Rusland heeft eindelijk een van die vervelende, peperdure Amerikaanse drones neergehaald die rond de Krim in de Zwarte Zee vliegen. Een Russische Su-27 onderscheppingsjager bestookte een Amerikaanse MQ-9 Reaper, dumpte er brandstof op en ramde de propeller, waardoor deze in de Zwarte Zee viel, schrijft Simplicius The Thinker.

“Ons MQ-9 vliegtuig voerde routineoperaties uit in het internationale luchtruim toen het werd onderschept en geraakt door een Russisch vliegtuig, met als gevolg een crash en volledig verlies van de MQ-9,” zei luchtmachtgeneraal James B. Hecker, commandant van US Air Forces Europe en Air Forces Africa, in de verklaring. “In feite heeft deze onveilige en onprofessionele handeling van de Russen er bijna toe geleid dat beide vliegtuigen zijn neergestort.”

Dit wordt natuurlijk met opzet gedaan om een gevoel van diplomatieke plausibele ontkenning te behouden. Het stelt Rusland in staat een niet-agressieve houding aan te nemen met het excuus dat “we de drone technisch gezien niet met raketten/geweren hebben neergeschoten”, en het heeft meer weg van een “toevallige botsing” dan van een opzettelijk neerhalen.

🇷🇺🇺🇲❗️ Op de plaats van de val van het wrak van de Amerikaanse drone organiseerde de Zwarte Zeevloot hun zoektocht en berging aan boord.

Een helikopter van de Zwarte Zeevloot van de Russische Federatie was ook betrokken bij de zoektocht naar het wrak.

Het klinkt alsof Iran op het punt staat een gloednieuwe MQ-9 Reaper gaat gebruiken voor reverse engineering. Misschien China ook?

De VS veinst natuurlijk verontwaardiging en noemt de aanval ‘onprofessioneel’.

“Verschillende keren voor de botsing dumpten de Su-27’s brandstof op en vlogen voor de MQ-9 op een roekeloze, milieuonvriendelijke en onprofessionele manier,” klaagde het Amerikaanse leger en beschuldigde de Russen van “een gebrek aan competentie”.

Milieuonvriendelijk? Snel, laat iemand Greta bellen!

Moet de VS aan herinnerd worden, zoals ik in dit artikel schreef:

The Changing Face Of War – Toekomst van de Russische SMO

“Er zijn decennia waarin niets gebeurt, en er zijn weken waarin decennia gebeuren.” – Vladimir Iljitsj Oeljanov In de enorme geschiedenis van de oorlogsvoering zijn er bepaalde conflicten geweest die hebben gediend als belangrijke scharnierpunten in de vooruitgang van de militaire wetenschap. De verkorte lens van de geschiedenis misleidt ons met het beeld van oorlogen als statische monolieten: twee… Lees meer

-dat de Russische piloot Pjotr Nesterov in feite de pionier was van de ‘aerial ramming’ techniek?

“Het eerste luchtrammen werd uitgevoerd door Pjotr Nesterov in 1914 tijdens de Eerste Wereldoorlog. In het begin van de Tweede Wereldoorlog werd de tactiek toegepast door Sovjetpiloten, die het taran noemden, het Russische woord voor “stormram”.

De VS beweren nu dat zij hun volkomen legale en niet-agressieve missies met drones in de Zwarte Zee “zullen blijven uitvoeren”. U weet wel, de hele ‘Rules Based Order’ jing-a-ling.

In de jaren ’80 was de Zwarte Zee eigenlijk een broeinest van Russische marine-rammen, omdat Amerikaanse schepen regelmatig werden geramd door brutale Sovjetmatrozen.

En ook elders hadden Russische piloten baanbrekend werk verricht met luchttechnieken als het dumpen van kerosine op Amerikaanse piloten. In dit artikel maakt men kennis met ‘luchthooligan’ Vasya Tsymbal’ die beroemd was om dergelijke tactieken:

Eenmaal in het noorden veranderde Vasilij Tsymbal zijn gewoonten niet. In september 1987 was er echter, zoals altijd, onrust in de buurt van het Kola-schiereiland – Amerikaanse en Noorse NAVO-leden vlogen vrij vaak, meerdere keren per dag het Sovjet-luchtruim binnen, en vliegdekschepen ploegen de Barentszzee om, van waaruit deze vliegtuigen opstegen. Toen Vasya voor de zevende keer op een dag naar zijn trouwe Su-27 rende, en onderweg een helm opzette… Waarschijnlijk wilde hij voor de zekerheid schieten om te doden en raketten met een kernkop gebruiken.

