De titel klinkt misschien als clickbait, maar lees hieronder en u zult zien dat het beangstigend genoeg niet zo is.

Maar eerst, de video mashup van vandaag bevat Josep Borrell, die opnieuw laat weten dat de oorlog in Oekraïne binnen enkele dagen zou eindigen als het Westen zou stoppen met het financieren van het regime van Zelensky. Deze zeer openhartige bekentenis zou iedereen een idee moeten geven van hoe kwetsbaar de positie van Oekraïne is, en hoe wanhopig ze aan een zijden draadje hangen, schrijft Simplicius The Thinker.

De tweede reeks video’s toont de massale aanval van Rusland op Oekraïens munitiedepot Khmelnitsky, door sommigen de grootste van de hele oorlog tot nu toe genoemd. Dit is slechts ter illustratie van het volgende punt dat ik wil maken, namelijk dat de aanvallen van gisteren op de Russische luchtvloot veel “recency bias” bevatten. Plotseling is er onheil en somberheid, en de typische, verwachte “bezorgdheidstrollen”, enz. Maar veel mensen vergeten snel hoe groot de schade is die Rusland Oekraïne dagelijks toebrengt. De kosten van bovengenoemde aanval op Khmelnitsky alleen al zouden volgens Basurin van de DPR en andere bronnen meer dan 500 miljoen dollar bedragen.

Rybar:

Ze hebben het firmament van de aarde doen schudden.

De massale aanval van gisteren op de pakhuizen in Khmelnytskyi doet de grond schudden.

Onze bronnen zeggen dat het 649e luchtvaartdepot van raketwapens en munitie in het dorp Hrushevitsya een aanzienlijk aantal luchtdoelraketten voor SAM’s van westerse makelij – waaronder die voor Patriot SAM’s – had opgeslagen.

Volgens het aardbevingsbewakingssysteem van het Euro-Mediterraan Seismologisch Centrum werden ten noordwesten van Khmelnytskyy om 04.52 uur Moskouse tijd aardschokken van 3,4 magnitude gevoeld.

Dit feit geeft aan dat de inslag op de depots zeer effectief was – de secundaire detonatie van de wapens veroorzaakte seismologische activiteit in de aardkorst.

Ja, niet alle voorraden lagen in Grushevitsa. Het Oekraïense opperbevel heeft sinds afgelopen voorjaar wapens opgeslagen in verschillende depots in het hele land. Maar met de periodieke Russische UAV- en raketaanvallen zou het verlies van zelfs maar een partij luchtdoelraketten de Oekraïense luchtverdedigingscapaciteit aantasten.

Ayden vat het standpunt hier samen:

Een Oekraïense militaire post klaagt over hoeveel ‘eieren’ er in één mand zijn gelegd in Khmelnitsky:

In Khmelnitsky is gisteren een brand geblust na een aanval op militaire opslagplaatsen. Naast munitie zou voor 83 miljoen euro aan satellietcommunicatiesystemen, militaire tablets en gegevensversleutelingssystemen zijn vernietigd. Volgens de beschikbare informatie is in totaal 200-220 miljoen euro opgeblazen. Vracht uit Denemarken, Duitsland, Italië en Japan.

Over deze aanval is een interessant RUMINT-rapport verschenen:

Further Khmelnitsky Depleted Uranium Update.

Uitstekend onderzoek door Gleb Georgievich Gerasimov.

Op of rond 12 mei werd in Khmelnitsky een duidelijke piek in gammastraling vastgesteld, waarbij de emissie de volgende dag bleef stijgen en daarna op het verhoogde niveau bleef.

In aanmerking nemend hoe weinig gammastraling afkomstig is van verarmd uranium, wijst deze duidelijke piek in gammastraling in Khmelnitsky erop dat er een zeer grote voorraad DU-munitie werd vernietigd, waardoor het uraniumstof in de lucht terechtkwam.

Ter vergelijking: de steden Ternopol, Khmilnik en Novaya Ushitsa (afbeeldingen 3, 4 en 5) bleven op hun ogenschijnlijk normale, basisniveau. Dit wijst erop dat de Khmelnitsky-anomalie inderdaad een piek is en bevestigt de bewering dat de voorraad in Khmelnitsky DU-munitie bevatte. De bekeken kaart is bijgevoegd als zesde afbeelding.

Dit Britse geschenk zal blijven geven.

🇷🇺🇺🇦 Vermeldenswaard is dat op Oekraïense sociale netwerken paniekberichten circuleren dat tijdens de ontploffing van een munitiedepot in Khmelnytsky ook een grote partij Britse tankmunitie met verarmd uranium, die onlangs samen met Storm Shadow-raketten naar Oekraïne werd gebracht, werd vernietigd. Als gevolg van een enorme explosie zouden deeltjes verarmd uranium op het grondgebied van de regio Khmelnytsky verspreid kunnen worden, wat, gezien de ervaringen in Joegoslavië en Irak, op middellange termijn tot een uitbraak van kanker zou kunnen leiden.

