” in het internationale luchtruim boven de Zwarte Zee. Volgens Wallace heeft hij het incident besproken met de Russische minister van Defensie Sergei Shoigu. Volgens het hoofd van het Britse militaire departement heeft een inspectie door de Russische autoriteiten uitgewezen dat de raket per vergissing door de Su-27 is afgevuurd. Moskou heeft geen commentaar gegeven op het incident. Volgens het document zou een Russische straaljager “bijna een Brits vliegtuig hebben neergeschoten” voor de kust van de Krim. Volgens de publicatie benadrukt dit incident “het evenwicht dat westerse militaire functionarissen proberen te bewaren: bijstand verlenen aan de Oekraïense strijdkrachten, informatie verzamelen over het verloop van militaire operaties, zonder betrokken te raken bij een direct conflict met Moskou.”

Ze lijken echter geen nieuwe echte details te geven, dus we moeten maar extrapoleren wat de “ernst” werkelijk zou kunnen inhouden. Mijn enige onderbouwde gok is dat de raket(ten) veel dichter bij het vliegtuig werd(en) afgevuurd dan gemeld, en misschien na een radarwaarschuwing van het vliegtuig.

Een raket van potentieel 200-500k dollar verspil je niet zomaar als ‘krachtmeting’, zoals je een paar goedkope vuurpijlen of iets dergelijks zou uitwerpen. Dus het feit dat de Russische jager een raket afvuurde, kan alleen maar betekenen dat er iets heel ernstigs aan de hand is.

Maar laten we overgaan naar wat voor mij misschien wel het grootste verhaal van allemaal is in de afgelopen tijd, en dat ook enigszins onder de radar is gebleven. Enkele dagen geleden kwam de enorme bekentenis van iets waar ik zelf elders voor werd uitgelachen, maar dat nu eindelijk aan het licht is gekomen als zijnde altijd al waar geweest. De beruchte aanvallen op de kerncentrale van Zaporozhe.

Nieuwe onthullingen bevestigen voor 100% dat Oekraïne vorig jaar inderdaad massale pogingen heeft ondernomen om de Energodar kerncentrale te bestormen, en dat de omvang daarvan zelfs groter was dan we dachten.

The Times berichtte over de mislukte poging van de Oekraïense strijdkrachten om de kerncentrale van Zaporizhia in te nemen, afgelopen najaar. Een groep van meer dan 600 soldaten van elite-eenheden van de Oekraïense strijdkrachten nam op 19 oktober vorig jaar deel aan de operatie om de kerncentrale in te nemen, die voor Kiev op een mislukking uitliep. Soldaten van de Oekraïense strijdkrachten probeerden te landen op de linkeroever van de rivier de Dnjepr, bij de landing waren meer dan 30 boten betrokken. Kiev heeft het feit van de aanval op Europa’s grootste kerncentrale niet officieel erkend, maar vertegenwoordigers van de Oekraïense speciale diensten, waaronder de militaire inlichtingendienst, en de marine vertelden de krant de details van de poging om de centrale in te nemen.

“De Russen hebben een zeer dichte verdediging gebouwd, ze hebben alles ondermijnd,” zei een van de Oekraïense officieren. “Toen we naderden, haalden ze zelfs tanks en artillerie tevoorschijn en begonnen ze ons recht over het water te beschieten.” Tegelijkertijd probeerde de Oekraïense kant, zoals The Times benadrukte, de posities van eenheden van de Russische strijdkrachten op de linkeroever van de Dnjepr te bestoken met behulp van MLRS HIMARS. Door de massale beschietingen van de Russische strijdkrachten kon de belangrijkste groep Oekraïense militairen niet op de linkeroever van de Dnjepr landen. Een kleine groep soldaten van de Oekraïense strijdkrachten, die toch de oever bereikte, ging aan de rand van Energodar een drie uur durend vuurgevecht aan met Russische soldaten. Het werd vernietigd.

Zoals blijkt uit de tweede alinea hierboven, geven ze zelfs een gigantische bekentenis: dat de AFU HIMARS heeft gebruikt om Russische posities bij de fabriek te bestoken. Vergeet niet dat eerder werd bevestigd dat de VS groen licht moet geven voor elk HIMAR-doel/gebruik via een toestemmingsketen. Dit is stilzwijgend bewijs dat de VS in feite medeplichtig was aan het aanvallen van een kerncentrale.

Klik voor groot

Niet alleen heeft dit grote gevolgen voor de nucleaire commissie van de IAEA, maar dit raakt ook een zeer dunne rode lijn voor nucleaire confrontaties tussen grootmachten. Met deze stilzwijgende bevestiging zou Rusland veel bewijs en munitie hebben voor grote nucleaire afschrikkingsescalaties. Dit alleen al zou verantwoordelijk kunnen zijn voor veel van de nieuwe nucleaire doctrinaire veranderingen die Rusland heeft doorgevoerd, zoals besproken in het laatste rapport.

Dus al die rapporten van het Russische MvD, die als “nep” werden bestempeld en door velen, zelfs aan de pro-Russische kant, werden aangevallen en bespot, waren correct, en die mensen kunnen nu hun gal doorslikken.

Ten tijde van de aanvallen had ik tientallen video’s geplaatst met bewijzen van de slachtoffers die de AFU maakte bij deze mislukte aanvallen:  123456789101112, enz. Noem dit een rechtvaardiging. De Russische MvD heeft eens te meer bewezen achteraf accuraat te zijn.

Hier is een RT-artikel over hetzelfde.

**

Een ander interessant bericht dat Poetin zelf toevallig bevestigde, was hoe overgevende AFU-troepen door hun eigen troepen van achteren werden beschoten. In dit geval kondigde een Oekraïense commandant zelf zijn overgave aan op een open radiokanaal, dat de Russische troepen juist daarom in de gaten houden. De Russische troepen organiseerden een kort staakt-het-vuren in die sector om de overgave van de commandant en zijn troepen te vergemakkelijken.