Maar er werden geen overeenkomstige bevelen gegeven, en Tsymbal bleef alleen over met zijn goede oude truc. Nadat hij zijn kameraad had overgehaald, regelde hij samen met hem een regen van stinkende kerosine voor de Amerikanen. Vreemd genoeg hielp het enorm – de Yankees verschenen veel minder in de regio. En er waren geen gevolgen voor Vasilij.

Uiteindelijk is dit een belangrijke escalerende ‘rode lijn’-stap van het Russische commando. Zij tonen de grenzen van hun geduld aan de VS. De neergehaalde MQ-9 is echter bij lange na niet de primaire bedreiging – de veel krachtiger RQ-4 Global Hawk, die ook in dat gebied rondvliegt, heeft veel krachtigere instrumenten/sensoren om de Krim en het omliggende gebied te scannen en van doelgegevens te voorzien.

De MQ-9 heeft echter wel een AN/APY-8 Lynx II SAR-radarsuite die vergelijkbare dingen kan doen, maar met een veel kleiner bereik omdat hij een lager operationeel plafond heeft (7.500 meter) dan de RQ-4 (20.000 meter en meer), evenals een veel groter uithoudingsvermogen, waardoor de RQ-4 een veel grotere afstand kan scannen met krachtigere SAR- en elektro-optische sensoren.

SAR, of synthetic aperture radar, is eigenlijk een soort radar voor op de grond. Het creëert een samengestelde “kaart” van het terrein door het signaal van de grond af te kaatsen, door wolken of slecht weer heen, en kan gronddoelen selecteren voor gebruik door andere aanvalsmiddelen zoals raketten, enz. die nu naar die gronddoelen kunnen worden gestuurd. Het heeft echter een maximale reikwijdte, gebaseerd op het gezichtsveld en de afstand tot de horizon. Op 15.000 meter (het volledige vliegplafond van de Reaper) zou de radarhorizon ten noorden van 600 km moeten liggen. De meer normale ‘operationele hoogte’ is echter slechts 7.500 meter, waardoor hij ongeveer zo ver kan kijken:

  Het beloofde offensief van Oekraine is geen D-day

De kosten van de MQ-9 Reaper liggen echter ergens boven de 100.000.000 dollar voor het volledige pakket – dat is bijna het drievoudige van de kosten van de Su-27 die het toestel naar beneden haalde – dus het is een serieus verlies.

Edit/Updates:

De plot wordt dikker. Flight tracking specialisten FlightRadar24 verklaren dat ze deze specifieke MQ-9 Reaper niet konden volgen, wat betekent dat hij geen actieve transponder gebruikte. Dat betekent dat hij waarschijnlijk betrokken was bij een veel donkerder, kritischer lopende missie dan de ‘gebruikelijke routine’ ISTAR-missies die dagelijks worden uitgevoerd. Dit is waarschijnlijk de reden waarom het Russische opperbevel deze vogel heeft neergehaald. Zelfs de krachtigere RQ-4’s vliegen gewoonlijk met transponders aan en zijn te zien terwijl ze hun standaard opdrachten uitvoeren op diverse locaties zoals FR24.

Dit voegt een grote intrige toe aan het scenario, dat betekent dat de VS iets probeerde met deze Reaper.