Er zijn al berichten dat de stralingsachtergrond in Khmelnitsky zou zijn toegenomen. Laten we wachten op daadwerkelijke bevestiging.

Ook het genoemde Ternopil kreeg vannacht een verwoestende klap te verwerken, evenals andere gebieden:

Grote magazijnen in Ternopil getroffen.
Kaart van het grote getroffen magazijnencomplex in Ternopil.

Rusland richt dergelijke verwoestingen aan die vele malen ernstiger zijn dan zelfs het verlies van vier vliegtuigen, en het doet dit dagelijks in Oekraïne. Toch zorgt recency bias ervoor dat mensen zich blindstaren op het neerhalen van vliegtuigen en al het andere vergeten, alsof Rusland plotseling op magische wijze is gestopt met winnen vanwege één toevalstreffer.

De waarheid is dat Rusland al geruime tijd geen enkel ernstig vliegtuigverlies meer heeft geleden. Vorige zomer was er een tijd dat er wekelijks minstens één Su-34 of iets dergelijks verloren ging. Maar de afgelopen maanden hebben ze bijna niets verloren; het was een geweldige reeks, waarschijnlijk te danken aan de uitputting van de luchtverdediging van UA. Dus deze vier verliezen halen het aantal gewoon een beetje op. Maar het verbleekt nog steeds bij de enorme verliezen die Oekraïne dagelijks worden toegebracht. Immers, als dat niet het geval was, zouden mensen als Josep Borrell niet zeggen dat Oekraïne in letterlijke dagen zou instorten als de westerse steun zou stoppen.

Ook in Bakhmut krijgen ze nog steeds zware klappen. Een bron over het tegenoffensief in Bakhmut:

De AFU offerde bijna 2.500 man personeel en tientallen militaire voertuigen (waaronder 1 Leopard vernietigd door AT Mine) op voor hun tegenoffensief in de buurt van het Berkhoviskoye Reseirvoir en binnen de Soledar Tactical Region. De generale staf van de AFU had niet gerekend op zoveel verliezen; en kan moeite hebben met het organiseren van toekomstige aanvallen totdat dit aantal is aangevuld met vers vlees.

Sommigen zullen bezwaar maken tegen het bovenstaande; misschien klinkt 2.500 een beetje hoog. Maar vraag uzelf dan af: waarom is dit uiterst succesvolle tegenoffensief gestopt? Als ze over de arme gemobiliseerde Russen heen walsten, die vol afschuw vluchtten bij hun nadering, waarom zijn ze dan niet glorieus doorgegaan? Het lijkt te zijn opgebrand of op een of andere muur te zijn gestuit. Meestal is het lijden van onevenredige verliezen het enige type muur dat een abrupt einde maakt aan zo’n kort offensief. Het kan geen brandstof of munitie zijn geweest, want het is moeilijk om in een paar dagen tijd zoveel te verbruiken.

Andere bronnen beweren dat in totaal slechts 1.000 man werden ingezet bij het offensief, maar dat is moeilijk te geloven gezien de enorme hoeveelheid gebieden, zowel in het noorden als in het zuiden, die werden aangevallen. Als er in zo’n gebied 1.000 man werden ingezet, zou dat betekenen dat in sommige gebieden slechts een compagnie of minder de aanval uitvoerde.

  WWI Revisie: Heeft Oekraïne chemische wapens gebruikt tegen Russische troepen?

Over dat onderwerp, een paar updates. Prigozhin blijft beweren dat er grote wrijving is met de Russische MvD:

Hoewel hij voor het eerst enkele Russische eenheden prees:

“Vannacht heeft de vijand geen actie ondernomen om verder op te rukken. Bij het Berkhovsky reservoir waren we, zoals ik al zei, gedwongen een deel van onze eenheden te plaatsen om de verdere opmars van de vijand tegen te houden. De strijders [van de RF strijdkrachten] die niet wegliepen van de verloren posities voegden zich bij ons. Sommige van hen bezetten met succes hun posities en buigen, ingebouwd in het totale systeem, het offensief van de vijand af. Wat betreft de voortdurende informatie dat de luchtlandingstroepen ons helpen, ik weet het niet, ik heb ze niet gezien. De luchtlandingstroepen zouden in theorie de posities heroveren die door andere eenheden waren verloren. Maar voor zover ik weet, zijn deze posities nog steeds in handen van de vijand. Daarom weet ik niet waar de luchtlandingstroepen zijn en wie ze helpen. PMC “Wagner” blijft oprukken binnen Bakhmut. Zodra we Bakhmut inslaan, is het de taak van de luchtlandingstroepen of andere eenheden om het [Bakhmut] te behouden”. – zei Prigozhin in een verklaring

Een korte opmerking over het bovenstaande. Gisteren had iemand in de commentaren een goede vraag over, waarom al deze vermeende “vluchtende” eenheden altijd LPR/vrijwilligers/etc. blijken te zijn, zoals in mijn berichtgeving, en er nooit nieuws is over echte Russische eenheden. Waar zijn de werkelijke Russische eenheden?