De AFU ontketende vervolgens een enorm spervuur op hen, waarbij naar verluidt alle overgevende troepen werden gedood:

Op 5 april, bij Avdiivka, tijdens de overgave van een Oekraïense commandant en zijn mannen, zei het Russische ministerie van Defensie.

Het gaat om de commandant van het bolwerk van de eenheid van de 53e Gemechaniseerde Brigade van de Strijdkrachten van Oekraïne. Tijdens de strijd zette de officier een open radiokanaal aan en kondigde zijn vrijwillige overgave aan.

Om het Oekraïense leger in staat te stellen zich veilig terug te trekken, staakten de Russische strijders de vijandelijkheden. Tot de ochtend werden de Oekraïense militairen in een schuilplaats geplaatst. s Nachts opende de AFU echter het vuur op hun locatie.

’s Nachts opende de Oekraïense artillerie doelgericht zwaar vuur op de schuilplaats waar de overgegeven Oekraïense militairen zich bevonden,

– aldus het Russische ministerie van Defensie in een verklaring.

Er wordt op gewezen dat de AFU ongeveer 300 granaten van groot kaliber heeft afgevuurd. Als gevolg daarvan werden alle overgegeven Oekraïense militairen gedood.

Een ander belangrijk bericht is dat Rusland in feite de neergehaalde Amerikaanse MQ-9 Reaper heeft opgevist en overgedragen aan het topinstituut KRET, dat verantwoordelijk is voor Ruslands belangrijkste EW-platforms, die er naar verluidt zeer gevoelige details uit sprokkelt:

Het Russische ministerie van Defensie heeft onschatbare informatie verkregen over de kenmerken van een aantal cruciale radio-elektronische componenten van de MQ-9 Reaper. Dit is een koepel multispectrale optronische systeem AN / AAS-52, en een complexe (container type) oppervlakteradar verkenning AN / APY-8, en telemetrie en beveiligde satelliet communicatie stations, en gegevensuitwisselingssysteem Link-16 terminal.

Uit informatie van JSC KRET en FGBU Central Research Institute van het Russische ministerie van Defensie blijkt dat specialisten van deze organisaties niet alleen de pin-out van de ultrahoge-frequentie-eenheden van de APY-8 radar konden bestuderen, maar ook de vermogensparameters van de werking ervan konden bepalen, met inbegrip van de inverse synthetische apertuur (ISAR) en synthetische apertuur (SAR) modi. Zij kunnen ook de storingsimmuniteit en de radarresolutie bij benadering berekenen op basis van gegevens van primaire (secundaire) conversieapparaten voor gereflecteerde radarsignalen.

Bovendien kunnen ze nu de vergroting berekenen van de langeafstandsoptiek en -elektronica van de AN/AAS-52: de infraroodkijker en de tv-module. Ook het type of de resolutie van de daarin gebruikte matrixfotodetectoren blijft geen geheim. In de toekomst zal het mogelijk zijn het vermogen van het Amerikaanse complex te analyseren om Russisch militair materieel op verschillende afstanden en in verschillende weersomstandigheden te identificeren en te classificeren.

De frequentieparameters van telemetrie, communicatie en informatie-uitwisseling via satellietkanalen en de schatting van de immuniteit voor Link-16 jamming zijn beschikbaar gekomen voor Russische specialisten, waardoor effectieve tegenmaatregelen door Russische elektronische oorlogsvoering kunnen worden gesimuleerd.

Lees deze thread voor meer gedetailleerde informatie: https://twitter.com/Cicke69/status/1644463225306759168

**

Als een kort intermezzo van geringe intensiteit wilde ik dit lange artikel van een Russische zender delen over hoe de Russische troepen zich aan het front bevinden. Voor degenen die niet geïnteresseerd zijn, kunt u dit gedeelte overslaan naar meer sappige stukjes.

Maar dit beantwoordt de vragen die velen hadden over hoe Russische troepen ter grootte van een brigade zich precies verdelen aan een front dat voortdurend wordt bedreigd door massale precisieaanvallen van HIMARs, die een hele eenheid in één keer kunnen wegvagen.

Dit is wat de insider hierover te zeggen had:

Bijzonderheden van de decentralisatie van beheer en verblijf van personeel ( 1/2 )

Ik wil dit punt al lang ophelderen, omdat ik in de communicatie met burgers een misverstand zie over de inrichting van het leven, het beheer en de inzet van personeel in de gevechtszone.

Iemand heeft het idee (geen grappen), naar het voorbeeld van Amerikaanse militanten, dat er een bepaalde basis is waar auto’s heen en weer rijden, de parachutisten in marstempo lopen, iemand tegen de achtergrond push-ups doet, bezweet, een of andere zwarte commandant loopt en een groep jongens op gevechtsmissie stuurt – een motivatietoespraak houdt. Daarna stappen de jongens die “Hurrah” roepen in de Urals stappen en de zonsondergang tegemoet rijden.

Iemand anders heeft een bescheidener idee: er is een bepaalde kazerne waar iedereen zit, traint op een nabijgelegen oefenterrein en gaat op gevechtsmissie.

In werkelijkheid ziet alles er ongeveer zo uit:

Een brigade of divisie heeft ongeveer honderd “locaties” waar het minimum aantal mensen woont – tot 30-40 in de “grootste” en van 2 tot 20 in de standaard.

Standaard verblijfplaatsen zijn kelders, privéwoningen, appartementen, schuilholen op 2-3 verdedigingslinies, kelders op 1 linie.

Bijna niemand, behalve de commandanten, kent elkaar.

Soldaten (behalve degenen die sinds 2014 hebben overleefd) kennen de overige 99% van het personeel van de eenheid niet.