Het Russische ministerie van Defensie heeft nu een verklaring uitgegeven waarin precies dit aan de orde wordt gesteld:

– In de ochtend van 14 maart van dit jaar registreerde de luchtruimcontrole van de Russische luchtmacht boven de wateren van de Zwarte Zee in het gebied van het Krimschiereiland de vlucht van een Amerikaans MQ-9 onbemand luchtvaartuig in de richting van de staatsgrens van de Russische Federatie;

De vlucht van het onbemande luchtvaartuig werd uitgevoerd met uitgeschakelde transponders, waarmee de grenzen werden geschonden van het gebied van de tijdelijke regeling voor het gebruik van het luchtruim, die is ingesteld met het oog op het uitvoeren van een speciale militaire operatie, die aan alle gebruikers van het internationale luchtruim is meegedeeld en overeenkomstig internationale normen is bekendgemaakt;

– Teneinde de indringer te identificeren, werden gevechtsvliegtuigen van de dienstdoende luchtverdedigingsdiensten de lucht ingestuurd. Als gevolg van scherpe manoeuvres rond 9.30 uur (Moskouse tijd) ging het onbemande MQ-9 vliegtuig ongecontroleerd vliegen met hoogteverlies en botste tegen het wateroppervlak;

– De Russische gevechtsvliegtuigen gebruikten geen luchtwapens, kwamen niet in contact met een onbemand luchtvaartuig en keerden veilig terug naar hun basisvliegveld.

Update #2: Rybar zegt dat de Russische Zwarte Zeevloot de MQ-9 al heeft opgevist. De drone bevond zich slechts 60 km ten zuidwesten van Sevastopol, waardoor ze er snel bij konden zijn. Het goede nieuws is dat Rusland zojuist een gloednieuwe MQ-9 heeft gekregen ter waarde van meer dan 100 miljoen dollar (exportkosten). Het slechte nieuws is dat de VS op 60 km van Sevastopol in ‘dark mode’ vlogen met uitgeschakelde transponders, wat een zeer ernstige bedreiging is.

Roemeense helikopters probeerden naar de rampplek te vliegen, maar na iets meer dan 100 km vliegen keerden ze terug naar de basis. De Italiaanse luchtmacht AWACS G-550 en de anti-onderzeeboot P-8A Poseidon vlogen naar de kust van de Zwarte Zee om de situatie in de gaten te houden.

Hier is de feitelijke kaart van hoe het neerkwam, en hoe dichtbij de Reaper viel:

Zoals hier te zien is, is het continentaal plat rond dat gebied erg ondiep, dus dat verklaart de snelheid waarmee ze de drone omhoog konden halen:

Nu terug naar de reguliere programmering met enkele nieuwe updates:

Ten eerste is er de huishouding van de recente, grote raketaanval van Rusland dagen geleden. Hoewel het vorige week was, zijn er nog steeds nieuwe details die een interessant beeld geven. De vorige keer hadden we het erover dat Rusland steeds meer nieuwe, geavanceerde en geleide soorten munitie gebruikt. Maar nu hebben we een overvloed aan bewijs hiervoor, evenals enkele andere interessante weetjes.

Er zijn nu bevestigd 5 nieuwe, verschillende soorten “glijbommen” die Rusland regelmatig lijkt te gebruiken in Oekraïne.

1. Er is de Upab-1500B-E of K029BE als glide benaming, gedropt vanaf Su-30/34/35.

Links ziet u de bom in normale opberging met ingetrokken vleugelpanelen. Rechts ziet u wanneer de bom is gevallen en de ‘vleugels’ zijn uitgeklapt. Deze bom is ten eerste een enorme 1500 kg zwaar, met een gemelde 1000 kg of meer aan betondoorborende granaatkop. Het is dus geen verrassing dat hij in de regio Avdeevka is gesignaleerd, want daar heeft de AFU haar meest verharde versterkingen, en waar Rusland de afgelopen week of twee intensief druk heeft uitgeoefend, zoals in het laatste verslag werd opgemerkt.

“Als de Oekraïense troepen niet op korte termijn een bevel krijgen om Artemivsk (Bakhmut) te verlaten, zullen wij de weg naar Chasov Yar afsnijden, zodat de stad in de positie van Mariupol komt. Er is al informatie binnengekomen dat onze luchtlandingstroepen geleide glijbommen met een capaciteit van anderhalve ton hebben gebruikt – UPAB-1500B,” aldus de expert.

Volgens Joeri Knutov zal het gebruik van dergelijke munitie elk verzet nutteloos maken.