Om dat een beetje op te helderen:

Ten eerste zei ik niet met 100% zekerheid dat geen van de eenheden in verband met al het recente drama rond het Bakhmut-tegenoffensief Russisch waren, maar simpelweg dat ik tussen alle namen van eenheden die ik persoonlijk had gezien en onderzocht, geen 100% definitieve Russische eenheid kon vinden. Van één eenheid waarover veel discussie was, het 72ste, wordt beweerd dat het Russisch is, en ik twijfel daar niet per se aan, maar ik kan er geen info over vinden in officiële Russische OOB’s. Misschien is het een nieuwe eenheid. Degenen die ik wel heb gevonden of al ken (zoals het 2e en 3e Korps) zijn bekende LPR/vrijwilligersbrigades.

Er was er één waar ik niet zeker van was, het 374e, maar een nieuwe video die vandaag is vrijgegeven, lijkt een Russische eenheid te tonen die zich identificeert als het 374e en beweert zich bij Wagner te willen aansluiten. Het is niet volledig bevestigd, maar we kunnen aannemen dat dit een Russische gemobiliseerde eenheid is. Ook ben ik een nieuwe eenheid tegengekomen die lijkt te hebben deelgenomen aan het Bakhmut-drama, de 200e gescheiden gemotoriseerde infanterie uit Moermansk, hoewel ik niet 100% zeker ben – maar zij lijken mogelijk een van de eenheden te zijn waarnaar Prigozhin verwijst in de verklaring hierboven, gebaseerd op dit verslag van vandaag:

4e, 200e gemotoriseerde geweerbrigades en de 6e gemotoriseerde geweerdivisie lijken zich tijdens de nacht te hebben gerevancheerd en het bloeden op de flanken van Wagner voorlopig te hebben gestopt, hoewel het hen enkele commandanten lijkt te hebben gekost. Situatie in de gaten houden.

Van het Russische MvD:

Ministerie van Defensie van de Russische Federatie over de aanvallen van de Strijdkrachten van Oekraïne ten oosten van Bogdanovka (richting het Berkhovsky reservoir).
Gemotoriseerde infanterie-eenheden van het 3e bataljon van de 200e gemotoriseerde geweerbrigade hebben zes aanvallen ten oosten van Bogdanovka in de Volksrepubliek Donetsk afgeslagen. Bij de aanvallen waren aanvalsgroepen van de Strijdkrachten van Oekraïne betrokken met meer dan 100 mensen, zeven tanks, 14 infanteriegevechtsvoertuigen en ander militair en speciaal materieel; zeven tanks, 11 infanteriegevechtsvoertuigen en meer dan 50 Oekraïense militairen werden vernietigd;
In het verantwoordelijkheidsgebied van de 6e divisie werd een aanval van vijandelijke aanvalsgroepen ondersteund door drie tanks afgeslagen en vier infanteriegevechtsvoertuigen; de vijandelijke verliezen bedroegen meer dan 30 Oekraïense militairen, twee tanks en drie infanteriegevechtsvoertuigen. (Ministerie van Defensie van de Russische Federatie)

De “kosten commandanten” verwijzen naar de commandanten Bravko en Makarov die gedood zouden zijn van de 4e gemotoriseerde geweerbrigade, een LPR-brigade.

Wat betreft de werkelijke concentraties van Russische troepen: natuurlijk heeft de lijn Kremennaya-Svatovo een van de hoogste concentraties. Niet alleen VDV luchtmobiele troepen, maar ook 1e Garde Tankleger (4e Garde Tankdivisie, enz.) en vele andere gemotoriseerde geweerbrigades.

De regio Kherson en Zaporozhye is ook verzadigd met echte Russische eenheden. Ik ken bijvoorbeeld persoonlijk het 219e gemotoriseerde geweerregiment van de 42e garde gemotoriseerde geweerdivisie van het 58e leger in de regio Pologi, een soort centrum tussen west Zaporozhye en Ugledar. De 22e aparte garde speciale eenheden zijn er ook.