Producten worden geleverd aan de belangrijkste locaties. Het eten is eentonig, maar er zijn geen problemen mee.

Het is niet moeilijk te raden dat iedereen verspreid is vanwege de dreiging van beschietingen door Khimari (HIMAR’s). Als je zelfs maar 200 mensen bij elkaar brengt, vliegen ze zeker op hen.

Tot nu toe zijn de debiele officieren die, op een afstand van 5-10 km van de frontlinie, naast verschillende Urals met mensen en materieel, colonnes zetten, niet vertaalt. Omdat het voor hen zo “handig” is en ze niet begrijpen hoe het anders kan – om transport met mensen en materieel op minstens 20-40 meter afstand te regelen. Tot nu toe zijn er debiele officieren die gemakshalve proberen een compagnie of een heel bataljon op één plaats te krijgen. Dat kan niet. Maar in de volledig in diskrediet geraakte “MOD-academies” – daar werd geen moderne oorlogsvoering onderwezen. Hier kunnen ze dat niet.

Wat is de complexiteit van de locatie van het personeel?

De achterste officieren (en er zijn geen anderen) zijn gewend aan het feit dat er een kazerne is waar iedereen in stapels slaapt. Ze hebben hem deze barak gegeven – daar hoort hij te wonen. Deze jongens hebben in hun leven geen andere opties gezien.

Hier heb je een stel mensen, laten we zeggen 300 mensen. Je bent aangekomen – waar zet je ze neer? Wie weet.

Degenen die slimmer zijn wenden zich tot de officieren van de LDNR, dat wil zeggen tot de lokale strijders, voor hulp. Donbass is extreem verzadigd met bomschuilplaatsen en gebouwen voor dubbel gebruik – daarom is de beste en gemakkelijkste manier om personeel te verdelen, te onderhandelen met de eigenaars van deze panden (de meerderheid gaat vooruit). Communiceer met de plaatselijke bewoners in dorpen en steden – zij kunnen afgebroken lege gebouwen met goede kelders voorstellen. Verder is het noodzakelijk om zelfstandig elektriciteit aan te leggen of een generator te kopen, benzine te tanken en de economie op alle mogelijke manieren uit te rusten.

Alle vervoer moet onder loodsen worden gehouden, zorgvuldig gecamoufleerd, alle apparatuur moet ver van elkaar staan – het is verspilling om op afzonderlijke doelen te werken – de vijand vuurt alleen in clusters.

Na aankomst op de locatie hebben vooral domme achterhoofden het idee in hun hoofd dat mobiele telefoons, internet enz. de schuld van alles zijn – nee.

Individuele lokale bewoners (sympathisanten met uprops) melden (voor geld) onmiddellijk al het laatste nieuws aan de SBU – inclusief wie er is binnengereden, wie er in welke hoeveelheid is aangekomen en waar ze zijn.

Een lokale bewoner komt gemakkelijk opdagen, rookt met goedgelovige soldaten die in het beste daglicht willen staan – zoekt uit wie er is aangekomen, geeft morele steun en gaat dan een rapport schrijven aan de SBU. Hetzelfde wordt gedaan door individuele militairen die zeer gekrenkt waren, of menigten, die oorspronkelijk aan de kant van de dille stonden.

Het belangrijkste om te begrijpen is dat de vijand alles weet. Waar zijn alle commandoposten, apparatuur, waar en wanneer wordt er gereisd. En het gaat niet om telefoons.

Daarom is decentralisatie de beste manier om personeel en uitrusting te beschermen.

Ja, beheer is erg moeilijk, er is een grotere behoefte aan communicatiemiddelen, maar het is beter dat iedereen last en ongemak heeft dan dat iedereen dood is.

Zo, hier hebt u een gedetailleerde uitleg van de nachtmerrie die de moderne oorlogsvoering is. Alles, van brigades en bataljons en compagnies, moet worden opgesplitst in hooguit 20-40 man, en het liefst 2-10 man op één plaats. Dit levert, zoals u zich kunt voorstellen, een nachtmerrie op voor de logistiek en het groeperen van mensen voor aanvallen/offensieven.

  Scott Ritter: Tegenoffensief Oekraïne botst op verdedigingsmuur

Dit is een van de redenen waarom zulke kleine eenheden in het algemeen worden gebruikt. Alles is in zekere zin gefragmenteerd en geatomiseerd door de overhangende dreiging van precisiewapens die een hele eenheid kunnen wegvagen, zoals vorig jaar bij de beruchte aanval waarbij 50 tot 200 Russische troepen allemaal tegelijk omkwamen.

Het is dus de taak van elke commandant om de inkwartiering voor al zijn troepen uit te zoeken, en het wordt een soort ambachtelijke, ieder voor zich-taak, waarbij elke respectieve commandant creatief moet zijn en extra hard moet werken om een goed beveiligde inkwartiering voor zijn mannen te vinden.

Dit is een gebied in het bijzonder waarop Dr. Philip Karber, in de eerder geciteerde video, de Amerikaanse strijdkrachten op de korrel neemt. Amerikaanse legers hebben nog nooit zoiets meegemaakt of ermee te maken gehad, en Karber schetst specifiek hoe Amerikaanse bases en achterste C2/3-gebieden reusachtige sitting ducks zouden zijn, “gloeiend” met enorme hoeveelheden signaalstraling die gemakkelijk van honderden kilometers afstand zouden worden opgepikt door Russische troepen.

Te oordelen naar de geïrriteerde toon van de Russische auteur hierboven, kan men zien dat Rusland zich slechts aanpast aan deze realiteit, en niet zonder zijn eigen valkuilen. Afgaande op het geringe aantal tragische incidenten, zoals de eerder genoemde HIMAR-slag, zou ik zeggen dat ze het vrij goed doen.