Een belangrijk punt dat moet worden aangestipt: de AFU heeft een ingenieuze methode geïndustrialiseerd voor de zeer snelle productie van prefab versterkte vestingwerken. Hier beschrijft een Russische analist het probleem:

  Het laatste offensief van het Kiev-regime

Deze kant-en-klare structuren worden geassembleerd voor een snelle uitrusting voor veldversterking. Graaf een kuil, zet er met een manipulator een kant en klare schuilplaats in, vul hem weer met grond, anderhalve meter van boven. En 6 strijders zitten in redelijk veilige omstandigheden, zelfs onder 152 mm vuur, dat alleen met veel geluk geraakt kan worden, een beetje opzij van de treffer, en geen problemen voor het garnizoen.

Hiervan zijn er al ongeveer 130 verscheept.

Voor zover ik weet, worden van onze kant meer hout-en-aarde constructies gemaakt, soms van beton. In dit opzicht hebben de Strijdkrachten van Oekraïne in de 8 jaar van de ATO goede ervaring opgedaan met fortificatie, en vooral heel snel gemaakt. In veel opzichten wordt elke boswachtershut dus een plaats van hevige gevechten.

Dat is een fotovoorbeeld van één, maar blijkbaar gebruikt de AFU ook vaak oude ontmantelde trein-/subwaywagons. Ze graven een gat en zetten de hele metro-wagen erin, waardoor meteen een metalen versterkte schuilplaats ontstaat die ze nu verder kunnen versterken als dat nodig is, zoals gegoten beton, enz.

Men kan dus de noodzaak inzien van dergelijke bunkerbommen. En een kernkop van 1000 kg is krachtig genoeg om dergelijke versterkingen vaak te vernietigen zonder ze zelfs volledig te hoeven “doorboren”.

2. De volgende bom die aantoonbaar is gebruikt, is een nieuwe Grom-2 (“Thunder”) glijbom (andere benaming: Kh-36/9-A-7759).

De beelden van een gedeeltelijke berging van de bom kunt u hier zien: Video

Dit is een munitie van ongeveer 500 kg, bedoeld voor Su-34’s en Mig-35’s, met een bereik van 50-65 km. Hij kan zelfs worden gebruikt om doelen achter het vliegdekschip te raken:

Bron: https://en.topwar.ru/168400-kompleks-raketno-bombovogo-vooruzhenija-grom-i-ego-nositeli.html

3. De volgende bom is Kab-1500LG (lasergeleid). Hoewel dit geen glijbom is, is hij wel lasergeleid met een hoge precisie. Nu de AD van de AFU zodanig is gedegradeerd dat Su-34’s zich soms zelfverzekerd voelen om ze van semi korte afstand te laten vallen, is deze bom naar verluidt op zijn minst gebruikt.

Deze bom heeeft zich al met hoge precisie in Syrië bewezen, zoals hier te zien is:

4. De volgende bom is een rariteit. Hoewel de Upab-1500 door sommige bloggers Ruslands versie van de Amerikaanse JDAM werd genoemd, is dat een verkeerde benaming, omdat de Upab-1500 vanaf de grond is opgebouwd als glijbom en niet als de ad hoc JDAM-ER-kits die vleugels en GPS-ontvangers toevoegen aan een oude stomme MK-80 bom uit het Vietnam-tijdperk.

Blijkbaar heeft Rusland nu zijn eigen echte JDAM-equivalent getest. Er is nog geen officiële benaming voor, voor zover ik weet, maar het gaat om oude, stom-vuur Fab-500/1500 bommen, voorzien van een set prototype vleugels. Vermoedelijk experimenteert Rusland hiermee, die voorlopig nog ruw gemaakt lijken, maar sommigen geloven dat ze in deze vorm al in “productie” zijn gegaan. Misschien een snelle, goedkope, vliegensvlugge oplossing.

De onderste afbeelding is van een tijdje geleden, toen hij voor het eerst werd getest onder Su-34’s. De bovenstaande beelden tonen de teruggevonden bom van dagen geleden. Er zijn nu berichten dat er minstens 3 tot 4 van zijn teruggevonden, wat leidt tot theorieën over massaproductie. Het enige probleem is dat sommige ervan zijn teruggevonden op werven in het westen van Donetsk, wat lijkt te betekenen dat de bommen zijn mislukt en naar beneden zijn gevallen, vermoedelijk gelanceerd door Su-34’s boven Donetsk om de regio Marinka/Avdeevka te treffen.