In Marinka hebben we de 20e garde gemotoriseerd van het Russische leger. De 132e onafhankelijke garde gemotoriseerd zijn in Avdeevka. Natuurlijk is het bekend dat er veel Russische marine-eenheden in de buurt van Ugledar zijn, zoals de 155e mariniers van de Zwarte Zeevloot en de 40e marine-infanterie uit het verre oosten van Rusland.

Maar er wordt gezegd dat Rusland de Bakhmut-operaties ook zwaar ondersteunt met artillerie-eenheden, maar daar zult u natuurlijk nooit iets over horen omdat ze van achteren vuren en niet op de frontlijn, zodat er nooit een ’terugtocht’ van hen zal zijn.

Hoe dan ook, ik denk dat er veel meer Russische eenheden in en rond Bakhmut zijn dan we weten, inclusief die mysterieuze VDV die Prigozhin beweert niet te kunnen vinden, maar om soortgelijke redenen hoor je daar niets over, omdat de meer elitaire eenheden zoals VDV niet degenen zijn die zich terugtrekken, dus zij genereren geen krantenkoppen, maar houden rustig hun posities.

Nu dat is opgehelderd, gaan we terug naar de neergeschoten vliegtuigen.

Ik heb eerder deze video van de CEO van Rostec gepost, waarin hij zegt dat Rusland vorig jaar überhaupt ongeveer ~150 helikopters produceerde, en dit jaar alleen al zit Rusland in de eerste vijf maanden op ~300+. De productie van de Russische luchtvaart is over de hele linie gestegen, en als er één ding is waar Rusland goed in is, dan is het wel de productie van vliegtuigen:

Natuurlijk verloopt de productie van Russische straaljagers/bommenwerpers veel langzamer dan die van helikopters. In voorgaande jaren produceerden ze slechts een handvol van de beste, meest geavanceerde straalvliegtuigen van de 4e generatie per jaar:

Maar mijn punt is dat de productie ten minste in verhouding zou moeten toenemen. Neem bijvoorbeeld de Su-34, die gisteren werd neergeschoten. Zoals te zien is, konden ze er in de topjaren 18 produceren. De productie vertraagde alleen omdat ze geen noodzaak meer zagen om nog veel meer te produceren, aangezien het lang geleden ondertekende contract voor een vast aantal werd beëindigd.

De laatste twee Su-34’s van het contract uit 2012 werden in december 2020 geleverd aan het 968e Fighter Aviation Regiment op de luchtmachtbasis Lipetsk. Dit bracht het totale aantal operationele vliegtuigen dat aan de Russische luchtmacht is geleverd op 131 (crashes en afgeschreven vliegtuigen niet meegerekend). Daarnaast werden ook zeven preproductie-eenheden gebouwd in het kader van eerdere contracten.

Zoals uit het bovenstaande verslag blijkt, werden slechts kleine aantallen geproduceerd om het contract af te ronden. Maar met nieuwe contracten voor de SMO kunnen ze gemakkelijk de 18 per jaar overtreffen die ze op hun hoogtepunt hadden.

De meeste huidige ramp ups in alle Russische industrieën zijn minstens 3X in productiewinst, gewoon omdat de meeste industrieën driedubbele ploegen toevoegen (bijvoorbeeld 3 x 8 uur per dag in plaats van 1). We kunnen dus ruwweg aannemen dat Su-34’s kunnen worden geproduceerd met een snelheid van misschien wel 18 x 3 op zijn minst, en misschien zelfs meer, afhankelijk van de omvang van de ramp ups die hebben plaatsgevonden sinds het begin van de SMO.

Als we de lijst van Oryx als uitgangspunt nemen – ook al is die overdreven – dan gaat hij uit van 20 verloren Russische Su-34’s en 3 Russische Su-35’s in totaal in de SMO tot nu toe. Zoals hier te zien is, kan Rusland de verliezen van die 20 Su-34’s goedmaken in slechts één jaar normale productie, en dan hebben we het nog niet eens over ramp-ups. Dat betekent dat we veilig kunnen aannemen dat Rusland de Su-34 verliezen van de SMO niet alleen al lang heeft goedgemaakt, maar ze waarschijnlijk zelfs overtreft met nieuwe productie. Zelfs als Rusland zijn eerdere productie slechts “lichtjes” zou opvoeren van 18 per jaar naar 20-30, zou het de verliezen al meer dan goedgemaakt hebben.

En voor de Su-35’s is het nog drastischer, aangezien Rusland er nauwelijks heeft verloren. Rusland verkoopt naar verluidt meer dan 60 Su-35’s aan Iran en de leveringen beginnen volgende week, volgens deze krantenkop van vandaag:

Denkt u dat Rusland problemen heeft met de beschikbaarheid van vliegtuigen als het letterlijk meer dan 60 van deze Su-35’s aan Iran verkoopt? Rusland maakt zich duidelijk geen zorgen.