**

Het andere grote nieuws was de ontdekking van een video waarop te zien is hoe Russische troepen op brute wijze een AFU-soldaat onthoofden, wat in de westerse media tot de nodige verontwaardiging heeft geleid.

Een paar dingen hierover. Ten eerste bevestigde CossackGundi (Aiden Aslin) op zijn account dat het een huurling van Kraken/Foreign Legion was die werd onthoofd, waarbij sommige berichten beweerden dat de Russische soldaten in feite Wagner-troepen waren.

Ik hoef u er niet aan te herinneren dat de Kraken, samen met het Tornado bataljon, een van de twee “ergste van de ergste” groepen in Oekraïne is, die berucht zijn om massale kinderverkrachtingen en elke denkbare vorm van verkrachting en moord.

Ten tweede ging de verontwaardiging verloren door het feit dat er nu twee nieuwe video’s van AFU-zijde zijn opgedoken als schijnbare ‘vergelding’, waarop AFU-soldaten een DPR-soldaat onthoofden en vervolgens de DPR-vlag in de mond van zijn afgehakte hoofd stopten terwijl ze het naar de camera tilden. En een andere video toont de levende begrafenis van een of andere naamloze krijgsgevangene door AFU-troepen.

Afgezien van alle eerdere beruchte video’s die ik van de AFU heb gezien, waaronder één waarin de ogen van een Russische krijgsgevangene worden uitgestoken met een mes terwijl hij wordt gedood, één waarin een kruipende krijgsgevangene wordt getoond die door zijn rug wordt gespietst met een lange metalen paal en vervolgens wordt verteld dat hij verder moet “kruipen” voordat hij wordt gedood, andere video’s waaronder de beruchte “kniekappende” martelingen, en een video van een Russische krijgsgevangene die in brand wordt gestoken terwijl hij aan een metalen tank hedgehog is vastgeketend – afgezien van al deze dingen, en de andere gruwelijke onthullingen zoals AFU-leden die de botten/tanden van Russische militairen verzamelen en online verkopen, en zelfs een huurling die de afgehakte vingers van overleden Russische soldaten verzamelt.

Bovenop al deze dingen zijn er nog andere groteske programma’s die de AFU momenteel openlijk uitvoert, waaronder het volgende:

1.) Een website genaamd SignMyRocket waar u een boodschap kunt kopen die op artilleriegranaten en diverse andere munitie wordt geschreven om op Rusland te worden afgevuurd.

https://signmyrocket.com/

Dit is een zeer succesvolle onderneming die al enkele miljoenen dollars van sponsors heeft opgehaald, met voorbeelden als deze die u zelf kunt kopen op hun pagina:

En raad eens? De westerse media is wild enthousiast over deze onderneming:

Iedereen, NyTimes, tot Washington PostBusiness Insider, en Vice , heeft überhaupt smakelijk bericht over het vernuft van de onderneming om geld in te zamelen voor het bloeddorstige regime van Oekraïne.

Yahoo News bijvoorbeeld, vergoelijkt de zaak vrolijk door op te merken hoe je met een gesponsord bericht plaatsvervangend enkele orks kunt doden:

Anton Sokolenko, een 22-jarige IT-student uit Cherkasy, centraal Oekraïne, vertelde Insider dat hij duizenden dollars heeft ingezameld om de lokale troepen te steunen via de $40 per granaat deal.

Zijn advertenties, op social media platforms zoals Reddit, hebben ertoe geleid dat berichten als “Happy Father’s Day” en “From Albania, with love” op granaten worden geschreven voordat ze worden gebruikt.

“Je hebt een kans om orks te doden met je tekst op 82mm artilleriegranaat die op Russische soldaten zal worden afgevuurd,” luidt een van Sokolenko’s promotieposts. (Ork is een gebruikelijke Oekraïense belediging voor Russische soldaten).

“U ontvangt een foto van uw gesigneerde granaat.”

2.) Oekraïense soldaten zijn een nieuwe onderneming begonnen waarbij u zelfs kunt betalen om een gevangen krijgsgevangene te martelen. Verschillende tarieven kunnen verschillende graden van marteling kopen. Hoe innovatief!

In ons menu:

Een slag in het gezicht met een hand – 444 hryvnia

Steek in de maag

hand – 999 hryvnia

voet – 1199 hryvnia

Schop in de ballen met een voet – 1999 hryvnia

Speciale bepalingen – over de kosten wordt apart onderhandeld.

AFU-schurken slaan een Russische gevangene voor geld en zenden dit allemaal uit op Instagram!

Ukro-degeneraten plaatsen prijzen voor het martelen van Russische krijgsgevangenen in verhalen, en publiceren vervolgens een “videoverslag” waarin te zien is hoe de taken van de donateurs zijn voltooid.

Voor 444 hryvnia – ze slaan hem in het gezicht, slaan in de maag met een hand – 999 hryvnia, schoppen – 1199 hryvnia.

In verhalen scheppen ze op dat ze op deze manier 10.000 UAH in een dag hebben opgehaald. Waarom de administratie van Instagram (verboden in de Russische Federatie) op geen enkele manier reageert op deze frames is niet duidelijk.

Ja, dit screenshot hierboven linkt naar een reeks video’s waarin een vastgebonden krijgsgevangene wordt gemarteld met speciale kortingen op hun “menu” van verschrikkingen. U kunt naar het bovenstaande account gaan en de video’s zelf bekijken als u niet kleinzerig bent of het niet gelooft.

3.) En hier is een nieuwe waarvan ik pas onlangs hoorde:

AFU ghouls verkopen nu persoonlijke brieven van de kinderen van overleden Russische militairen als ‘souvenirs’ online:

Dus, wat kan ik zeggen behalve… dat ik nogal apathisch ben over de Kraken-video.

**

Over andere dingen. Een nieuw rapport van B. Chance Saltzman, hoofd ruimteoperaties van de Amerikaanse Space Force, beweert dat Rusland ingrijpt in Amerikaanse satellieten.