Als u extrapoleert – de bom viel in het westen van Donetsk, wat betekent dat hij ergens verder naar het oosten van Donetsk gelanceerd moet zijn, zodat er tijd is om eerst naar beneden te glijden of defect te raken/te vallen – is de afstand tussen het oosten van Donetsk en AFU-posities in Marinka/Avdeevka ruwweg 20-30 km, wat overeenkomt met de potentiële mogelijkheden.

Maar of er nu een paar uit de lucht zijn gevallen of niet, verschillende Russische topanalisten zien dit als een zeer positieve ontwikkeling, en ik ben het daarmee eens. De reden is dat Rusland duizenden/tienduizenden van deze oude Sovjet Fab-500 bommen heeft, dus als het een JDAM-achtig systeem kan maken om ze te voorzien van vleugels en geleiding, zou het een gigantische, vooraf ingestelde voorraad geleide munitie hebben om naar believen af te vuren met zeer minimale kosten, aangezien deze bommen op dit moment bijna niets waard zijn.

Dit is echt heel belangrijk nieuws, waar wij persoonlijk al heel lang op wachten. Het effect van het gebruik van goedkope precisiebommen is al voelbaar in de richting van Avdiivka, waar ze worden gebruikt. – Intel Slava

Dus ook al zijn er een paar gevallen, we weten niet hoeveel er worden gebruikt. Laten we zeggen dat ze er tot nu toe 50-100 hebben afgevuurd en dat er 3-4 defect zijn geraakt – big deal, het is nog steeds de moeite waard. Bovendien zijn ze misschien nog aan het experimenteren en het ontwerp aan het verfijnen.

  11 juli: De door Victoria Nuland vastgestelde datum voor WO III

Natuurlijk is er nog de RBK-500U Drel (“Drill”) geleide glijbom die Rusland heeft, maar er zijn nog geen berichten over het gebruik ervan, hoewel we hem misschien binnenkort zullen zien, aangezien de leveringen aan de strijdkrachten in 2022 zouden beginnen. Deze bom is überhaupt het meest geavanceerd en zou perfect zijn tegen het vermeende komende pantseroffensief van Oekraïne, omdat hij bewapend is met 15-20 SPBE-K submunities met sensorontsteking, die boven een bepaald gebied uitkomen en vervolgens zichzelf richten op alle aanwezige vijandelijke pantsers (via infrarood en millimetergolfradar). Een enkele bom kan meer dan een dozijn vijandelijke tanks vernietigen als ze in een groep in de buurt staan.

Ander interessant raketnieuws is dat Rusland naar verluidt meer dan 6 of meer hypersonische Kinzhal-raketten heeft afgevuurd tijdens zijn aanval van vorige week. Hier is een video van AFU-woordvoerder Yuriy Ignat die dit bevestigt.

Kort daarna verschenen er echter zeer interessante berichten:

Dit is natuurlijk allemaal niet bevestigd, maar als je de bekende en bevestigde stukjes bij elkaar legt, ontstaat een intrigerend beeld:

 • We weten dat Kinzhal in het verleden slechts zelden is gebruikt tegen zeer delicate en zwaar versterkte (ondergrondse) doelen. Hier is een artikel van Reuters uit het begin van de oorlog dat melding maakt van het eerste gebruik van de raket door Rusland tegen een ondergrondse wapenopslagplaats. Hier was een van de beelden die toen werden vrijgegeven:

Wat het ook was, het raakte het gebouw met een ongelooflijke snelheid.

 • We hebben de volledige bevestiging van een AFU-woordvoerder dat er in feite een half dozijn Kinzhals zijn gebruikt. Dus als we de stukjes bij elkaar leggen, kunnen we afleiden dat het waarschijnlijk tegen iets belangrijks was, het verhaal over het NAVO-commandocentrum begint op zijn minst enige plausibiliteit te krijgen.

Verder is er een bizarre video vrijgegeven die beweert een Kinzhal tijdens de vlucht te tonen.

Maar het meest interessante is dat het erg lijkt overeen te komen met een video die ook vorig jaar verscheen, precies na het eerste vermeende gebruik van Kinzhal:

Dus of iemand pleegt voortdurend een uitgebreide videohoax of we zijn getuige van het gebruik van hetzelfde wapensysteem.