Het punt is dat een paar neergeschoten vliegtuigen echt niets zijn voor een economische grootmacht als Rusland. Sommigen hebben er terecht op gewezen dat de neergeschoten Mi-8MTPR1 tragischer is, omdat Rusland er naar verluidt in totaal maar 10-20 van had, omdat het waardevolle elektronische vliegtuigen zijn. Maar ik weet zeker dat Rusland dat ook aan het opvoeren is. En er is geen tekort aan Mi-8’s om te upgraden naar de MTPR-standaard – Rusland heeft in totaal ongeveer 800 Mi-8/17’s.

De grootste tragedie was natuurlijk het verlies van de piloten zelf, niet van deze gemakkelijk te vervangen toestellen.

Daarom een paar updates over dat incident, inclusief enkele nieuwe theorieën.

Van Rybar:

Wij hebben de nodige pauze ingelast na de vernietiging van onze luchtvaartgroep gisteren in de regio Bryansk.

Helaas is er geen officiële versie of op zijn minst een soort verklaring van de wetshandhavers gekomen. Het enige dat bestaat is een eend over de ontsteking van de motor van één Mi-8 van een TASS bron.

Onze werkversie van gisteren was een hinderlaag door een gevechtssquadron met als basis Mirgorod, regio Poltava. De Poolse MiG’s in dienst van de Strijdkrachten van Oekraïne kunnen AIM-120 diep in Russisch gebied afvuren.

Echter, na overleg met Oorlogsdeskundige @voenacher en onze undercover bronnen op de grond, zijn we van gedachten veranderd.

Met een waarschijnlijkheid van 95% werd de hinderlaag uitgevoerd met NASAMS luchtverdedigingssystemen, waarvan de bemanning de exacte corridor kende waarlangs de Russische luchtvaartgroep zou vliegen. Omwonenden zagen zes gelijktijdige lanceringen in het noorden van de regio Chernihiv.

De luchtverdedigingskrachten van Oekraïne hebben instructies gegeven om onze piloten langs de staatsgrens op te jagen. Hiervoor zullen luchtverdedigingssystemen uit het buitenland worden gebruikt, waarmee ze in het Oekraïense inzetgebied worden getest.

In Oekraïne heeft men besloten te verklaren dat dit het werk is van de Russische luchtverdediging, om zo de westerse partners “wit te wassen”.

Wij kunnen en zullen betogen dat dit niet het geval is.

Ten eerste wil ik zeggen dat de NASAM op papier een veel te klein bereik heeft, ongeveer 40-50 km, om de gebieden op 80-100 km afstand te kunnen raken waar sommige vliegtuigen zijn neergestort. Sommigen hebben echter verklaard dat de nieuwste variant van NASAMs de Aim-120 Amraam met 120km bereik kan afvuren. De nieuwste variant van NASAMs-3 kan de Amraam-ER versie met verlengd bereik afvuren.

Volgens een andere versie zou een bommenwerpergroep van Su-34’s en twee Mi-8MTPR-1 elektronische dekkingshelikopters met Rychag-AV-complexen bij de uitgang van de bomdroppingzone kunnen zijn aangevallen door vliegtuigen van de Oekraïense luchtmacht die bewapend zijn met Amerikaanse AIM-120-raketten.

In de AIM-120A/B/C versies is het doelbereik tot 50 kilometer. Met de AIM-120C-5/6/7 versie kunt u doelen raken met een twee keer zo groot bereik-105 kilometer. De AIM-120D-versie wordt beschouwd als de versie met het grootste bereik – het bereik van deze raket is ongeveer 150-160 kilometer.

Zoals u weet zijn raketten van dit type uitgerust met actieve radargeleidingskoppen, die onmiddellijk na de lancering kunnen werken in de storingsgeleidingsmodus (HOJ) die wordt uitgezonden door elektronische oorlogsvoeringssystemen van gevechtsvliegtuigen en helikopters. Deze complexen kunnen worden opgenomen in de Rychag-AV en Khibiny stations die zijn geïnstalleerd op de Su-34 en Mi-8. Bovendien hebben deze doelzoekers een hoge ongevoeligheid voor ruis, waardoor het gereflecteerde signaal kan worden gescheiden van interferentie bij het naderen van doelen. (Militaire kroniek van TG)

Iemand in de comments noemde de SLAMRAAM mogelijkheid, een zeer transporteerbare Humvee bewapend met Amraams:

  Het Vladimir Kuts langeafstandseffect - Sancties en geografie vervangen de Russische oligarchie door staatsplanning, die een betere groeipercentage oplevert

Als ik het systeem goed begrijp, kan het werken met Link-16 gegevensoverdracht, wat betekent dat de zeer mobiele en verborgen Humvee radardoelcoördinaten kan krijgen van een radar die veel verder weg staat, en vervolgens deze dodelijke raketten op het doel kan afvuren. Dit lijkt een plausibele dader.

