Een korte verkenning van enkele nieuwe ontwikkelingen op het gebied van drone- en anti-drone-technologie in de oorlog. Er is een recente toename van interne klachten van het Oekraïense leger dat hun drones aan bepaalde frontlinies steeds intensiever worden geneutraliseerd door Russische troepen. Ze klagen bijvoorbeeld dat Rusland een soort nieuw ‘loopgravenschild’-apparaat gebruikt, schrijft Simplicius The Thinker.

Bovenstaande Oekraïense alarmkreet vertaalt zich als volgt:

Dit zijn de nieuwe loopgraafproducten van de Russische Federatie zoals “Python”, “Harpoon”, “Stoizh” die onze drones neerhalen.

Dat wil zeggen, de nieuwe strategie is als volgt: de elektronische oorlogsvoering is stil, de detector wacht op een nadering van dichtbij, dan onderdrukt de elektronische oorlogsvoering van dichtbij het besturingskanaal en zijn we de drone kwijt. Een soort anti-drone kanon met detectie in automatische modus.

En wij zoeken nog steeds vanuit de lucht naar enorme voertuigen voor elektronische oorlogsvoering van het type Zhitel, en de Russische elektronische oorlogsvoering “gaat” de loopgraven in.

Dit is slechts een voorbeeld van het feit dat de Russen niet stilstaan in de oorlog van drones en dat wij evenzeer moeten reageren.

En dat is waar ik altijd bang voor ben. De Russen hebben een sterke elektronische oorlogsvoering, en als iets fabrieksmatig in productie gaat, is dit slecht. Dit is geen AliExpress.

Hij beschrijft een geavanceerd geautomatiseerd mechanisme dat drones detecteert, ze dicht genoeg laat naderen zodat de tegenmaatregel maximaal effect kan sorteren en gegarandeerd succes heeft bij het verbreken van de signaalverbinding, en vervolgens automatisch activeert en de controle over de drone overneemt.

Sommige Russische zenders onthulden zelfs nieuwe beelden vanuit de loopgraven met een dergelijk Harpoon-3 systeem in werking:

De eerste video toont een verborgen/gecamoufleerd systeem in de loopgraaf, waarbij de soldaat uitlegt dat het geautomatiseerd is en dat hij het bedekt houdt zodat de kleine lampjes ’s nachts niet zichtbaar zijn. Het systeem werkt ’s nachts, zelfs als de soldaten slapen, en beschermt hen automatisch.

In de tweede video toont hij de interne werking van het systeem op een testdrone die ze ergens buiten in de lucht hebben gevlogen. Op de console is te zien hoe het systeem de drone onmiddellijk detecteert met alarmen.

Een ander gealarmeerd Oekraïens rapport luidt als volgt:

Sinds januari 2023 zijn UAV-operators van verschillende grote formaties van de AFU in Bakhmut minstens honderd commerciële drones kwijtgeraakt die werden gebruikt om artillerie te corrigeren.

Drones hebben geen tijd om de posities van de Russische strijdkrachten te bereiken – ze worden onderdrukt door voorheen onbekende EW-systemen. Voor het eerst werd een dergelijk fenomeen in november vorig jaar aangetroffen door eenheden van de 80e afzonderlijke Luchtaanvalbrigade van de AFU in het Kremennaya-gebied, maar massale storingen van drones zijn pas sinds eind januari geregistreerd in het Artemovsk-gebied (Bakhmut).

UAV-verliezen worden gemeld door verschillende eenheden: de 53e, 93e en 63e Gemechaniseerde Brigades.

Volgens voorlopige gegevens hebben drone-operators in de eenheden van deze brigades sinds begin januari 2023 het verlies gemeld van ten minste 77 UAV’s boven posities in de eerder verlaten dorpen Kleshcheyevka, Kurdyumovka, Zelenopolye en Ozeryanovka, 30 km ten zuiden van Artemovsk (Bakhmut).

De massale neutralisatie van Oekraïense drones kan verband houden met de werking van draagbare stations voor elektronische oorlogsvoering die vrij recent aan het front zijn verschenen.

Een mogelijke verklaring is een nieuw Wagner-systeem dat in Bakhmut is gesignaleerd en dat volgens sommige bronnen het “Repeinik”-systeem (“Burdock”) is:

  Waarom klinkt het Westerse narratief zo dom en onrealistisch?