Volgens een topgeneraal van de Amerikaanse Space Force gebruikt Rusland ruimtewapens in zijn oorlog tegen Oekraïne. Russische troepen hebben GPS-signalen gestoord van Amerikaanse satellieten die door Oekraïense troepen worden gebruikt.

Ondanks het storen van de signalen van de satellieten heeft Moskou nog niet geprobeerd er een te vernietigen, en een deskundige denkt dat dit komt omdat de Russische ruimtevaartcapaciteiten nog niet volledig ontwikkeld zijn en een conflict met een grote wereldmacht niet zouden overleven.

“Ze hebben geen enkele aarzeling getoond om deze systemen te testen,” zei Saltzman op 5 april tijdens een forum over ruimteverdediging dat werd gehouden door het Mitchell Institute of Aerospace Studies.

“En ze hebben alle plannen om in een conflict gebruik te maken van ruimtewapens, zoals we zien in de oorlog in Oekraïne. We hebben cyberaanvallen gezien tegen aanbieders van satellietinternet, evenals aanhoudende SATCOM- en GPS-storingen,” voegde Saltzman eraan toe.

Rusland werkt daarentegen naar verluidt aan een nieuw geïntegreerd anti-satellietsysteem dat de eerder bekende platforms van grondlasers, Il-76 luchtlaser en Mig-31 gelanceerde anti-satellietraket combineert.

Rusland werkt aan een nieuw gecombineerd anti-satellietsysteem

Het systeem zal bestaan uit het raketsysteem Kontakt op basis van de MiG-31D gevechtsinterceptor, de Sokol-Eshelon gevechtslaser op het Il-76 transportvliegtuig en de Peresvet laser op de grond.

Combinatie is noodzakelijk voor meer flexibiliteit en de mogelijkheid om doelen met verschillende methoden te beïnvloeden: van laserstraling tot raketten.

Enkele dagen geleden kondigde het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken de mogelijkheid aan van een “gepaste reactie” op de acties van Oekraïne en westerse landen die proberen Russische civiele communicatiesatellieten te beïnvloeden.

Dit gebeurde na een nieuw bericht dat de VS in feite zelf probeert te knoeien met Russische civiele satellietsignalen.

Ander militair nieuws is de aankondiging van het Russische defensiebedrijf Rostec dat de staatsproeven voor het Arena-M APS (Active Protection System) zijn afgerond.

Het is geslaagd voor specifieke kwalificaties ten opzichte van onlangs opgestelde westerse antitanksystemen, wat betekent dat het nu klaar is voor showtime:

“Het pantsersysteem heeft tests doorstaan onder een uitgebreid programma: niet alleen tegen geplande doelen gesimuleerd door munitie van Russische makelij, maar ook buitenlandse trofeemunitie die door Rusland in beslag is genomen. Het pantserpakket heeft zijn efficiëntie bewezen”, aldus de Groep.

De voorbereidingen voor het accepteren van de Arena-M reactieve pantseruitrusting voor gebruik als onderdeel van T-72 tanks bevinden zich momenteel in de laatste fase, aldus het concern.

“Het Russische Ministerie van Defensie is geïnteresseerd in het zo snel mogelijk uitrusten van gepantserde troepen met de Arena-M uitrusting”, aldus het persbureau van de Groep.

Zij melden het voornemen om Russische T-72’s en T-80’s in de toekomst “zo snel mogelijk” met het systeem uit te rusten. We zullen zien of en hoe dat daadwerkelijk gebeurt.

  Hoe lekken in de media over het Oekrainse offensief te interpreteren

De T-14 Armata is al voorgebouwd met zijn eigen APS, Afganit genaamd, dat nog geavanceerder zou zijn. Voor wie het niet weet: de enige huidige tank ter wereld met een standaard APS-systeem dat al op grote schaal wordt gebruikt, is de Israëlische Merkava met het ‘Trophy’-systeem, dat de VS hebben aangepast voor hun eigen Abrams, maar slechts een kleine partij van de allernieuwste M1A2 SEP3.

Het systeem werkt met kleine millimetergolfradarblokken rond de koepel die inkomende projecten detecteren. Ze negeren alles wat ’te langzaam’ beweegt en filteren het uit, zodat het systeem niet afgaat als een soldaat een sneeuwbal naar de tank gooit of iets dergelijks.

Wanneer de kleine radars het snel bewegende object detecteren, laten ze een bus met een soort explosieven los die de inkomende dreiging in principe vernietigt.

Over een soortgelijk onderwerp is de nieuwste Russische anti-mijntrawl waarover ik eerder sprak, de TMT-S, gezien in de SMO. Het is het meest geavanceerde sleepnet ter wereld, want het werkt tegen elektromagnetische nabijheidsmijnen. Een video is hier te zien: VIDEO LINK.

En aangezien iemand mij eerder per e-mail heeft gevraagd waarom drones niet kunnen worden gebruikt om mijnen te ruimen, is hier een interessant nieuw artikel over dat onderwerp:

https://www.msn.com/en-us/news/world/drones-aim-to-undo-ukraine-s-russian-landmine-problem/ar-AA19upoC

Een Canadees bedrijf ontwikkelt een drone met een ‘hyperspectrale’ sensor die de EMF-emissies van elektronische mijnen kan detecteren en mogelijk het slagveld ‘in kaart kan brengen’ door eroverheen te vliegen:

De manier waarop de drone van Draganfly wordt gevlogen hangt af van het type sensoren dat wordt gebruikt. De hyperspectrale sensor – voor het opvangen van elektromagnetische straling buiten het zichtbare deel van het spectrum – wordt gebruikt om een overzicht van het landschap te krijgen, dus wordt hij gevlogen op hoogtes die gewoonlijk variëren van 40 tot 400 voet.