Bovendien is het verslag van burgers op de grond die zes gelijktijdige lanceringen vanuit het noorden van Tsjernigov zouden hebben gezien, interessant. Dit lijkt in ieder geval te bevestigen dat het geen Manpads waren of een luchtdoelaanval (de “Mig-theorie”).

Ook hebben sommigen erop gewezen dat in de ene video van de treffer de afmetingen van de raket ongeveer kunnen worden afgeleid:

@TNG512

Hmmm. Een R-27 is 4 meter lang, de AIM-120 3,65 meter, geen van beide past goed. En de helikopters zouden EW leveren, wat zou interfereren met radargeleide langeafstandsraketten.

Zowel de S-300 als de BUK-raketten zijn meer dan 7 meter lang. Dat betekent dat, als de rotorbladen van de helikopter op de bovenstaande foto 10 meter lang zijn, de raket bijna even lang zou moeten lijken als de bladen. Toch lijkt de kleine blip 1/3 van de grootte, wat voor mij zou wijzen op een Aim-120 van het NASAMs/SLAMRAAM platform. Het is zeker te groot voor een Manpad, die bijna onzichtbaar zou zijn op de camera omdat ze erg klein zijn.

Dus voorlopig, bij gebrek aan nieuwe informatie, moet ik toegeven dat dit waarschijnlijk een op de grond afgevuurde Amraam is, aangezien de raket op de foto bij lange na niet groot genoeg is voor een BUK/S-300.

Een andere kijk:

Operationeel aspect (van de verliezen van Russische vliegtuigen gisteren)

Het is nu duidelijk dat dit een hinderlaag was van de Strijdkrachten van Oekraïne op een groep die met glijbommen werkte.

De groep bestond uit:

– SU-34 jachtbommenwerper, die bommen vervoerde;

– 2 MI-8 helikopters in een speciale configuratie voor elektronische oorlogsvoering

– onderscheppingsjager SU-35, voor dekking.

De Russische luchtmacht valt al lange tijd aan met UPMK-bommen in het noorden van Oekraïne. Het Russische ministerie van Defensie is er erg op gebrand om “niet te compliceren” wat werkt, dus wij zijn het eens met de mening dat de acties van dergelijke aanvalsgroepen hoogstwaarschijnlijk van hetzelfde type en voorspelbaar zijn.

De generale staf van de strijdkrachten van Oekraïne heeft samen met het NAVO-hoofdkwartier snel de mogelijkheden ingeschat en een “hinderlaag” voorbereid.

Lokale zenders schreven onmiddellijk onzin over de Stingers, die de Strelkovs en co. doorvoerden. Wij zijn geen luchtverdedigingsspecialisten, maar de video met het neerhalen van de eerste MI-8 laat dat duidelijk zien:

– de raket vanuit de neus de cockpit binnenkomt;

– de raket groot is.

Dit is dus geen MANPADS, waarbij de raketten klein zijn en (meestal) van achteren het doel binnendringen.

Of dit zijn NAVO-luchtdoelraketten, of de Strijdkrachten van Oekraïne hebben in het geheim de grens van het luchtverdedigingssysteem opgezocht.

Ook tegen de versie met MANPADS is het feit dat de piloten zijn omgekomen. Gewoonlijk raakt een kleine MANPADS-raket de motor, en de gepantserde capsule is daar gemakkelijk tegen bestand.

Het is interessant dat de beschermingssystemen niet werkten voor de helikopters: ze manoeuvreerden niet en wierpen de hittevallen niet af. Dit is vreemd. Mogelijk door een lastige richtoptie.

Strategisch niveau:

Waarschijnlijk werd de actie bedacht voor Ze’s bezoek aan Rome. Zelensky’s laatste bezoek aan Helsinki ging gepaard met een klap op het Kremlin. Toeval?

Oekraïense “nieuwe Arestoviches” schrijven over de ongekende klap in het gezicht van de Russische Federatie, de noodzaak van een nucleair antwoord en het naderende einde van de oorlog met het oog op een harde klap voor het imago. Het is duidelijk dat zij in opdracht van Jermak vals optimisme inboezemen door een illusoir beeld te schetsen.

Ja, dit is een zeer succesvolle operatie van de strijdkrachten van Oekraïne. Rusland heeft 9 piloten en uitrusting ter waarde van ongeveer 100 miljoen dollar verloren. Ja, het doet hen pijn, maar het is niet fataal.