De Harpoon-3 is een Russisch systeem dat een anti-drone kanon bevat, in de standaard vormfactor die veel landen momenteel gebruiken, en ook een EW-station, rechts te zien in “gecamoufleerde” modus.

Harpoen-3

Rusland gebruikt ook een soortgelijk ‘Stupor’ anti-drone kanon systeem:

Het genoemde Strizh-3 systeem is hier te zien:

Rusland heeft in allerijl vele andere tegenmaatregelen ontwikkeld speciaal om de plaag van mini-drones te bestrijden. Systemen die veel effectiever en goedkoper DJI-achtige drones kunnen vernietigen, zonder dure SHORAD-raketten zoals Pantsir, TOR, enz. te hoeven verspillen.

Onder hen is een nieuwe module gebaseerd op het Typhoon-VDV chassis, die zelf onlangs is gezien met de nieuwe BMD-30-D ‘Spitsa’ 30mm modules. De nieuwe anti-drone module combineert echter een 23mm Zu-23 autokanon met een felle vuursnelheid van 2000rpm, en geavanceerde sensoren en computersystemen voor het nauwkeurig corrigeren en automatiseren van het vuur.

Uitleg:

Het maakt gebruik van elementen van kunstmatige intelligentie. De operator selecteert met behulp van een augmented reality-bril het belangrijkste doelwit, dat in automatische modus wordt uitgevoerd voordat hij op de wapenknop drukt.

De kans om vijandelijke drones te raken wordt geschat op 85-90%. Afstandsbediening is voorzien, de afstandsbediening kan zich op een afstand tot 100 meter bevinden, indien een radiokanaal wordt gebruikt, neemt de afstand toe tot 2000 meter.

Een variant in ontwikkeling genaamd Gibka-S, omvat Verba raketwerpers.

Het Russische Rostec heeft ook het ‘Rat’-complex ontwikkeld, dat zowel microgolven als lasers gebruikt om mini-drones te onderdrukken.

En Rosoboronexport heeft een mobiel anti-drone detectieradarsysteem laten zien, speciaal ontworpen voor kleine UAV’s:

Een ander systeem, “Borshchevik” genaamd, is speciaal ontworpen om Starlink-terminals te detecteren. Het kan 64 terminals detecteren in een straal van 360 km.

Hoewel dit ook niet in het anti-drone nieuws staat, is het het vermelden waard omdat het vandaag gebeurde: rapporten van de AFU beweerden dat Rusland “nieuwe types” drones op grote hoogte gebruikt die verkenningen uitvoeren boven verschillende steden, waaronder Dnipro, waarbij ze op meer dan 6 km hoogte vliegen. Dit komt na de recente westerse aankondiging dat Iran een partij van zijn meest geavanceerde UCAV-drones aan Rusland heeft geleverd. Het zou gaan om de Shahed-129 en de Mohajer-6, hieronder afgebeeld.

  Scott Ritter: Eindelijk viel de stier aan

Dit zouden de nieuwe hoogvliegende drones kunnen zijn die door de AFU zijn gesignaleerd.

En om terug te komen op de anti-drone mogelijkheden, zijn er twee minder bekende systemen die Rusland al enige tijd ontwikkelt en die speciaal zijn ontworpen om de kleine drone dreiging op een goedkope manier te bestrijden.

Het eerste, Sosna ADMS, is een volledig geautomatiseerd systeem bewapend met 12 x 9M337 Sosna-R luchtdoelraketten. Het innovatieve eraan is dat het een zeldzaam luchtverdedigingssysteem is dat geen radar gebruikt, maar elektro-optisch, met IR en laser tracking/afstandsbepaling. Dit maakt het effectief ‘stealth’ tegen antistralings- of radardetectiesystemen, en ook onmogelijk te storen. Het heeft een bemanning van slechts 2 personen, wat wijst op zijn hoge automatiseringsgraad.

Het tweede systeem is de formidabele 2S38 Derivatsiya (Afleiding). Dit is een SPAAG (Self-Propelled Anti-Air Gun) en is bedoeld om de beroemde oudere ZSU-23-4 Shilka en 2K22 Tunguska te vervangen. Het bijzondere aan de Derivatsija is een ongekend massief 57mm kanon, dat een BOFORS op steroïden is.