**

Ik heb de Bakhmut-ontwikkelingen voor het laatst bewaard, dus laten we daarmee beginnen.

Er is inderdaad grote vooruitgang geboekt. Met name heeft Wagner eindelijk de belangrijke “spoorlijn” doorbroken die het westen van Bakhmut van noord naar zuid doorsnijdt.

Ten eerste is hier een kaart met het nieuw gewonnen gebied, dat zo beter zichtbaar is:

Dit is een duidelijker beeld waarop u kunt zien dat alles ten westen van de rivier in het midden is veroverd en dat de eerdere gebieden die Rusland in handen had, zijn geconsolideerd. Het kleine resterende deel van de stad kan waarschijnlijk slechts dagen in plaats van weken standhouden.

Hier is een meer gedetailleerd beeld. Zoals u kunt zien is het enige overgebleven gebied dat door de AFU wordt gecontroleerd dat kleine deel in het westen van de stad, volgens schattingen 5-10%.

Hier is een bredere kaart met aantekeningen van South Front:

Klik voor groot

En hier is een gewone kaart van de hele stad zonder de rommel, waarop duidelijk te zien is hoeveel Rusland controleert in vergelijking met de AFU:

Het volgende is ook een interessante kaart omdat Prigozhin aankondigde dat in deze laatste push, Wagner troepen zijn afgelost door Russische eenheden langs de flanken, zodat Wagner kan worden vrijgemaakt om de binnenlandse push te doen. Dus Russische VDV en naar verluidt Spetsnaz bewaken nu de flank van Wagner tegen de vermeende ’tegenaanval’ die Oekraïne van plan was in te zetten op de noordwestelijke flanken van Wagner rond Khromovo.

Deze kaart laat zien waar Russische troepen de flanken hebben overgenomen.

Het heldere neonkleurige groen toont de zones die onlangs onder controle van Rusland zijn gebracht, terwijl het lichtere groen datgene is wat de Russische troepen eerder al in handen hadden. Volgens nieuwe berichten vechten Russische troepen voor het eerst “zij aan zij” met Wagner-troepen in het Bakhmut-gebied.

Dit benadrukt in feite onbedoeld de grillige aard van Prigozhin, die enkele dagen geleden een verklaring uitbracht dat “hij niets weet van” Russische eenheden in de buurt van Bakhmut en “ze daar niet heeft gezien”, en verklaarde dat alleen Wagner-troepen in het gebied zijn. Nu geeft hij dit plotseling vrij met de volledige verklaring dat Russische troepen de aanzienlijke flanken van Wagner allemaal hebben overgenomen.

Hieruit blijkt dat hij ofwel trolt ofwel opzettelijk desinformatie verspreidt om de andere kant voor de gek te houden met de meeste dingen die hij zegt.

Het laatste waar ik het over wilde hebben was het gebruik van Bakhmut om terug te keren naar het AFU-offensief. Maar laten we eerst vermelden dat ik eind vorig jaar al had voorspeld dat na Bakhmut, Seversk waarschijnlijk de volgende zou zijn – niet een directe aanval in westelijke richting naar Chasiv Yar en Kramatorsk, enz.

De reden hiervoor is vrij duidelijk als u de militaire strategie begrijpt, want Seversk is nu van alle kanten afgesneden, behalve van een weg naar het westen (de rivier de Donets verspert het vanuit het noorden), en is een schietschijf.

Seversk is essentieel om de Russische troepen in de Kremennaya-richting terug naar Liman te krijgen, zodat ze kunnen beginnen met het langzaam omsingelen van Slavyansk vanuit het noorden/noordoosten, zoals ze vorig jaar ooit wilden doen. Dit zal de sleutel zijn om later de agglomeratie Kramatorsk-Slavyansk in te nemen.

Maar nu blijkt dat Arestovich het ermee eens is, evenals een ander rapport dat ik heb gezien:

Wanneer Bakhmut bevrijd is, zullen de Wagners en de Russische strijdkrachten niet naar het westen gaan, naar Chas Yar, maar naar het noorden, om de richel in het Seversk gebied af te snijden. Deze informatie wordt verspreid door Arestovitsj: “Als ze Bakhmut innemen, zullen ze niet naar Chasov Yar of Konstantinovka gaan, maar naar Seversk, en nu is de sterkste Russische groep niet in de buurt van Bakhmut, maar in de richting van Limansk.”

Als je naar de kaart kijkt, is dat logisch, want Seversk ligt al in een halve cirkel:

Nu het AFU-offensief. Opnieuw wordt er met veel grote getallen gegooid, waarbij Prigozhin de Russische kant waarschuwt het niet te licht op te nemen met het volgende:

“Onderschat de vijand niet”. Dezelfde mening werd verkondigd door Prigozjin, die het aantal Oekraïense troepen dat voor het tegenoffensief is verzameld, schatte op 200.000 (volgens sommige bronnen tot 400.000 man). Volgens een aantal gegevens telt het Oekraïense garnizoen in Zaporizja meer dan 50.000 man, inclusief in het Westen getrainde strijders en nieuw materieel, waaronder tanks. In de regio Dnepropetrovsk zijn er ook grote reserves van de strijdkrachten van Oekraïne – minstens 100-150 duizend mensen. Merk op dat zij uit de buurt van het front worden gehouden en al onderweg in de strijd worden gebracht. De locatie is handig, universeel voor bijna elke richting.

En de ISW beweert het volgende voor de Russische strijdkrachten:

Wat de Russische strijdkrachten betreft, is er om voor de hand liggende redenen geen informatie uit onze bronnen. Maar het American Institute of War, onder verwijzing naar de kolonel van de Strijdkrachten van Oekraïne Dmitrashkovsky, meldde dat onze strijdkrachten 113 bataljon tactische groepen (BTG) in de richting van Zaporozhye en 205 BTG in de richting van Donetsk hadden geconcentreerd. Aangezien er 600-900 mensen in één BTG kunnen zitten, komt dit neer op 190-286 duizend reservisten die momenteel niet betrokken zijn bij vijandelijkheden. Een solide aantal.”