Dit is niet te vergelijken met het verlies van het vlaggenschip van de Zwarte Zeevloot of met de terugtrekking uit Charkov.

Daarom is het niet nodig om mensen valse hoop te geven voor egoïstische doeleinden, dit zal de strategische afstemming niet beïnvloeden.

Het is veeleer een versterking van de onderhandelingsposities van Ze door zwakheden te vinden in de tactiek van de Russische Federatie.

Het bovenstaande vat mijn eigen opvattingen samen. Het is een klap in het gezicht, maar niet in de buurt van de klappen die Rusland dagelijks uitdeelt aan de AFU.

Voorlopig blijft Rusland Westerse raketten neerschieten, waaronder deze Amerikaanse AGM-88 HARM die nabij Kremennaya werd neergeschoten en een interessant inkijkje gaf in het soort ‘verse voorraad’ waarmee UA wordt bevoorraad. Controleer de vervaldatum:

Amerikaanse anti-radar raket neergeschoten nabij Kremennaya AGM-88 HARM De vervaldatum van de garantieperiode: April 1995 is opmerkelijk 😂

Als laatste update voor vandaag, ondanks het onophoudelijke gezeur van Prigozhin, is Wagner opnieuw vooruitgegaan in de laatste districten van Bakhmut:

🔥PMC “Wagner” is 130 meter opgeschoten en heeft 28 tot forten omgebouwde hoogbouw in het versterkte gebied “Gnezdo” in Bakhmut ingenomen, de Strijdkrachten van Oekraïne hebben nog 20 hoogbouwgebouwen over.

E. Prigogine:

– “Vandaag, eenheden van PMC” Wagner “verplaatst tot 130 m in de zogenaamde” Nest “en eromheen.

– PMC aanvalsgroepen hebben 91.000 meter bezet.

– Onder controle van de Oekraïense strijdkrachten blijft – 1,69 vierkante kilometer Bakhmut.

– Gedurende de dag werden 9 hoge gebouwen bevrijd, onder controle van de orkeststrijders – 28 hoge gebouwen, onder controle van de Strijdkrachten van Oekraïne – 20.

“Aanvalsgroepen blijven taken uitvoeren voor de definitieve verovering van Bakhmut, en werken ook aan de flanken, waar ze moesten blijven om pogingen tot doorbraak te onderdrukken.”

We zullen kijken hoe de situatie zich hierna ontwikkelt. Tot de volgende keer!


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Hinderlaag op Russische luchtgroep leidt waarschijnlijk tot grote escalatie met Oekraine en NAVOVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelDeze video van een (ander) ontploffend wapendepot in Oekraïne is krankzinnig
Volgend artikelCV19 vaccin is een moordcampagne – Dr. Sherri Tenpenny
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

22 REACTIES

 1. Verarmd uranium als oorlogsmisdaad

  Op de ‘Peace Summit’ die doorging in Madrid van 23 tot 26 juni 2022 -voorafgaand aan de NAVO-top later deze week- gaf de Italiaanse verantwoordelijke van de vredeswerking van Europees Links, Gregorio Piccin, een uiteenzetting over het gebruik van verarmd uraniummunitie en de gevolgen ervan.

  Kankerverwekkende solidariteit
  Secretaris-generaal van Interpol, Jurgen Stock, waarschuwde onlangs dat het abnormaal aantal wapens dat circuleert in Oekraïne reeds het doelwit vormt van de maffia en criminele smokkel. “Criminelen viseren deze wapens al. Zelfs wapens die gebruikt worden door het leger, zware wapens, zullen beschikbaar zijn op de criminele markt. De criminelen waar ik het over heb, opereren wereldwijd, dus deze wapens zullen verhandeld worden tussen continenten”, aldus Stock.

  Alles wat transporteerbaar is, zal een potentieel smokkelobject worden binnen Europa en daarbuiten. Niet alleen geweren en pistolen, maar verschillende oorlogswapens, waaronder draagbare luchtafweer- antitankraketten. Dit nieuws lijkt het vertrouwen van de Europese leiders, waaronder de Italiaanse premier Draghi, in hun strategie om Oekraïne te bewapenen, niet in het minst te hebben geschokt. Het feit dat Oekraïne het centrum aan het worden is van een internationale wapenhandel wordt door de realpolitik omschreven als een ‘neveneffect’. Maar het is niet het enige.

  https://vrede.be/nl/nieuws/verarmd-uranium-als-oorlogsmisdaad

  • In uw link https://youtu.be/NjAJh7oXtiY kan men inderdaad 2 overeenkomsten zien ( minuut 1.28 en 2.10 ) die men ook bij de ontploffing in Khmelnytskyi kan vaststellen.
   Blijft natuurlijk de vraag, onder voorbehoud, of Rusland een tactisch neutronenwapen heeft ingezet of was zulks een wapen opgeslagen in Khmelnytskyi?