De Derivatsiya is amfibisch, gebaseerd op het BMP-3 chassis, en heeft veel geavanceerde digitale vuurleidingverbeteringen en automatisering. Het gebruikt ook geen radars, maar meerdere TV- en thermische kanalen. Maar de echte specialiteit van dit systeem is de toevoeging van “slimme munitie”, ook wel fuzed of programmeerbare kogels genoemd, waarmee drones met grote waarschijnlijkheid kunnen worden uitgeschakeld, omdat de munitie digitaal en automatisch wordt geprogrammeerd om te “exploderen” (door het automatische afstandszoeksysteem) met minuscule scherven. Dus zelfs als de kogel er een beetje naast zit, zal hij een wolk granaatscherven verzenden om de drone in de buurt te doden. Daarom is het massieve 57mm-kanon hier ideaal voor, omdat het met programmeerbare munitie van dat kaliber veel grotere treffers in de omgeving kan maken.

Ten slotte, als het gaat om serieuzere EW-systemen op brigadeniveau die drones en alles daartussen kunnen bestrijden, heeft Rusland al lang de Tirada-2SR-330ZH Zhitel, and Murmansk-BN systemen in gebruik, die satellieten en diverse radar- en communicatiesystemen kunnen onderdrukken/storen. Evenals de beroemde Krasukha-S4Repellent-1Moskva-1InfaunaBorisoglebsk-2, en vele andere.

We hebben gezien dat Russisch-geallieerde troepen nog steeds worden getroffen door verschillende kleine drones met bommen, nieuwe drones in FPV-stijl en drones die alleen maar artillerievuur op hun posities afvuren of corrigeren. Dit doet de vraag rijzen hoe wijdverbreid het gebruik van deze Russische anti-dronesystemen werkelijk is, hoewel het gangbare argument is dat de eigenlijke Russische troepen meestal worden beschermd met de meeste van deze krachtige systemen. Maar de meeste video’s van troepen die worden geraakt zijn helaas afkomstig van de verschillende LPR/DPR- en vrijwilligersbataljons, bij wie dergelijke beschermende tegenmaatregelen helaas nog niet in even grote getale zijn doorgedrongen.

  Zelensky had thuis moeten blijven

Ook hebben we onlangs het debacle gezien met de Russische mariniers in de richting van Ugledar, die bij hun nadering van de vestingstad werden getroffen door de kracht van vijandelijke drones. In dit geval is de verklaring waarom zij niet werden beschermd waarschijnlijk omdat zij werden getroffen terwijl zij “onderweg” waren, en de meeste van de kleinere EW-systemen die hier worden genoemd, zijn stationaire systemen met een beperkt bereik. De krachtige systemen op brigadeniveau zoals Krasukha en de andere zouden zelfs op grote afstand effectief moeten zijn, maar het blijft een mysterie of ze in deze frontlinie worden ingezet, en zo niet, waarom niet.

Helaas zijn de meeste van de andere mobiele anti-drone systemen die hier worden getoond nog niet in massa geproduceerd, of in ieder geval niet in grote aantallen. Systemen zoals de Typhoon Gibka-S voor vrachtwagens, het ‘Rat’-complex, de 2S38, de Sosna-R ADMS, enz., hoewel andere mobiele systemen zoals Leer-3 al op grote schaal zijn gebruikt in de SMO.

Er wordt echter duidelijk iets krachtigs gebruikt. Aan het begin van dit artikel hebben we zeer recente rapporten van de AFU geplaatst over het massaal neerhalen van drones door enkele “mysterieuze” EW-systemen die hen voor enorme hoofdpijn stellen.

In dit recente Forbes-artikel wordt erop gewezen dat Rusland in feite maar liefst 90% van de AFU-drones heeft uitgeschakeld in de allereerste weken van de oorlog.

Ik raad u aan het artikel van Forbes te lezen, want het gaat veel dieper in op specifieke systemen en het gebruik ervan, met inbegrip van de dichtheid waarmee Rusland zijn systemen aan de frontlinies heeft ingezet.