Het is onzeker hoe deze zender dit heeft geëxtrapoleerd om te betekenen dat de BTG’s allemaal niet-gecommitteerd reservepersoneel zijn. Het oorspronkelijke bericht van Dmitrashkovsky uit Oekraïne zinspeelde erop dat Rusland dit personeel in deze regio’s verzamelde “uit angst voor” het komende Oekraïense offensief, dus misschien kunnen we daaruit afleiden dat het gaat om defensief reservepersoneel, en niet om personeel dat actief deelneemt aan gevechten of aanvallen.

Als dat het geval is, betekent dat zeker dat Rusland meer dan genoeg reserves heeft om een eventuele Oekraïense inval op te vangen. Ik heb gezegd dat mijn persoonlijke schatting is dat Rusland nog steeds meer dan 150-250.000 van de gemobiliseerde en niet aan de strijd deelnemende troepen heeft, dus dat klopt met dit rapport, maar het is onmogelijk om het met absolute zekerheid te weten.

Sommige bronnen in de AFU twijfelen nu echter. Een Oekraïens topkanaal genaamd Come and See verklaart:

AFU stelt mogelijk het offensief uit vanwege Artemovsk (Bakhmut)

Volgens “Come and See” wordt het geplande lente-offensief van de Strijdkrachten van Oekraïne mogelijk uitgesteld vanwege de kritieke situatie bij Artemovsk (Bakhmut).

“Bakhmut verslindt veel reserves. En het is niet bekend hoeveel hij nog zal opeten”, aldus een bron die bekend is met de situatie bij de Strijdkrachten van Oekraïne.

Volgens hem blijft het Oekraïense commando reserves overdragen aan de richting Bakhmut, die betrokken hadden moeten worden bij het algemene offensief van de Oekraïense strijdkrachten.

Momenteel controleert PMC “Wagner” meer dan 80% van Artemovsk. De Oekraïense strijdkrachten blijven voorlopig het westelijke deel van de stad in handen houden.

Volgens hen blijft het UA-commando dus zijn reserves verspillen door ze naar Bakhmut te sturen. Dit zijn natuurlijk dingen die ik hier de afgelopen maanden al als influisteringen heb gemeld.

Daar komt nog bij dat op een nieuwe pagina die uit de recente lekken openbaar is gemaakt, openhartig staat dat de verliezen van Oekraïne in Bakhmut “catastrofaal” zijn en dat GUR-hoofd Kiril Budanov gedwongen was enkele van de meest elitaire geheime eenheden van Oekraïne naar Bakhmut te sturen om de situatie te “stabiliseren”.

Net als de vorige keer zal ik niet de volledige pagina plaatsen, maar deze vertalen:

UAF in Bakhmut bijna omsingeld; HUR wil elite-eenheid sturen om rampzalige situatie te stabiliseren.

Oekraïense troepen zijn vanaf 25 februari bijna operationeel omsingeld door Russische troepen in Bakhmut. Kyrylo Budanov, voorzitter van de Oekraïense hoofdinlichtingendienst (HUR), beval op 28 februari dat een elite-eenheid van de HUR daar gedurende twee weken zou worden ingezet om de volgens hem “catastrofale” situatie te stabiliseren.

Op 25 februari verstrekte de Oekraïense vicepresident Roman Mashovets de stafchef van het Oekraïense presidentiële bureau Andriy Yermak een update, waarin werd vastgesteld dat de situatie in Bakhmut nogal moeilijk was. Volgens Mashovets was er slechts één UAF-bevoorradingsweg naar Bakhmut, die werd beschoten.

Mashovets meldde dat om die redenen het moreel in Bakhmut laag was, en dat de Oekraïense troepen de indruk hadden dat ze bijna operationeel omsingeld waren. Budanov legde op 28 februari aan UAF Ground Forces Commander Lt. Gen. Oleksandr Syrskyy, HUR First Deputy Chief Maj. Gen. Oleh Ivashchenko, en een HUR-officier die alleen als Vova werd geïdentificeerd, uit dat HUR voor korte tijd eenheden naar Bakhmut zou sturen om de situatie te stabiliseren. Budanov gaf later aan Vova door dat de situatie in Bakhmut “catastrofaal” was en Syrskyy verklaarde dat de Kraken-eenheid van de HUR nodig was om te voorkomen dat de UAF Bakhmut zou verliezen.

Het is dus interessant om op te merken dat zij zelfs al in februari intern de situatie in Bakhmut als “catastrofaal” beschouwden (kan me niet voorstellen wat zij er nu van vinden), terwijl zij in hun frontale uitzendingen en openbare persberichten deden alsof alles in orde was. Nog interessanter is dat GUR-hoofd Budanov zelf Kraken-eenheden beveelt om het bloeden te stelpen.

Maar het doel van mijn bericht was het tonen van feitelijk bewijs dat de AFU in feite reserves heeft gestuurd, waaronder hun meest elitaire eenheden, om Bakhmut wanhopig in handen te houden.

Dit wil allemaal zeggen dat het idee dat de AFU haar reserves heeft verspild voor de offensieven niet ongegrond is. En ondanks dat deze “lekken” en alle recente verzuring van het moreel in de MSM mogelijk een gezamenlijke desinformatiecampagne lijken om Oekraïne zwak te doen lijken aan de vooravond van hun grote offensief, ben ik eigenlijk steeds meer geneigd te geloven dat de AFU echt niets meer heeft.

De cijfers van 200-400 man die rondgaan zijn absurd, de tanks en uitrusting zijn bij lange na niet genoeg en hun munitiesituatie is catastrofaal. Zelfs als ze een ‘doorbraak’ zouden maken, zoals een DPR-commandant onlangs zei, “wie sturen ze dan door het gat?”.