Maar er zijn enkele problemen. Ten eerste zou de Kinzhal (“Dagger”), die volgens velen gebaseerd is op de Russische Iskander-M (meestal een aangepaste, vanuit de lucht neergelaten versie daarvan), in feite een vanuit de lucht neergelaten ballistische raket zijn, met de bijbehorende ballistische baan, die gewoonlijk als volgt verloopt:

U zou de raket dus waarschijnlijk niet in zo’n horizontale vluchtbaan op lage hoogte zien gaan.

Ten tweede, en dat is het belangrijkste, is er waarschijnlijk niets op aarde dat hypersonische snelheden kan bereiken op of nabij zeeniveau op de manier die deze video’s lijken weer te geven, omdat de lucht te dicht is en het object volledig zou smelten of instorten. Ze bereiken hypersonische snelheden alleen in het “burn-out” stadium, wat in het geval van de Kinzhal boven de 18-24.000 meter is, waar de atmosfeer erg dun is.

Een van de enige beelden die we hebben van hoe hypersonisch werkt, is de oude Amerikaanse ‘Sprint’ anti-ballistische raket uit de jaren zeventig. Op beelden is te zien hoe hij opwarmt met het beruchte plasmaschild dat hoort bij hypersonische snelheden, die hij binnen 5 seconden bereikt (Mach 10).

De Amerikaanse “Sprint” ABM-raket bereikt Mach 10 in slechts 5 seconden na de lancering.

Het lijkt echter vreemd genoeg op hoe de vermeende “Kinzhal”-video’s er hierboven uitzien. Eén bron die ik zag, beweerde zelfs dat niet alleen Kinzhal maar ook Zircon werd gebruikt. Zircon is een meer traditionele “hypersonische raket” in de zin van een echte raket, met ram/scram-jet motoren en een traditionele baan in plaats van de quasi-ballistische raket die de Kinzhal is. Dus wie weet is dat een Zircon die in de video te zien is. Voorlopig blijft het een interessante curiositeit om in de gaten te houden.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Met vuur spelen in Oekraïne – De onderschatte risico’s van een catastrofale escalatieVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelEen baby van 10 maanden kan VIER Covid-prikken krijgen voor “de beste bescherming”
Volgend artikelMilitair overzicht: Wagner-strijders naderen stadsbestuursgebouw in het centrum van Bakhmut (Video’s)
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

14 REACTIES

 1. Ik wordt blij van dit soort berichten. Zometeen nog even met mn vrouw op fvd stemmen .het zonnetje schijnt.js wordt een mooie dag.

 2. Even dolfje de taalnazi uithangen. “De plot wordt dikker” (the plot thickens) bestaat niet in het nederlands. Het betekent zoveel als “het wordt nog spannender”.
  Verder een heel mooi artikel met veel interessante info.

 3. SCHITTERENDE actie van deze piloten. Da’s een mooi staaltje kunst&vliegwerk. Perfect uitgevoerd.

  Het zou financieel gezien nog veel pijnlijker zijn als ze een Northrop-Grumman RQ-4 uit de lucht zouden tikken. Geen propeller echter en die zijn een stuk groter. Maar de forse luchtinlaat is een zwakke plek.
  Ze kosten 10 miljard dollar p.s.

 4. Heerlijk zo jij de koffie en in het zonnetje, al dat positieve nieuws! Ik hoop dat die RU piloten ook even dubbel hebben gelegen en vanavond even een lekkere dubbele wodks erbij pakken!!

  Straks even Forum stemmen en hopen. Dat de verkiezingen niet nog een keer worden vervalst. Mijn vrouw snapt helemaal niets van politiek maar ze gaat wel voor Forum stemmen😉

  • Ook heerlijk met hond in het zonnetje naar het stemlokaal gewandeld. En twee maal FvD gestemd. Daar stonden groepjes stemmers met elkaar te praten. Zo te horen na drie jaar nog altijd in een diepe coma. Wat had ik ze graag wakker getrapt!
   De schapen leren het maar niet……. Een veeg teken?

 5. Bedankt voor dit artikel, wederom van hoge kwaliteit en met informatie die ik in andere alternatieve nieuwsbronnen nog niet ben tegengekomen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in