Hopelijk zullen deze systemen, ongeacht hun succes, zich in de nabije toekomst veel breder verspreiden onder de Russische strijdkrachten, want de eigen drone-capaciteiten van de AFU groeien met de dag.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

“De toekomstige wereldorde wordt gebouwd op de ruïnes van Europa”Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelSituatierapport: Update 18/2 – Grote oorlog op komst bevestigd – Kalmte voor de storm
Volgend artikelRAND Corporation slaat opnieuw toe
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

29 REACTIES

 1. Dit ziet er niet goed uit voor navo ..hopelijk kappen ze snel met deze onsin en gaan we vrede sluiten. En hopelijk snel nexit ophouden met nederland kapot temaken … schaam mij diep voor nederland

  • Wat is dat toch Navo NATO of USA vrede sluiten, god verdomme het is niet dat tuig wat dat beslist, het is het Oekraïne die dit beslist, wat denken die gekken wel niet stelletje oude wijven zijn het, alle ellende in de wereld komt van hun alle oorlogen elke opstand in een land wat niet naar hun pijpen danst wordt vernietigd.

   • @ It’s Me,
    AUB niet vloeken.
    God verdomd mij, wilt dit zeggen. ‘M.A.W.
    Ge vraagt aan God of Hij u wilt verdomme.
    Trouwens God heeft hier niks mee te maken.

    NO offensive.
    Groetjes @ntw@rpe

  • @ Erik, Nederland bestaat enkel in de facto en niet meer in de jure sinds 28-05-1940. Daar het moederbedrijf the State of the Nederlands gevestigd in Washington DC inc. in 2015 zijn faillissement heeft aangevraagd en in 2020 is afgehandeld. Rest het enkel nog om alle onderdelen op te heffen. Zoals het handelsbedrijf Staat der Nederlanden coöperatie waar Rutte de CEO van is, die enkel nog over de ambtenaren en de filialen het beheer heeft. Over het voormalig Nederlands grondgebied verliep het lease contract in 19-07-2021. Dit lease contract is nooit verlegd. Zo zijn alle belastingen niets anders dan handelsvoorstellen. Net als de zogenaamde zorgverzekeringen of energiebedrijven of het justitie apparaat. Een boete is een handelsvoorstel, een uitnodiging van de rechtbank is een handelsvoorstel. Een uitnodiging voor een vaccinatie is een handelsvoorstel. Zolang jij je identificeert met je ID, dan geef jij te kennen, dat jij eigendom bent van het handelsbedrijf en dat jij hun slaaf/horige bent. Maar als jij je als levende mens identificeert ben jij een vrij en soeverein, die alle handelsvoorstellen kunt afwijzen. Gebruik enkel je ID voor jouw eigen voordeel i.p.v. van je nadeel. Op deze manier kun je je zelf neutraal opstellen en toch je eigen ding doen in je leven.

  • De kans op de 100.000 zonder mee te doen met de loterij is groter! Wat we wel kunnen doen, even het recept vragen voor het recept voor dat ze hier met drones gaan vliegen om te kijken wat je doet!

 2. Meen dat vorig jaar een Russische straaljager een Amerikaans oorlogschip naderde en voor een kort moment konden alle elektronische apparaten op dat schip niet werken. Voorts heeft Putin gezegd dat in geval van oorlog het Westen getroffen zullen worden door wapens waar men nog nooit van gehoord noch gezien heeft(dus geen atoomwapens).

  • @ Charles, Dit werd bij een NAVO oefening in de Zwarte zee uitgevoerd, door een oude SU-25 met een E.M.P. Toen was het Amerikaanse vloot in de Zwarte zee buiten werking gezet. Een Elektrische Magnetische Puls blaast alsware alle elektronica op. Het brengt in alle spoeltjes in de elektronica een hoge piekstroom, waar die elektronica niet tegen kunnen. Het vliegtuig zelf werkt nog met oude buizen techniek, om zelf ook niet verstoord door te raken.

 3. En dan zeggen ze hier dat Rusland een verouderd leger en wapenarsenaal heeft. Nu moet ik even lachen, ze zijn een stuk verder dan de Amerikanen en Europeanen. En dat is een goed teken.

  • Ondertussen hebben de Russen niet stilgezeten. Die vette zeug uit Duitsland (Frau Ferkel) mag dan toegegeven hebben dat de Minsk akkoorden er waren om tijd te rekken. Oom Vladimir neem je niet in de maling. Die tijd is is door de Russen welbesteed en nu kunnen de oorloghitsers kennis gaan maken met de nieuwste aanwinsten van oom Vlad. Go Poetin, go go go.

  • Rusland heeft een veel moderner wapen arsenaal dan Amerika. Daarnaast en dat is zeer belangrijk, produceert Rusland tegen 10% van de kosten van Amerika. En heeft Rusland gigantische brandstof voorraden, wat van zeer groot belang is in oorlogstijd.