Ik begin steeds meer te denken dat er geen echt offensief komt. Het zal op niet meer neerkomen dan de beruchte pogingen in Kherson lang geleden, die met enorme verliezen werden weggeblazen. En dat is geen verandering van mening als gevolg van de lekken – als de lekken me al het tegenovergestelde doen denken, dat de AFU veel sterker zou kunnen zijn dan ze laten blijken. Het is gewoon een voorgevoel gevormd door allemaal recente Oekraïense gebeurtenissen en wat ik op het veld zie, in combinatie met hoe sterk Rusland is geworden in termen van de totale stabilisatie van de frontlinies en massale dagelijkse berichten over zijn productie en productieve industriële vooruitgang.

Ik denk dat ze weten op wat voor ramp ze zitten, en gewoon tijd kopen voor een magisch eenhoornmoment om hen te redden.

De ambassadeur van Oekraïne in het Verenigd Koninkrijk gaf ons hier een paar dagen geleden inzicht in toen hij zei dat de verliezen van de AFU op dit moment staatsgeheim zijn, maar op een dag zullen ze worden onthuld en het zal een “verschrikkelijk aantal” zijn.

Oekraïne zal de omvang van zijn “verschrikkelijke” verliezen bekendmaken zodra het conflict met Rusland voorbij is, zei Vadim Pristaiko, Kievs ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk, in een vrijdag gepubliceerd interview.

Gevraagd door de Britse tabloid de Daily Express om commentaar op het aantal slachtoffers onder Oekraïense militairen en burgers, zei Pristaiko “het is vanaf het begin ons beleid geweest om niet over onze verliezen te praten”.

“Wanneer de oorlog voorbij is, zullen we dit erkennen. Ik denk dat het een verschrikkelijk aantal zal zijn,” voegde hij eraan toe.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Poetin’s OorlogVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelMH-17 ramp: Rusland waarschuwt voor levering van “dodelijke raketten” aan Oekraïne en zegt dat dit het burgerluchtvaartverkeer kan treffen
Volgend artikelBakhmut: De eerste beelden van Wagner’s overname van het “Metalurg”-stadion – De strijd is nu beslist
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

10 REACTIES

 1. Telegraaf komt niet meer verder dan wat roddels.

  Hadden hooggeplaatste Russen plan om Poetin te saboteren tijdens chemotherapie?

 2. Een heel lang artikel met heel veel informatie. Dank hiervoor!
  Wordt dit de ZWANENZANG VAN UKRAINE❓❓❓❓‼️
  Het begint erop te lijken.
  Amerika moet knarsetandend toe geven dat dit een totale verkeerde inschatting was om het “ via Ukraine tegen Rusland “ op te nemen.
  Amerika moet toezien hoe Rusland hen strategisch en met moderne wapens en tactieken hen vele slagen te snel en te efficiënt voor zijn.
  Amerika heeft ontdekt dat de Russische wapens en materieel vele malen beter en efficiënter zijn dan hun “ oorlogsspeeltjes” oei dat is een fikse nederlaag. ❗️Ze waren altijd zo trots op hun leger…… MAAR HOOGMOED KOMT VOOR DE VAL ❗️
  Amerika , en met hen de hele wereld heeft nu kunnen inzien welke misdaden de Amerikanen steeds in landen in het midden oosten hebben begaan, met weinig middelen waren ze daar de superheld……en bombardeerden ze hele wijken met bevolking plat…….(Libië Syrie Afghanistan enz enz enz ook Vietnam zijn we nog niet vergeten………) en deze zelfde “ superheld met hun superlatieven “ wordt nu met de staart tussen de benen AFGESERVEERD.❗️Door RUSLAND NOG WEL HET LAND WAAR ZE NIET MEE WILLN SPREKEN….. 😉
  Amerika moet toezien hoe hun plannen op straat liggen, waardoor er alleen maar AFTOCHT GEBLAZEN KAN WORDEN. Aan vallen met de kaarten op tafel heeft geen zin meer……

  Amerika is de GROTE VERLIEZER IN DEZE GROTE KRACHTMETING.
  Een kat in het nauw maakt gekke sprongen. En weet wat de halve demente president nog uit de hoge hoed tovert.
  Het blijven ONBETROUWBARE “ BONDGENOTEN “ willen wij dat nog wel in Europa????

  Ze gaan nu hun inflatie naar ons exporteren…… ‼️
  Nu de dollar ook door Putin en Xi en Saudie Arabië en de BRICS landen is afgeserveerd…….
  Nu wordt Europa financieel KAPOT GEMAAKT DOOR AMERIKA…….
  EEN STELLETJE LEUKE VRIENDEN HEB JE DAN….
  Macron heeft gelijk….”.EUROPA STA OP EIGEN BENEN”❗️MAAR HET IS MISSCHIEN AL WEL TE LAAT……❓❗️

  We wachten af… één ding is zeker …… wordt vervolgd❗️

 3. Is oekraine al zo kansloos geworden dat ze oude opa’s inzetten zoals op de eerste foto. hoefde hitler pas in de laatste maanden te doen

 4. en in het geval dat de NAVO en US na een zeer bloedige oorlog met veel materiele verliezen zouden winnen van Rusland… Dan is er altijd China nog, de werkelijke grootmacht in wording… en zodra die de kans krijgen slaan ze toe

  • ik kan me namelijk niet aan de indruk onttrekken dat het eerst bedoeld was dat enkel Oekraïne en Rusland grote schade zouden ondervinden van deze kleurenrevolutie, maar nu wordt het overduidelijk dat de NAVO sterk gaat verzwakken met bijbehorende vervolgrisico’s waar geen risico analyse op gedaan wordt, want politiek is belangrijker dan het leger

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in