    • Als we de menselijke factor even weglaten en eens het schaakspel bekijken.
     1. Geigerteller slaat uit, wie had ook al weer in alle media aangegeven dat ze munitie met Uranium gingen leveren.
     2. Als nu de Jemen video als bewijs wordt genomen dat het een neutronen bom was komt dat gelijk aan een schuldbekentenis voor 2015.
     Dus of het nu zo is of niet, ome Vladimir kunnen ze weinig aanhangen

  • Adriaan,
   Dank voor jou analyse en reflecties.
   Hoe het ook zij het is een drama van ongekende schaal.
   Zoals eerder gezegd. Straks volgt Oekraine op rij met Servie met het hoogste aantal gevallen van kanker als gevolg van straling. Ja, met ‘dank’ aan de geperveteerde NAVO kliek.

   Again, Antidote Medicine of one:
   https://youtu.be/lcnI5JwbIlY

  • Er zijn geen stralingsartefacten te zien op de videobeelden van deze explosie, wat in Yemen wel het geval was. M.i. was dit een normale drone of kalibr aanval. Niets nucleairs uit Rusland dus.

 2. Ik neem aan dat de nvwa de komende maanden goed gaat keuren dat de hoerkraïense kipfilets en zonnebloemolie geen licht geven in het donker.

 3. Putin lacht zijn lul uit zijn broek. De onnozelaars kunnen zoveel wapens sturen als ze willen naar oekraine. Putin weet ze altijd te vinden. Hij pakt het slim aan. En terrecht. Hij kan beter zijn lul uit zijn broek lachen dan met zijn klote laten spelen door de cia en onnozel europa.

 4. De winden over west banderastan zijn hetzelfde als na de Chernobyl ramp, de straling komt dus weer onze kant op en zal het meest Polen vervuilen. Prettig geregeld!

 5. Ja die stikstof van de boeren en van nieuwe stoeptegels is toch echt wel een ramp is het niet.
  Zou wel eens willen weten hoeveel hun privejet volgetankt hebben staan met Caymans of zo ingeprogrammeerd in de GPS.
  Ik kan me niet voorstellen dat ze dom zijn als ze zich voordoen behalve Blerbokje van Duitsland, die heeft teveel peaceproducten tot zich genomen tijdens de jeugdprotesten.

 6. Beetje domme vraag waarschijnlijk, maar past onze ongebreidelde steun aan die puinhoop eigenlijk wel in de ‘Green Deal’ van Frans Timmermans om ‘ons klimaat te redden’? 

  • Wat denk je van de schade op het milieu van de opgeblazen nordstreampijpleidingen of de olie of gas die nu uit de VS komen, veel duurder en zeer slechter voor het milieu.

 7. flardinga mei 15, 2023 at 18:02
  Klopt net als productie-berhoging.Is niet erg duurzaam als je kunt zien dat je verliest.
  De wereld lijd en de gewone bevolking ook.
  Arme Ukrainse boeren.De goeie,als ze nog leven,
  Waar ga je nog wat zaaien?

 8. Tactisch weer een goede zet van meesterschaker poetin…gewoon wachten op de juiste windrichting en ka-boem.
  Beetje troep in de atmosfeer die schadelijk zal zijn/blijven voor delen van west-oekrinaziland en polen… de hedendaagse SS staat in europa.
  Graan verbouwen e.d in die regio zal lastig worden de komende pakweg 20 jaar?
  Hongersnood inzetten bij de NWO?..met rat rutte en de kaagedis met die discoslet uit verweggistan erbij?
  Even zelf nadenken en zie…….het licht verschijnt aan de verre horizonten als de meesterschaker weer eens een goede zet ….ZET….

 9. “In de AIM-120A/B/C versies is het doelbereik tot 50 kilometer. Met de AIM-120C-5/6/7 versie kunt u doelen raken met een twee keer zo groot bereik-105 kilometer. De AIM-120D-versie wordt beschouwd als de versie met het grootste bereik – het bereik van deze raket is ongeveer 150-160 kilometer.”

  Deze bereiken zijn indien gelanceerd vanaf een jachtvliegtuig, met hoge snelheid, en op grote hoogte.
  Vanaf de grond gelanceerd is het bereik van deze wapens aanzienlijk kleiner…

 10. Deze bewering is een leugen want je hebt 14000 graden kelvin nodig alvorens het verdampt. Vandaar dat de Russen er nu komaf mee maken om de landbouwgrond niet te vergiftigen door de Westerse strijdkrachten en de voedselvoorziening te vrijwaren van radioactief afval.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in