   Wat ik nog steeds niet begrijp , waarom bombarderen de Russen de olie raffinaderijen in Oekraïne niet.
   Het enige antwoord dat ik daar voor heb is om die later zelf te kunnen gebruiken.

  • MADGURU
   februari 19, 2023 at 23:56
   3 a 4 dagen geleden.

   2 nucleaire bommenwerpers.

   Een vloot van 30 straaljagers, ter bescherming van de 2, hebben net tot voor Alaska gevlogen.

   Nergens hier gelezen.

  • @Adriaan
   februari 20, 2023 at 00:19
   MADGURU
   februari 19, 2023 at 23:56
   3 a 4 dagen geleden.

   2 nucleaire bommenwerpers.

   Een vloot van 30 straaljagers, ter bescherming van de 2, hebben net tot voor Alaska gevlogen.

   Nergens hier gelezen?

 4. Rusland lijdt aan een kunstmatig en onterecht opgedrongen minderwaardigheids complex, wat zich uitte en uit door extreem hoge topprestaties op gebied van wapen techniek en electronica.
  Dat complexgeeft ook als resultaat een zeer hoog prestatiedrang en zelf kritiek.

  Terwijl het westen zich wentelde in zelfgenoegzaamheid en arrogantie , was RU zich super snel en hoog an het ontwikkelen.

  De jamming is in rincipe niks nieuws; maar om het in militair gebruik te brengen wel.
  Dan nog de satelieten vernietigen, en de vijand zit zonder comunicatie.

  Wellicht kan ome Biden dan drums sturen voor Tam-tam?

  Alleen dat snelvuur kanon. veel te duur in gebruik. Een M134 met klein kaliber doet het ook.

  Als je analyseert waarom, hoe, en onder welke omstandigheden de AK 47 werd ontworpen, dat besef je ook, dat dat bij ons nooit zou gebeuren.
  (onze min van defensie kocht geweren voor10.000$ per stuk; betere kreeg ik aangeboden voor 1500$…..)

  Wat betreft drones: ik geloof dat het goedkoopste voor de russen is een stoorsignaal , dat besturing overeemt en hem in duikvlucht naar de grond stuurt.

 5. In een dictatuur is het veel eenvoudiger om een goed en efficiënt leger op te bouwen. Zoveel is wel duidelijk.
  De VS, een gemankeerde democratie in zwaar verval, wetenschappelijk, moreel en filosofisch, met veel Europese vazalstaten, staat tegenover 2 verschrikkelijke dictaturen, Rusland en China, met zeer veel grondstoffen en zeer veel ingenieurs.

 6. 3 a 4 dagen geleden.

  2 nucleaire bommenwerpers.

  Een vloot van 30 straaljagers, ter bescherming van de 2, hebben net tot voor Alaska gevlogen.

  Nergens hier gelezen.

 7. Beelden van de vernietiging van de Amerikaanse AN/TPQ-tegenbatterijradar door het geleide projectiel Krasnopol in de NVO-zone

  De gepubliceerde beelden laten zien hoe een Krasnopol-projectiel afgevuurd door een Msta-B-houwitser wordt gebruikt om een ​​Amerikaanse AN/TPQ-tegenbatterijradar in het Avdiivka-gebied te vernietigen. De laatste bevond zich op een hoog gebouw. Zoals de Russische militair zei, kon het doel niet eerder worden “bereikt” door conventionele artillerie.

  https://en.topwar.ru/211337-pokazany-kadry-unichtozhenija-amerikanskogo-kontrbatarejnogo-radara-an-tpq-korrektiruemym-snarjadomkrasnopol-v-hode-svo.html

 8. Ja, als elektrotechnicus snap ik dit systeem wel: Het heeft een array antennes in 360 graden rond opgesteld en luisterd naar signalen in de ether, gewoon met een spectrum analyzer. Als er een signaal of signalen opgepikt wordt of worden die groter worden en op drone commando inhoud lijkt, schakelt het systeem op het juiste moment een stoorzender in precies op die frequentie(s) en in de juiste richting. Dag drone, die stort dan gewoon neer omdat de besturing is uitgevallen, om te voorkomen dat de drone bij uitvallen besturing automatisch naar een GPS locatie terug vliegt, doe je er ook GPS stoorsignalen bij. Het zwakke van draadloze communicatie is dat het altijd gestoord kan worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in